Jeffrey van Londen in zijn element: de uitzendstudio van Radio Ideaal. Foto: Liesbeth Spaansen
Jeffrey van Londen in zijn element: de uitzendstudio van Radio Ideaal. Foto: Liesbeth Spaansen

Jeffrey van Londen begon al jong met draadjes, stekkers en kabels

Viert 12,5 jarig jubileum bij Radio Ideaal

Door Liesbeth Spaansen

ZELHEM – “Mijn leven bestaat uit werken en Ideaal. Gekkenwerk eigenlijk”, bedenkt Jeffrey van Londen (26) uit Zieuwent. Hij is bijna dagelijks in het pand van Radio Ideaal te vinden. “Als ik hier niet zou zijn, mis ik een deel van mijn leven.” Op 8 augustus 2008 begon hij met zijn vrijwilligerswerk bij Radio Ideaal. “Dus op 8 februari is dat alweer 12,5 jaar.”

Jeffrey van Londen werd tijdens de jaarvergadering begin 2020 uitgeroepen tot ‘Vrijwilliger van het jaar 2019’. “Die oorkonde is best speciaal”, realiseert hij zich. Het is al bijzonder dat een 26-jarige zijn 12,5 jarig vrijwilligersjubileum viert.

Radiotechniek interesseert hem al heel lang. “Ik was nog heel klein toen ik al bezig was met technische dingetjes te knutselen met draadjes, stekkers en kabels. Daarna kwam de interesse in cd’tjes en mengpanelen en timmerde ik een kistje om daar muziek op te draaien. Mijn oma liet me laatst nog een tekening zien. Ik had een mengtafel en allemaal draadjes getekend”, lacht Jeffrey.

Tijdens een CJV survivalkamp in 2008 sprak hij Martin Bouwmeester aan. “Hij was een van de leiders, maar ook radio-DJ bij Radio Ideaal. Ik vroeg hem of ik een keer mee mocht naar de studio om te kijken. Toen ik voor het eerst bij Radio Ideaal kwam, dacht ik meteen: ‘dit is wel heel erg leuk! Ik was net veertien jaar.” Jeffrey ging vanaf 8 augustus aan de slag als technicus en was destijds de jongste vrijwilliger. “Nu zijn er meer jonge medewerkers en medewerksters. Mooi dat zij geïnteresseerd zijn in een hobby als dit.”

Hij startte met het verzorgen van de techniek voor de sportuitzending op zondag met Bjorn als presentator en later bij de actualiteitenrubriek Achterhoek Totaal. “Samen met Mirjam en Thea. Ook tijdens de Samenloop voor Hoop was ik erbij. Als er doordeweeks een technicus te weinig was, kwam ik als vervanging. Bij het kerkprogramma van Wim Zemmelink bijvoorbeeld, waar ik nu vaste technicus ben.”
De taken breidden zich meer en meer uit. “Uiteindelijk nam ik ook redactiewerk erbij, samen met Arno Wolsink en een aantal andere redacteuren. We zorgden dat er nieuwsitems op de website kwamen. Daarna gingen we ook foto’s maken bij evenementen voor op de website en nu ben ik ook presentator. Ik begon met korte aankondigingen en veel muziek draaien en maak nu ook middagprogramma’s met interviews. Die zijn tijdelijk telefonisch vanwege corona en straks ook weer tijdens live@ideaal. Het is allemaal te leuk om nee te zeggen. Eigenlijk doe ik hier alles wel wat er te doen valt, behalve in het bestuur. Het is veelzijdig en leerzaam en heb intussen veel kennis van muziek.”

Die kennis nam hij mee toen hij in 2016 voor zichzelf startte met JVL Entertainment. “Maar ik draaide vanaf mijn zestiende al op feestjes.” Nu er geen feestjes zijn, wordt de tijd die nu over is net zo gemakkelijk in Radio Ideaal besteed.

Jeffrey studeerde af in megatronica, een combinatie van elektrotechniek, werktuigbouwkunde en meet- en regeltechniek, maar hij ging aan het werk bij zijn vader in de zaak. “Een familiebedrijf in de autobekleding. Pas eind vorig jaar ben ik in de meet- en regeltechniek aan het werk gegaan bij MCS Engineering in Zelhem.”

'Ik blijf het

leuk vinden,

die techniek'


Voor Radio Ideaal voert hij eveneens voor 100% zijn taken uit en soms nog wat erbij. “Het is mijn grote hobby, wat soms voelt als een baan erbij. Maar ik heb er voldoening in dat mensen het leuk vinden wat je doet. Ondanks corona is er werk genoeg, meer zelfs. Want er is meer techniek nodig om de vrijwilligers thuis te kunnen laten werken. Geluidskaarten, microfoons en computers aansluiten bijvoorbeeld.”

Na de verbouwing van de uitzendstudio op de begane grond, waar hij heeft geholpen met de technische zaken, wordt ondertussen een extra studio gerealiseerd in Lochem. “Ik ga zo met Wim naar de nieuwe studio van Radio Ideaal in Lochem. Daar heb ik ook geholpen met aansluiten”, lacht Jeffrey. “Ik blijf het leuk vinden, die techniek.”


www.radioideaal.nl