De schipbrug bij Doesburg in de jaren '30. Foto: Archief Willy Hermans

De schipbrug bij Doesburg in de jaren '30. Foto: Archief Willy Hermans

Achterhoek 90 jaar geleden

ACHTERHOEK - Aan de hand van krantenberichten blikken we terug op gebeurtenissen uit het verleden. Deze week gaan we 90 jaar terug in de tijd naar februari 1931.

Door Willy Hermans

Silvolde - Een uitstapje dat slecht afliep
'Zondagavond, toen verschillende supporters van Winterswijk's Mannenkoor mee naar hier waren gekomen, doch die tijdens de uitvoering liever even met een der groote autobussen een uitstapje naar het carnaval in Emmerich wenschten te maken, tezamen met eenige Silvoldenaars, is hun dit uitstapje leelijk bekomen. Op de terugreis van Emmerich naar Silvolde reed de bus met een tamelijk gangetje in de buurtschap Wieken bij Gendringen tegen een boom, waarbij een der inzittenden nog al ernstig verwond werd, terwijl de bus er tamelijk gehavend uitzag. In Silvolde teruggekeerd, werd bij een der getroffenen. de hulp van dr. Ris ingeroepen.'

Zelhem - Landbouwer schiet op nachtelijke kippendieven
'Vrijdagnacht omstreeks 12 uur bemerkte de knecht van den landbouwer Peppelman aan den weg Zelhem-Halle, dat licht in het kippenhok brandde. Terstond haalde hij zijn geweer, waarna hij 4 keer in de richting van het kippenhok schoot. Er sloegen toen een tweetal mannen op de vlucht, die echter niet verwacht zullen hebben geweerkogels in plaats van versche eitjes en kippen buit te maken. Vermoedelijk zijn ze niet gewond. De politie doet onderzoek. Men heeft de daders nog niet gevonden. Zij zijn gevlucht in de richting van den Halschen weg.'

Halle – Ontploffing in school
'Vrijdagvoormiddag werd plotseling de schoorsteen der nieuw aangebouwde lokalen aan de school in de Heide met een geweldigen knal uit elkaar geslagen. Door het fel stoken der kachels in de nieuwe lokalen, ten einde deze wat droog te krijgen, heeft zich vermoedelijk in het bovengedeelte der schoorsteen een hoeveelheid gassen opgehoopt; toen een der werklieden de kachel wat oppookte en daardoor vonken in den schoorsteen zijn gekomen had plotseling de ontploffing plaats; het gedeelte van den schoorsteen boven den nok werd totaal weggeslagen en kwam op het dak der school terecht. Persoonlijke ongelukken hadden niet plaats; alleen is er wat materieele schade.

Doesburg - Actie voor vaste brug bij Doesburg
'De geheele Achterhoek verheugt zich over het feit, dat Arnhem z'n vaste brug krijgt over den Rijn en Nijmegen over de Waal. De vraag, welke zich bij de Achterhoekers opdringt is deze: waarom wel een vaste brug bij Arnhem en Nijmegen en waarom ook nog niet bij Doesburg? Is een vaste brug bij Doesburg dan minder noodig?
En inderdaad, wie de situatie van den Achterhoek kent, wie weet hoe zich in deze streek een ontwikkeling openbaart, die niet slechts verheuging wekt, maar ook aanmoediging behoeft, die moet wel tot de erkentenis komen, dat een vaste brug bij Doesburg voor deze streek een even groot belang beteekent als gediend wordt door de vaste verbinding over Rijn en Waal bij Arnhem en Nijmegen.
Er heeft zich te dien einde een voorloopig comité gevormd, dat zich ten doel stelt de tot standkoming der begeerde vaste verbinding over den IJssel bij Doesburg met alle haar ten dienste staande middelen te helpen bevorderen.
Het is daarvoor dat voornoemd comité een groote vergadering op: morgen belegd heeft, waar ieder welkom is, dié belang stelt in een spoedige totstandkoming van een vaste brug bij Doesburg.
Mogen zeer velen aan deze oproep gehoor geven en alzoo toonen, dat zij de behoefte aan een vaste verbinding bij Doesburg als een levensbelang voor den Achterhoek, beschouwen en zij door het aannemen van een motie deze overtuiging ook bij de Regeering wekken, opdat de verwezenlijking van de lang begeerde brug in het naaste verschiet een feit worde.
Burgemeester van Doetinchem, W. Duval Slothouwer.'

De actie in 1931 bleef vooralsnog zonder resultaat. Eeuwenlang was de schipbrug bij Doesburg een belangrijke overgang over de IJssel. De schipbrug was verre van ideaal; er moest tolgeld betaald worden aan de gemeente, bij ijsgang werd de brug buiten dienst gesteld en omdat de brug geopend moest worden voor scheepvaartverkeer ontstonden regelmatig verkeersopstoppingen. Begin negentiende eeuw werd al aangedrongen op een vaste oeververbinding. Reeds in 1897 had Alexander Ver Huell 77.000 gulden nagelaten aan de gemeente Doesburg voor de aanleg van een vaste oeververbinding. Verschillende plannen werden gemaakt maar tot een beslissing kwam men niet.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de schipbrug een aantal keer verwoest en was het verkeer voor langere tijd gestremd. De dagelijkse verkeershinder werd door het toenemende verkeer steeds groter. Het belang van een goede oeververbinding was overduidelijk, hoewel de gemeente er moeite mee had dat het door het wegvallen van de tolgelden een aanzienlijke bron van inkomsten zou missen.
Uiteindelijk werd pas in 1949 de knoop doorgehakt en verleende het Rijk toestemming tot de aanleg van een vaste oeververbinding. Op 26 januari 1952 werd de brug officieel geopend door koningin Juliana.