College komt met voorstellen om gat van 1,6 miljoen te dichten

College komt met voorstellen om gat van 1,6 miljoen te
dichten

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst stevent als er niets gebeurt af op een structureel tekort van 1,6 miljoen euro over 2021. Deze ontstaan met name in het sociale domein. Om de begroting voor dit jaar toch sluitend te krijgen is de wethouder Financiën Willem Buunk met de kam door de begroting gegaan en heeft mogelijkheden gevonden om de tekorten weg te werken. Er zou zelfs zo’n twee miljoen kunnen worden bezuinigd, zodat er 500.000 via de algemene reserves als buffer voor volgend jaar kunnen worden ingezet. Want een structurele min dreigt.

Door onze redactie

Het is volgens Buunk lastig begroten in deze tijden. “Deze prognoses geven we met de kennis van nu. Maar uiteindelijke kan het tonnen gaan afwijken, zowel in negatieve als in positieve zin.”

De wethouder denkt door een verbeterde professionalisering in de zorgverlening, enkele kosten weg te zetten via de Wet Langdurige Zorg en het terugbrengen van het aantal casussen in de Jeugdzorg een bezuiniging van 435.000 euro te kunnen behalen. Ook op het onderhoud van vastgoed kan het een tandje minder, wat een bezuiniging van ruim twee ton zou opleveren; Dan biedt de fasering van geplande investeringen de mogelijkheid een 100.000 euro te pakken en door het aframen van een aantal aan de ruime kant begrote posten komt er 261.000 euro tevoorschijn. Dan is nog de grondverkoop van de percelen Winkelskamp en Vinkenkamp in 2021 goed voor 737.000 euro, zo becijfert Buunk.

'Zo wordt de
hete aardappel
opnieuw doorgeschoven
naar volgend
jaar'

Sommige commissieleden trekken de wenkbrauw op als de wethouder ook aangeeft dat uit de pot vitale kernen nog 250.000 euro kan terugvloeien, omdat er simpelweg geen projecten voor zijn op dit moment. “Wordt Vitale Kernen zomaar 250.000 euro gekort op het toegezegde budget van twee miljoen?”, vraagt Rob Weverink (CDA) of hij dat goed begrijpt. “En weten de leden van de werkgroep dat al?” VVD’er Hans Puijk is benieuwd of Vitale Kernen na de looptijd van vier jaar zal worden doorgezet? En is daar dan budget voor? “De VVD is voor”, zo laat hij weten.

Buunk legt in de beantwoording uit: "We krijgen die twee miljoen in vier jaar niet uitgegeven. Daarvoor zit er te weinig in de pijpleiding. Dus er reëel naar kijkend zien we dat die 250.000 euro voor dit jaar blijft staan. Daarnaast ligt nog wel de inhoudelijke vraag op tafel: hoe verder na die vier jaar."
Weverink is sowieso kritisch op deze ‘tussenstand’. “Het college verschuilt zich achter corona en maakt geen fundamentele keuzes. Dus zijn er geen structurele oplossingen en zo wordt de hete aardappel opnieuw doorgeschoven naar het volgende jaar.”
Er zijn meer vragen. Onder meer de voorgestelde bezuiniging om in de thuiszorg de robotstofzuiger in te voeren en een wasservice. “Vanuit de efficiency begrijp ik dat,” stelde Jan Engels (D66), “maar zorg gaat om de optimale zorg aan de inwoners. Ik ben bang dat we over deze maatregelen straks zullen zeggen: ‘penny wise, pound foolish’. Hoe kijkt de wethouder aan tegen de menselijke maat voor onze inwoners?”

Dick Ebbers, van CU-SGP, is een van de commissieleden die de zorgen van Engels deelt. “Ik heb ook moeite met de robotstofzuiger. Het zorgt voor onrust en kan best gevaar opleveren. Bijvoorbeeld dat mensen erover struikelen. Ik heb zelf zo’n ding, dus ik weet waarover ik het heb.” Grappend voegt hij er aan toe: “Al heb ik nog het geluk dat ik over het atletische vermogen beschik om eroverheen te springen.” En waar het over de wasservice gaat: “Kijk naar de perikelen in Montferland”, waarschuwt Ebbers. “Het sociaal domein mag niet lijden onder bezuinigingen.”

Wethouder Evert Blaauw maakt duidelijk dat er sprake is van een voorstel. "Er zijn daarom ook nog geen exacte bedragen aan gehangen. We gaan de zorgen van meneer Ebbers zeker meenemen in de besluitvorming en Montferland is een inkoppertje; uiteraard houden we de ontwikkelingen daar in de gaten. We moeten inderdaad aandacht hebben voor de menselijke maat. Daarvoor zijn we nu al, meer dan voorheen, in gesprek met de betrokken partijen, als zorgaanbieders en verzekeringen. Dat is nodig om samen goed te kijken wat in het belang is van de betreffende cliënt.”