Wilco Klein Nengerman (rechts in de rolstoel) met een groot deel van het team ‘Lang zal ze laesie’ waarmee hij deelneemt aan de Heavensride. Foto: Jan Hendriksen

Wilco Klein Nengerman (rechts in de rolstoel) met een groot deel van het team ‘Lang zal ze laesie’ waarmee hij deelneemt aan de Heavensride. Foto: Jan Hendriksen

‘Het is een fantastische uitdaging die ons de nodige energie zal kosten’

Wilco Klein Nengerman neemt met handbike deel aan Heavensride

Door Jan Hendriksen

VORDEN – “Het is een fantastische uitdaging die ons de nodige energie zal kosten. Het zal een dag van afzien en hard werken worden. Maar we zijn er klaar voor. Ik heb de laatste weken niet optimaal kunnen trainen omdat mijn handbike in de revisie was. Maar we slepen elkaar er doorheen. Daarvan ben ik overtuigd.”

Wilco Klein Nengerman straalt één al positiviteit uit. Hij is een van de vijf handbikers uit het team ‘Lang zal ze laesie’ dat vrijdag 25 juni deel zal nemen aan de Vordense wielertocht Heavensride 2021. Heavensride is niet zomaar een wielertocht. De deelnemers zullen ter nagedachtenis aan een overleden dierbare maar liefst tweehonderd kilometer of zelfs vierhonderd kilometer op de racefiets afleggen. En vijf deelnemers zullen de wielertocht naar Valkenburg zelfs met een handbike afleggen. Onbegonnen werk? "Natuurlijk niet”, zo pareert de 51-jarige Wilco de opmerking. Hij heeft vier van zijn ‘fietsvrienden’ van de Handbikevereniging Bocht 18 uit Nijmegen zo ‘gek’ gekregen om ook aan de Heavensride 2021 deel te nemen. Handbikevereniging Bocht 18 is in 2016 opgericht door een groep enthousiaste handbikers en (oud-)deelnemers van de HandbikeBattle. “Na deelname aan de HandbikeBattle zijn een aantal mensen gezamenlijk gaan trainen, aangevuld met bekenden vanuit onze revalidatie. Om ons enthousiasme voor het handbiken te behouden en te verspreiden én in te spelen op maatschappelijke ontwikkelingen, is er daarom een vereniging opgericht. De leden komen vanuit een groot gebied om Nijmegen heen”, aldus Wilco.

Wilco Klein Nengerman heeft sinds april 2016 een incomplete dwarslaesie. “Ik ben al een aantal jaren een fanatiek handbiker. Anderhalf jaar geleden had ik besloten om na de HandbikeBattle (die op dat moment nog doorging) ook mee te gaan doen met de Heavensride. Een tocht van tweehonderd kilometer van Vorden naar Valkenburg. Voor mij op dat moment een geweldige uitdaging om een week na de HandbikeBattle (HHB) in Oostenrijk weer een enorme krachtsinspanning te gaan leveren. Helaas kon de Heavensride vorig jaar wegens corona niet doorgaan, maar wij hebben toen met een team wel een alternatieve tocht van tweehonderd kilometer gefietst. Nu zijn we bijna een jaar verder en fietsen we deze keer met een groep van dertien personen. Vijf handbikers en acht wielrenners waaronder mijn vrouw Marjan en onze dochters Jet en Sien. Hoe mooi is dat. En dan fietsen we ook nog eens een keer voor een fantastisch goed doel”, zo verklaart Wilco niet zonder trots.

Uit de wind
De acht wielrenners uit de groep zullen vrijdagmorgen 25 juni om vijf uur als eerste vertrekken vanaf sportpark ‘t Grote Veld van VV Vorden aan de Oude Zutphenseweg, met in hun kielzog de vijf handbikers. Wilco: ”Zij zullen ons gedurende de tocht uit de wind houden. We verwachten ruim twaalf uur nodig te hebben om de ruim tweehonderd kilometer af leggen. Maar dat is mede afhankelijk van de weersomstandigheden. Staat er veel (tegen)wind en wat is de temperatuur die dag? Omstandigheden die we zelf niet in handen hebben.”

Hoogste donatie
Inmiddels heeft het team ‘Lang zal ze laesie’ het hoogste bedrag aan donaties bij elkaar gebracht voor de wielertocht (7500 euro), waarvan handbiker Wilma Oosterman uit Heumen het leeuwendeel voor haar rekening heeft genomen. De ploegnaam is een typisch staaltje ‘zwarte’ humor, aangeleerd toen Wilco in 2016 vijf maanden moest revalideren in Het Roessingh in Enschede. “Als daar iemand jarig was, gingen de armen omhoog en zongen we met z’n allen: ‘Lang zal ze laesie, lang zal ze laesie’. Wij vonden elkaar niet zielig en zaten niet bij de pakken neer. En dat zullen we volgende week vrijdag ook niet doen mocht het ons tegenzitten.”

Monument
De groepen die deelnemen aan de tweehonderd kilometer lange tocht naar Valkenburg hebben de eindbestemming bereikt zodra men bij het monument ‘de Kluis’ op de Sjaasberg arriveert. Het gebouw op deze schitterende plek was gedurende tweeënhalve eeuw het onderkomen van kluizenaars. Sinds de restauratie in 1976 staat het open voor bezoekers. “Een verstild monument verborgen in het groen dat juist door zijn eenvoud zoveel indruk maakt. Voor de één is het een meditatieplek, voor de ander een plek van bijzondere historische betekenis. Voor de vierhonderd kilometer groep is het slechts een kort moment van pauze, voordat zij weer terug naar Vorden fietsen”, zo verklaart organisator Mariëlle Klein Brinke van Stichting Heavensride, die naast Mariëlle uit Arjan Mombarg, Ferdy Klein Brinke en Ben Albers bestaat. Voorzitter Ben Albers: “Voor de mensen thuis zijn de deelnemers de gehele dag te volgen via onze website en facebook! Wat zou het fantastisch zijn als we weer net zo’n warm onthaal krijgen bij terugkomst als twee jaar geleden, wij kijken er naar uit!”

Hartsvriendin
Mariëlle Klein Brinke gaf in 2015 de aanzet van de Heavensride toen ze ter nagedachtenis van haar hartsvriendin Marije Gudde, die in juni 2013 overleed, met haar man Ferdy een fietstocht maakte. In 2019 was de eerste Heavensride van Vorden naar het Groningse Uithuizermeeden, een afstand van ook tweehonderd kilometer. De diehards reden ook weer terug. De deelnemers lieten zich toen ook sponsoren en de opbrengst gaat evenals twee jaar geleden naar Hospice Zutphen. Dit jaar is daar Noaberhulp aan toegevoegd.

Rondje Vorden
Er hebben zich inmiddels ruim tweehonderd mensen ingeschreven voor de Heavensride. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2019. Omdat helaas iedereen wel iemand moet missen, en zich een Heavensrider moet kunnen voelen, is er dit jaar voor het eerst ook een 65 kilometer route. Een rondje rondom Vorden, te fietsen met een e-bike of gewone fiets. Er zijn voor deze verkorte tour nog plekken, maar let op: deelnemers kunnen zich alleen vooraf inschrijven via de website www.heavensride.nl.

Sleutelhanger
Elke deelnemer krijgt voor de start een sleutelhanger met het Heavensride logo met daarop ruimte voor een persoonlijke tekst of foto van een overledene. Bij de pauzeplekken, waaronder de Wildenborchse Kapel en De Kluis in Valkenburg, is er gelegenheid om deze sleutelhanger in de ‘herinneringsboom' te hangen. Een extra moment van rust en bezinning om stil te staan bij diegene die een ieder met deze tocht wil memoreren. De sleutelhanger word ingeruild voor een andere hanger voor aan het fietszadel, namelijk een engeltje, en draagt deze het tweede deel van de tocht op symbolische wijze met zich mee.