Rob Arends en Thomas Wolbrink richten zich met de voetbalschool op 'de functionele techniek'. Foto: Contact

Rob Arends en Thomas Wolbrink richten zich met de voetbalschool op 'de functionele techniek'. Foto: Contact

'Rob en Thomas' trappen af met RT Voetbalschool Bronckhorst

Extra training voor jeugd- voetballers uit hele gemeente

HENGELO - RT Voetbalschool Bronckhorst gaat van start op de velden van Pax in Hengelo. Op 2 juli is er een eerste kennismaking met de nieuwe voetbalschool op sportpark ‘t Elderink. De initiatiefnemers zijn Rob Arends en Thomas Wolbrink, sportmannen in hart en nieren, die een passie hebben voor het begeleiden van sporters. Gezondheid, plezier en ontwikkelen van vaardigheden staat daarbij voorop.

De voetbalschool staat los van Pax, benadrukken Arends en Wolbrink. “Het is niet dat we zo talenten uit de regio naar Pax willen halen, daar waren sommige buurtclubs aanvankelijk huiverig voor. De RT Voetbalschool Bronckhorst – RT staat voor Rob en Thomas – wil spelertjes van tussen de 6 en 15 jaar, uit de hele gemeente en van alle niveaus, op een leuke manier helpen met hun ‘voetbalskills’ te verbeteren.”

De jeugdvoetballers van nu maken veel minder uren met de bal aan de voet dan vroeger, toen er overal en nergens tot het invallen van de duisternis werd gevoetbald op ‘straat’. “En ook bij de clubs zijn er weinig trainingsuren en dat aantal liep door toedoen van de coronacrisis nog verder terug”, merkte Arends. “Wij willen - in eerste instantie op de vrijdagmiddag - een extra trainingsmoment bieden.”

Volgens zijn maatje Thomas om spelers meer tools te geven in de wedstrijden. “Ik zie dat jeugdspelers nauwelijks meer schijnbewegingen gebruiken, dus moeite hebben een tegenstander uit te spelen met een actie. Onze focus ligt op het ontwikkelen van de techniek. De actie uit kunnen voeren op snelheid. Iemand 1 tegen 1 kunnen uitspelen. En dat zo trainen dat ze die bewegingen ook in de wedstrijd kunnen en durven toepassen. Neem bijvoorbeeld een goede schaarbeweging; je ziet bijna geen jeugdspeler die die echt goed kan uitvoeren, op de juiste snelheid en met de goede timing.”

Er wordt getraind in kleine groepen, van maximaal acht spelers bij één trainer. De trainingen zijn gericht op het individu. “Er worden dus geen partijtjes gespeeld”, legt Arends uit. “We beginnen met drie trainers. Siebe Meerlo, zelf speler van Pax 1, gaat ons helpen.”

Meerlo is oud-jeugdspeler van FC Twente en Vitesse, maar keerde vorige jaar terug op het oude nest in Hengelo, in de eerste selectie. Ook Rob speelt in de hoofdmacht van Pax, al meer dan tien jaar en Thomas werd onlangs nog teruggevraagd door hoofdtrainer Rudi Vonk. Wolbrink was vele jaren een van de sterkhouders op het middenveld van de eens roemruchte club.
Daarnaast zijn de naamgevers van de voetbalschool werkzaam bij sportcentrum AeroFitt als personal trainers en hebben ze kennis en diploma’s op het gebied van onder meer hersteltraining en, uiteraard, voetbaltraining. “We hebben ook al jaren op donderdagen voor de jeugdige talenten van Pax extra trainingen op het pannaveldje verzorgd. Met onze voetbalschool gaan we nu ook het veld op, op de vrijdag van 16.00 tot 17.00 uur. De deelnemers blijven gewoon lid bij hun eigen vereniging waar ze ook hun wedstrijden spelen. En je hoeft ook geen buitengewoon talent te zijn om hier met veel plezier jezelf te ontwikkelen als voetballer”, stelt Wolbrink. “We werken met een jaarplanning. Daarin werken we in blokken van vier maal tien weken. De deelnemers trainen in een tenue van de voetbalschool en krijgen iedere training andere/nieuwe trainingsvormen aangeboden. En die bedenken we zelf en proberen ze zelf ook uit; vanuit onze passie.”

Op 2 juli is er een gratis try-out, van 16.00 tot 17.30 uur. Alle spelers en speelsters uit Bronckhorst zijn welkom. “Wie wil meedoen kan zich tot 1 juli aanmelden per mail, zodat we weten hoeveel spelers we kunnen verwachten. Er is veel animo, merken we”, zegt Rob. Dan lachend: “Zo heeft een jochie van zeven uit Zelhem, die ervan droomt om profvoetballer te worden, ons al gevraagd: Ik mag 2 juli toch wel meedoen?”


info@rtvoetbalschool bronckhorst.nl

rtvoetbalschool bronckhorst.nl