Bomenlaan aan de Rozegaarderweg in Hummelo. Foto: Daniƫlle van de Weerd
Bomenlaan aan de Rozegaarderweg in Hummelo. Foto: Daniƫlle van de Weerd

Bomenlaan Rozegaarderweg met kap bedreigd

HUMMELO - In Hummelo dreigt een laan van 285 bomen te worden gekapt. De bomen staan aan weerszijden van een zandweg (Rozegaarderweg) die onder andere langs camping Jena loopt en door wandelaars en fietsers wordt gebruikt. Volgens de beherend rentmeester zijn veel bomen ziek en vormt het dode hout in de bomen een gevaar voor het publiek. Hij wil de laan verjongen. Vereniging Bomenbelang Bronckhorst en een onafhankelijk boomchirurg hebben echter vastgesteld dat de laan wat onderhoud nodig heeft en dat er een paar bomen ziek zijn. Op de hele laan zijn dit er hoogstens een stuk of vijftien. Volgens de deskundigen kan de laan nog jaren mee.

De bomen vallen niet onder de gemeentelijke kapverordening. Wel is de Wet Natuurbescherming van toepassing op het gebied. Zoals bij alle voorgenomen werkzaamheden in bos en natuur moet er eerst gekeken worden of er beschermde planten en dieren voorkomen.

Dat is hier zeker het geval. In de vele oude spechtenholen zitten vleermuizen. Kappen van de laan zou niet alleen leiden tot vernietiging van de verblijfplaatsen van deze vleermuizen, maar het wegvallen van de laan als vliegroute zou het einde van de populatie betekenen.
Overigens zijn de aanwonenden en omwonenden van de laan niet op de hoogte gesteld van de kap. Zij kwamen bij toeval te weten dat er een ontheffing natuurbeschermingswet was aangevraagd en waren geschokt over het voornemen van de kap. De kap zou een ernstige aantasting van het coulisselandschap betekenen en een inbreuk vormen op hun woonomgeving.

Vanwege de droogte verkeren veel lanen in het Achterhoekse coulisselandschap in slechte conditie en moeten daardoor noodgedwongen worden gekapt. Deze laan is nog in goede conditie.

In het kader van de herplantingsplicht wil de rentmeester boompjes met een diameter van tien tot twaalf centimeter planten. Dit is onvoldoende voor het in standhouden van de vleermuizen en geeft geen schaduw en geen beschutting aan andere dieren en planten. Bovendien zal het zeker twee generaties duren voordat er weer een volwaardige laan staat.

Vereniging Bomenbelang Bronckhorst, twee initiatiefnemers en een vertegenwoordiger van de omwonenden willen de kap voorkomen en hebben op initiatief van de provincie een gesprek met de Rentmeester gehad. Er is voorgesteld om dan maar gefaseerd te kappen. Helaas wil de Rentmeester hier niets van weten.

Namens Vereniging Bomenbelang Bronckhorst, twee initiatiefnemers en een vertegenwoordiger van omwonenden