John Leeuwerik tekent voor nog eens twee jaar bij HC '03. Foto: John van der Kamp

John Leeuwerik tekent voor nog eens twee jaar bij HC '03. Foto: John van der Kamp

'Het voelt alsof we nog steeds in de
voorbereiding bezig zijn'

Leeuwerik verlengt na twee jaar met twee jaar bij HC '03

DREMPT – John Leeuwerik werd in de zomer van 2019 trainer van HC ’03. Het is niet uit te sluiten dat voor de tweede competitie op rij de resultaten zullen worden geschrapt en dat de trainer uit ‘s-Heerenberg in deze bizarre tijden met zijn ploeg het derdeklasser automatisch verlengt. De in 2003 ontstane fusieclub Hessen Combinatie ’03 heeft Leeuwerik alvast voor de twee seizoenen hierna aan zich gebonden. Hij tekende bij tot medio 2023.

Door Henk Klein Holte

“Dit is ongekend. Echt een aparte situatie, zonder enige vergelijking”, zo omschrijft de zeer ervaren voetbalman Leeuwerik de situatie in dit coronatijdperk. “Je wilt allemaal graag, maar het mag niet. Het is een heel raar gevoel. In de zomer lig je ook altijd een aantal weken stil, maar dan begint het weer te kriebelen en mag je weer. Nu voelt het heel anders, misschien omdat je normaal maar een korte winterstop hebt.”

Leeuwerik speelde in de jaren ’80 tot begin jaren ‘90 profvoetbal voor De Graafschap. Na 423 wedstrijden en 113 doelpunten nam de middenvelder afscheid als Mister De Graafschap. Nu is hij dus voor het tweede jaar trainer op sportpark ’t Doornslag. “We waren met z’n allen heel tevreden over hoe het gaat. Ik heb het heel goed naar mijn zin. Je weet dat een dorpsclub beperkingen heeft, bijvoorbeeld waar het gaat om nieuwe aanvoer van spelers. Dan zijn de mogelijkheden wat kleiner dan bij heel grote verenigingen. Maar de band met een dorpsclub is daarentegen veel hechter”, merkte de oud-prof. “De club is goed georganiseerd, er is veel duidelijkheid. De taken zijn helder afgebakend en iedereen pakt zijn taak op. Dat loopt heel goed.”

Qua voetbal heeft Leeuwerik nog niet helemaal het gevoel dat hij zijn stempel volledig heeft kunnen drukken. "Afgelopen twee jaar was natuurlijk alles anders dan normaal. We hebben niks af kunnen maken. Het voelt haast alsof we met z'n allen nog steeds in de voorbereiding bezig zijn. De spelers zijn nog bezig met het wennen aan de manier van trainen en een andere speelwijze. En dan ben je bijna twee jaar hier en heb je nog geen fatsoenlijk seizoen erop zitten.”
Het werken met deze groep bevalt hem echter prima. En hij voelt veel vertrouwen en krijgt de ruimte zijn ideeën te ontplooien. "Je krijgt hier als hoofdtrainer de vrijheid je eigen weg uit te stippelen. Vervolgens is alles doorgesproken met de technische commissie. Bij wensen en vraagstukken proberen ze met oplossingen te komen of mee te denken. Bijvoorbeeld als het gaat om een jeugdspeler vervroegd door te schuiven naar de selectie. Daarbij kijken we altijd eerst naar het belang van de speler, maar als ze het aankunnen willen we jongens de kans geven. Ook vanuit de jeugdafdeling wordt daarin goed meegedacht.”
Leeuwerik werkt met een groep van achttien. "Maar we hebben ook te kampen met een aantal langdurige blessuregevallen. Mooi is ook bij deze club dat spelers van het tweede altijd bereid zijn om bij te springen.”

Tripjes
Vorig jaar in januari ging de selectie naar Zuid-Spanje, een teambuildingsuitje. "Het initiatief voor die tripjes in de winterstop komt van de spelers. ‘Trainer, we zouden graag op trainingskamp willen', vertelden ze me. Ze organiseren het en sparen samen. Daarnaast zijn sponsors bereid bij te springen. Dat is hartstikke mooi. We trainden daar een paar keer en speelden een oefenwedstrijd en maakten er een gezellige tijd van.”
Dit jaar zat zo'n trip er dus niet in en het herstarten van de competitie lijkt nog ver weg. “We doen nu al een tijdje niets meer in groepsverband. Na het stilleggen van de competitie mochten we eerst een tijdlang nog met viertallen trainen. Dat hebben we een paar trainingen gedaan, maar toen ging het terug naar tweetallen en dat is bijna niet meer te doen. Dan wordt het meer bezigheid, een beetje onderhouden. De spelers zitten er ook niet op te wachten, die willen het liefst met de groep trainen, positiespellen en partijtjes spelen, maar dat zit er nog niet in. De spelers hebben de opdracht meegekregen zelf te werken aan hun fitheid. Via app houden we zo nu en dan contact om te polsen hoe ze ervoor staan.“

Leeuwerik hoopt dat de groepstraining wel gauw weer mag worden hervat. “Het is nu winters weer. Ik hoop dat de besmettingen snel gaan dalen en dat er werk wordt gemaakt van de vaccinatie en dat we dan ergens in april weer competitiewedstrijden mogen spelen en dan door kunnen tot en met juni. Dan kunnen we dit seizoen nog enigszins met een goed gevoel afsluiten. Dat is belangrijk voor de spelers en hun ontwikkeling, maar zeker ook de club als geheel. Dan gaat het om veel meer dan voetbal. Ook voor het sociale gebeuren is het heel belangrijk.”

De doelstelling vooraf was handhaven in de derde klasse. Dat verandert niet, zegt de HC ’03-trainer, die op de elfde plek staat met drie punten uit vier duels. “Meer dan handhaven is niet realistisch. We krijgen de handen eraan vol om in de derde klasse te blijven, net als vijf, zes andere clubs. Maar het zou mooi zijn als we ons kunnen blijven meten met de ploegen op dit niveau. Tussen de derde en vierde klasse zit een groot niveauverschil. We zullen moeten leren veel gedisciplineerder te spelen, want fouten worden nu sneller afgestraft. In de vierde klasse kwamen ze nog weg met een foutje. In deze klasse hebben veel spitsen aan een halve kans genoeg.”

John Leeuwerik tekent voor nog eens twee jaar bij HC '03. Foto: PR