Burgemeester Marianne Besselink gaat op lintjesdag 'de boer op' met lintjes om elf vrijwilligers koninklijk te onderscheiden. Foto: Gemeente Bronckhorst

Burgemeester Marianne Besselink gaat op lintjesdag 'de boer op' met lintjes om elf vrijwilligers koninklijk te onderscheiden. Foto: Gemeente Bronckhorst

Burgemeester Besselink ‘de boer op’ naar elf koninklijke Bronckhorsters

Lintje op afstand maar wel persoonlijk

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST – Het echtpaar Gerhard Besselink en Marietje Besselink-Spekkink uit Steenderen, Rieks Eggens uit Steenderen, Wim Willemsen uit Baak, Zwenneken Langwerden-Bloemendaal uit Wichmond, Marianne Limpers-Ten Oever uit Vorden, Marchien Oosterhuis-Strating uit Hengelo, Roelof van Gijssel uit Hengelo, Frans Geurtsen uit Hengelo, Bert Schieven uit Zelhem en Henk Greven uit Hummelo.

Zij kregen op 26 april tijdens de lintjesregen voor koningsdag 2021 door burgemeester Marianne Besselink coronaproof, maar wel persoonlijk, een koninklijke onderscheiding uitgereikt. Zij ging daarvoor ‘de boer op’ en reed naar tien adressen.

“Het was heel erg leuk om mensen te verrassen. Niemand van de mensen had het verwacht. Net als ieder jaar vinden zij dat anderen het meer verdiend hebben dan zijzelf”, kijkt burgemeester Besselink terug op een mooie lintjesdag. “Normaal moeten we een smoes verzinnen om ze naar het gemeentehuis te krijgen. Nu was een smoes nodig om ze in huis te houden en waren het de partners die moesten ‘zeuren’ om ze wat anders aan te laten trekken.”

Gedecoreerden die ’s middags een bezoek kregen, werden al tussen 8.00 en 9.00 uur gebeld door de burgemeester, dit in verband met het embargo dat begin van de middag afliep. Daarna ging ze met secretaresse Mieke Nusselder en fotograaf Arno Wolsink op pad om de mensen in hun eigen omgeving te overvallen. De gedecoreerden woonden mooi verspreid over de gemeente en hadden allemaal een verschillende achtergrond.

'Niemand van

de mensen

had het

verwacht.

Net als

ieder jaar

vinden zij dat

anderen het

meer verdiend

hebben dan

zijzelf'


“Heel bijzonder dat je bij de mensen thuis bent, al was het wél op het erf buiten. Wat gemist werd, was het met elkaar op feestelijke wijze daarbij stil staan. Er was geen hele groep mensen bij elkaar die het hebben aangevraagd en geen feestje achteraf waar bijvoorbeeld de verenigingsmensen die in de samenleving actief zijn elkaar zouden ontmoeten.”

De burgemeester sprak waardering uit voor al hun activiteiten voor de samenleving, mocht zeggen dat ‘het Zijne Majesteit heeft behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau’ en hen feliciteren. Bloemen waren voor de partners die de koninklijke onderscheidingen bij de gedecoreerde mochten opspelden. “Ik miste het handen geven en zelf opspelden wel. Hopelijk volgend jaar weer iets in de nabijheid. Maar het was een mooie route, buiten door de prachtige gemeente Bronckhorst, dat is geen straf.”