Anja Dales, co-coördinator werkgroep Partij voor de Dieren Achterhoek en een inwoonster van zorgcentrum Markenheem hangen mezenbollen op. Foto: PR
Anja Dales, co-coördinator werkgroep Partij voor de Dieren Achterhoek en een inwoonster van zorgcentrum Markenheem hangen mezenbollen op. Foto: PR

Mezenbollen om naar te kijken voor bewoners Markenheem

Mezenbollen van plantaardig vet en biologisch zaden-mengsel

HUMMELO/DOETINCHEM - De Partij voor de Dieren werkgroep Achterhoek heeft mezenbollen langsgebracht bij de bewoners van woonzorgcentra Hyndendael (Hummelo), Schavenweide en Croonemate (Doetinchem). De actie sluit mooi aan bij de Nationale Vogeltelling van vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 31 januari, maar was vooral bedoeld om ouderen een hart onder de riem te steken. De werkgroepleden hadden de mezenbollen zelf gemaakt van plantaardig vet en een biologisch zadenmengsel.

Anja Dales, initiatiefnemer van het project: "Mensen in zorginstellingen hebben het in deze tijd extra zwaar. We willen hen in deze onzekere tijden iets geven om naar uit te kijken. In dit geval de vogels die dagelijks zullen langskomen om van de biologische mezenbollen te snoepen. Daar worden mens en dier blij van. De bollen hebben geen plastic netje, want daar kunnen de vogels verstrikt in raken. En plastic is natuurlijk slecht voor het milieu.”

De actie sluit

aan bij de

Nationale

Vogeltelling

gehouden

29, 30 en 31

januari


Laura Wansink, activiteitenbegeleider bij Croonemate, vond het een sympathiek plan en stelde voor om de bollen vóór de nationale Vogeltelling van eind januari op te hangen, zodat de bewoners die daar aan meedoen een extra goed weekend zouden hebben.

Meer groen
Haar collega in Hummelo, Josien Sloetjes, vindt het jammer dat er zo weinig vogels te zien zijn rondom Hyndendael. Zij stelt dat het aanplanten van meer bomen en struiken hier verandering in zou kunnen brengen. Danielle van de Weerd, die samen met Anja Dales de werkgroep Partij voor de Dieren Achterhoek coördineert, is het met haar eens: "Meer groen trekt insecten en vlinders aan, die op hun beurt voedsel bieden aan vogels.”

Gelukkiger
Biodiversiteit is een van de speerpunten van de Partij voor de Dieren in Gelderland. In het verkiezinsgprogramma valt te lezen dat een biodiverse natuur niet alleen meer voedsel oplevert, maar ook beter bestand is tegen plagen, zoals de eikenprocessierups. Ook stelt de partij dat meer natuur mensen gelukkiger maakt. "Wij hopen dan ook dat de mezenbollen een klein lichtpuntje zullen zijn voor de bewoners van de zorgcentra!”, aldus Anja Dales.

Afbeelding