Rianne van der Wal heeft haar 24-uurs rouwkamer in het Heidehuus in Halle-Heide. Foto: Liesbeth Spaansen
Rianne van der Wal heeft haar 24-uurs rouwkamer in het Heidehuus in Halle-Heide. Foto: Liesbeth Spaansen

Van klein en intiem tot groot en
uitbundig, iedere
uitvaart tot in de
puntjes verzorgd

Rianne van der Wal wil er vooral voor de mensen zijn

Door Liesbeth Spaansen

HALLE-HEIDE – En Toen uitvaartverzorging viert haar tienjarig jubileum met een nieuw logo en nieuwe website. “Een feestje zit er nu niet in, maar ik ben na tien jaar waar ik wilde zijn. En daar ben ik trots op”, laat eigenaar/uitvaartverzorgster Rianne van der Wal weten.

Tien jaar En Toen
Rianne zit nu 23 jaar in de uitvaartbranche en runt tien jaar haar eigen bedrijf. “Als klein kind zag ik de koster voor de rouwauto lopen, indrukwekkend vond ik dat! Dat ga ik ook doen, dacht ik toen”, begint Rianne. “Tot ik erachter kwam wat dit werk inhield en dacht, ‘echt niet’ want de dood was eng en daar wilde ik niets mee te maken hebben. Dit komt omdat ik een nare ervaring had als klein kind toen mijn vriendje verongelukte.”

Rianne rolt uiteindelijk wel in de uitvaartbranche. “Ik werkte voor een uitzendbureau. Het is 1998 als ik word gebeld of ik op het crematorium Slangenburg wilde werken. Ze namen me aan en ’s middags was ik al aan het koffieschenken.” In de loop der jaren werkte ze ook in de aula en bij de ovens daarnaast zorgde ze voor de muziek en as-bestemmingen. “Heb zelfs een paar jaar samen met drie collega’s een uitvaartcentrum beheerd.” Toen uitvaarten groter werden en massaler, begon ze het persoonlijke te missen, en wilde dit zelf anders gaan doen.

Alle ervaringen samen vormden haar en in 2011 kon ze juist een stap zetten: een eigen bedrijf, En Toen uitvaartverzorging. “De eerste uitvaart was bijzonder, samen in een bus naar het crematorium, wat voelde dat goed om te laten zien dat het anders kan.” Ze kreeg complimenten. “Wat deed je dat mooi, werd daarna gezegd. Dus ik kan dat best wel, bedacht ik me. Ik groeide erin en kreeg meer zelfvertrouwen, want je wordt niet zomaar uitvaartverzorger. Ik ben een mensenmens. Ik wil met ze om tafel zitten, hun gezichten lezen. Ik ben oprecht en recht door zee. Ik wil wél weten of het gaat zoals de familie wenst, want je kunt het niet meer overdoen.”

Uitvaarten op maat
“Condoleren”, legt Rianne uit, “is drempels weghalen van de eerste ontmoeting na een overlijden. Als ik word gebeld dat iemand is overleden, wil ik binnen een uur bij de familie zijn. Bij 98% lukt dit ook. Ik ga in gesprek met de nabestaanden en verzorg indien gewenst samen met familie de overledene. Mochten zij dit niet kunnen of willen dan heb ik daar de juiste mensen voor die mij helpen. Ik regel de verzekeringspolissen en zorg dat het geld uitgekeerd word, daarbij verzorg ik samen met de familie de kaarten. Al het papierwerk dat daarbij komt kijken en natuurlijk het spreken tijdens de uitvaart, eventueel in dialect als mensen daarom vragen én nazorg.”

Van A tot Z een verzorgde uitvaart, de mogelijkheden zijn oneindig. “Ik vraag naar hun wensen omdat ik te vaak hoor: ‘als ik dat geweten had, had ik het anders gedaan’. Oliebollen serveren in plaats van cake bijvoorbeeld. Nu worden ook vaak andere dingen die bij een overledene hoort geserveerd, bijvoorbeeld appeltaart met slagroom. Het gaat om dat persoonlijke tintje.” Thuis opbaren kan met extra zorg. “Ook hier ontzorg ik de familie, controleer iedere dag of alles goed gaat en geef advies om bijvoorbeeld kaartjes neer te leggen voor als er bezoek komt om een persoonlijk woord in te schrijven.”

Rianne van der Wal geeft de nabestaanden alle gelegenheid om zelf dingen te (laten) doen. “Muziek kiezen en een passende rouwauto of eigen auto, kleinkinderen een taak geven, door kaarsen aan te laten steken, bellen blazen of de kist te sluiten. Of, zoals de laatste tijd vaker gebeurt, zelf een kist maken. Zo maken we een compleet plaatje van de gewenste uitvaart. Ik ontzorg mensen.” Ze kan blindelings vertrouwen op mensen om haar heen. “Zo heb ik mensen gevonden waar ik op kan bouwen, want de auto moet op tijd klaar staan en bij een begrafenis moet de steen eraf gehaald worden en graf gemaakt worden. Ik werk graag met ondernemers uit de buurt want ons kent ons en dat werkt erg prettig.”

In de loop van tijd is er veel veranderd in het opbaren van overledenen. “Er zijn andere technieken om de mensen op te baren. Uiteraard in een mooie kist of zoals gewenst een takken baar of baar-plank, al is dan wel een lijkwade/doek nodig.”

Rianne vindt het mooi als er extra aandacht is voor iets van de overledene. “Als deze bij een muziekvereniging was, laat deze voor een meerwaarde zorgen door een erehaag van muzikanten, of livemuziek.”

Condoleances kunnen nu vanwege corona onder strikte regels. “In besloten kring wordt al meer de nieuwe uitvaarttrend. Op dit moment met maximaal 50 mensen en mits het op anderhalve meter mogelijk is. Toch kan er best veel en komen er mooie dingen uit, maar de vrijheid ben je kwijt. Nabestaanden willen toch zelf bepalen wat ze doen en samen zijn met de familie. Ik probeer het dan te zoeken in kleine dingetjes, zoals lichtjes meegeven om thuis aan te steken, of langs het ouderlijk huis een moment van afscheid te geven, dat maakt het speciaal.”

In het Heidehuis in Halle-Heide heeft Rianne haar 24-uurs rouwkamer en een ontvangstruimte waar iedereen gebruik van mag maken. “Mensen zeggen later vaak, je bent zo gewoon en dat vind ik toch stiekem wel mooi om te horen. Ik houd het laagdrempelig en toegankelijk. Ik leef om te werken, al is dit geen werk, maar een manier van leven.”


entoenuitvaartverzorging.nl

06-41838500