Wilco Geerts (r) naast de toenmalige PEC Zwolle-trainer Ron Jans tijdens een sportcafé in Winterswijk. Archieffoto: Marco ter Haar

Wilco Geerts (r) naast de toenmalige PEC Zwolle-trainer Ron Jans tijdens een sportcafé in Winterswijk. Archieffoto: Marco ter Haar

Marco ter Haar

Geerts: 'Dit is geen moment om te vertrekken bij een club'

Trainer zaterdagtak ZZC'20 blijft voor vierde seizoen

Door Henk Klein Holte

ZELHEM – De trainerscarrousel in de Achterhoek draaide dit jaar minder hard dan ‘voor corona’ en lijkt nu bijna uitgedraaid. Veel trainers blijven waar ze zijn, zo ook Wilco Geerts van de zaterdagtak van fusieclub ZZC'20 in Zelhem. Hij gaat zijn vierde seizoen in bij de derdeklasser.

“Ik ben wel door een paar clubs gebeld. Maar dit is toch niet het moment om te vertrekken bij een club? Wat is dit nou voor een seizoen, we hebben maar vier wedstrijden gespeeld en grotendeels aangepast getraind, door de coronaregels.” Geerts heeft dit seizoen wel zo’n beetje opgegeven en acht de kans dat er nog gespeeld gaat worden klein. “Voorlopig hebben we nog te maken met het virus. Stel dat er in maart wat versoepeld kan gaan worden en dan een paar weken later weer normaal mag worden getraind. Je hebt dan toch een aantal weken voorbereiding nodig voor je weer echt wedstrijden kunt spelen. Dan zit je in het gunstigste geval al aan midden april. Nee, ik heb enorme twijfels of de competitie nog hervat gaat worden.”

Voor trainers en spelers is het al maanden alleen trainingen in kleine groepjes op minimaal anderhalve meter. “Ik ben wel blij dat we in ieder geval nog wel wát kunnen doen. Al is het maar om het contact met mijn spelers te houden. Het sociale gedeelte, het elkaar zien op het voetbalveld is voor de groep ook belangrijk. Iedere training hebben we zes, zeven vormen en zo doen we conditioneel nog wel wat. Maar het is behelpen met het trainen in groepjes van twee; voetballers willen positiespel- en partijvormen spelen, duelleren om de bal. Je merkt dat de spelers, net als ik, er ook wel een beetje klaar mee zijn. Maar iedereen die kan, is er altijd met de trainingen.”
Geerts voelt zich verder prima thuis bij de Zelhemse fusieclub. Hij kijkt met een goed gevoel terug op het fusieproces. “Zo’n fusie is een spannende tijd. Eerst gingen de jeugdteams samen. Dat verliep rustig, zonder grote probleemgevallen. Toen volgde de stemming voor een uiteindelijke fusie en daar zag je dat er met percentages van 95, 96 procent werd voor gestemd. Dat was echt mooi voor die mensen die het proces in gang hadden gezet en begeleidden.”

En nu de fusie zijn beslag heeft gekregen, merkt Geerts dan er tussen de mensen van beide clubs veel respect bestaat. “Er wordt respectvol met elkaar omgegaan. Het contact met Henk Bloemers en Ron Wassink van de zondagtak is ook prima. Er is voor gekozen om de eerste twee jaar met de eerste elftallen van Zelhem en Zelos respectievelijk op de zondag en de zaterdag te blijven spelen en dan een keuze te maken op welke dag prestatief te gaan spelen. Maar misschien kiest de KNVB er wel voor om het zaterdag- en zondagvoetbal op een hoop te gooien.”

Op de rit
De ZZC’20-trainer staat met zijn ploeg na vier wedstrijden elfde in de derde klasse A. Maar als het aan de Ulftenaar ligt, blijft het zaterdagteam minimaal behouden voor deze klasse, ook volgend seizoen. We hebben de laatste drie jaar de club aardig op de rit gekregen, na een nieuwe start. We zijn samen met bestuur, de technische commissie en mensen eromheen een nieuwe weg ingeslagen op technisch en organisatorisch vlak. Daarbij is gesteld dat we minimaal derde klasse willen blijven voetballen. Veel zaken zijn verbeterd, zo zijn de randvoorwaarden rond de selectie beter, waardoor er hopelijk minder verloop is. En het tweede zit ook weer in de lift, daar is het ook meer prestatiegericht geworden, zodat we daar straks ook weer uit kunnen gaan putten als eerste elftal. Nu hebben we nog een heel krappe selectie, het is echt hopen op weinig blessures of coronagevallen. Want in de onder19 lopen momenteel ook niet echt jongens die direct zouden kunnen aansluiten. Daar is echt een tussenstap in het tweede voor nodig. Maar daaronder, in de onder17, zitten wel enkele talenten.”

Geerts hoopt dat de coronarichtlijnen straks weer losgelaten kunnen worden en dat er weer ‘vrijuit' kan worden gevoetbald. "Dat is voor de trainer, maar ook voor het team lekker, als het gauw weer normaal wordt. Want behalve dat we het spelletje missen, is er ook niet de mogelijkheid om na het sporten gezellig samen te zijn in de kantine. Ook dat sociale gedeelte is een groot gemis. Hopelijk kan in ieder geval volgend seizoen alles weer gewoon doorgaan.”
Tot slot wil hij nog zijn waardering uitspreken over de fusie. "Het proces is bijzonder waardig verlopen. Het is mooi om te zien hoe respectvol mensen van de twee clubs met elkaar omgaan. Maar ook hoe de sponsors zich hebben opgesteld. De sponsorinkomsten zijn nu zelfs hoger dan de jaren ervoor en zij verdienen dan ook, net als de mensen die zich bezighielden met het fusietraject, veel waardering, zeker in deze moeilijke tijden. Chapeau!”