Windmolens vlakbij de grens met Bronckhorst. Foto: Liesbeth Spaansen

Windmolens vlakbij de grens met Bronckhorst. Foto: Liesbeth Spaansen

Liesbeth Spaansen

'Echte antwoorden op vragen over
gezondheidseffecten blijven uit'

Expert meeting windenergie en gezondheid

Door Henk Klein Holte

BRONCKHORST – De derde expert meeting over gezondheid en windenergie werd gevolgd door ruim tweehonderd belangstellenden. Bronckhorst wil de bewoners meenemen in het proces van verduurzaming van de energievoorziening. Ingezet wordt op zonne- en windenergie om in 2030 energieneutraal te zijn.

Er is weerstand tegen het plaatsen van hoge windturbines, vanuit een deel van de bevolking. Maar ook is er een groep huisartsen en specialisten, die zich ernstig zorgen maken over de effecten op de gezondheid voor omwonenden. Uroloog van het Slingeland Ziekenhuis, Erich Taubert, is een van hen. Hij is bovendien de spreekbuis van Halle’s Belang. Deze belangenvereniging volgt de ontwikkelingen omtrent de industriële windturbines (IWT) in Bronckhorst met argusogen. Taubert sprak vorige week in deze krant zijn zorgen uit en volgde namens Halle’s Belang de expert meeting van woensdagavond en concludeert dat zijn zorgen nog niet zijn weggenomen. "Ik heb wel het idee dat er iets is veranderd, verbeterd, aan de houding bij de gemeente en de ingehuurde experts, ten opzichte van de eerste twee expert-avonden. De vragen die er leven bij ons en de artsengroep, waarvan ik ook deel uitmaak, lijken serieuzer te worden genomen."

Maar echte antwoorden blijven vooralsnog uit, volgens de medisch specialist uit Halle. "Bij veel vragen leek het alsof de experts -geen gezondheidsexperts overigens, maar mensen van adviesbureaus die vaker in opdracht van gemeentes werken en dus niet met zekerheid als onafhankelijk en onpartijdig kunnen worden bestempeld- in dubio stonden wat ze wel en wat niet konden zeggen. Het had er alle schijn van dat er toch een opdracht leek te liggen het verhaal vanuit de gemeente te vertellen", meent Taubert. "Wel merkte je nu dat ze wisten dat we ons niet zouden laten afschepen."

'Het zou fijn
zijn als er
meer openheid
wordt betracht
vanuit de
gemeente'

Op de dinsdagavond ervoor had er al een zogenaamd verdiepingsgesprek plaatsgehad tussen het door de gemeente ingeschakelde onderzoeksbureau PON Telos, met alle ‘stakeholders’, waaronder dorpsvertegenwoordigers, de gemeente en initiatiefnemers voor windenergieprojecten. "Het zou fijn zijn als er meer openheid wordt betracht vanuit de gemeente", vindt Taubert. "En we waren vooraf niet op de hoogte gesteld van wat er precies aan de orde zou komen tijdens dat verdiepingsgesprek, waardoor de kans om ons goed voor te bereiden ontbrak. Daar krijg je toch een dubbel gevoel bij."

En echte antwoorden op de veelal op de angst voor gezondheidsschade gerichte vragen, kwamen er vorige week dus niet. "En we begrijpen dat niet al onze vragen kunnen worden beantwoord. Maar ze adresseren had wel gemoeten, naar mijn idee. Zeg dan: daar hebben we nu geen antwoord op, maar we gaan het onderzoeken en komen met de uitkomst bij u terug. Of zeg waarom dingen volgens de gemeente niet kloppen en kom met beargumenteerde uitleg en wetenschappelijke bewijzen. Maar dat gebeurde niet en er werd omheen gepraat", vond Taubert.

Hij vertelt nog niet te kunnen zeggen of de zorgen van de inwoners door de gemeente serieus worden genomen. "Dat kunnen we op dit moment nog niet beoordelen. Feit is dat zelfs deze experts aangeven aan de gemeente dat er een echte bedreiging bestaat voor de gezondheid. De vraag is wat daarmee wordt gedaan. Tot nu toe wordt er door de gemeente geschuild achter de richtlijnen, die er liggen van het RIVM. Maar er liggen ondertussen veel nieuwe onderzoeken, die wel degelijk op mogelijke gezondheidsschade wijzen. Waaronder een nog niet gepubliceerd onderzoek van audioloog Jan de Laat van het Leids Universitair Medisch Centrum, dat naar verluidt laat zien dat er wel schade is te verwachten. Laat de gemeente dat even afwachten. Want let op: er geldt een voorzorgsprincipe. Er moet voorzichtig mee omgegaan worden. En de gemeente roept weliswaar dat er geen vastgetimmerde contracten liggen, helaas is in Nederland al vaker gebleken dat er geen weg terug meer was bij vergelijkbare projecten. We hebben het onder andere bij het fiasco rond de biomassacentrales gezien."

De gemeente is om een reactie gevraagd, maar het lukte niet te antwoorden voor de deadline van deze editie.