Er zijn diverse ideeën om redelijk vlot het woningaanbod te verruimen; zoals dit Tiny Social House-concept, dat Geert-Jan de Krijger graag in Bronckhorst wil realiseren. Foto: PR

Er zijn diverse ideeën om redelijk vlot het woningaanbod te verruimen; zoals dit Tiny Social House-concept, dat Geert-Jan de Krijger graag in Bronckhorst wil realiseren. Foto: PR

Johan en Rieki wachten op woonvisie

BRONCKHORST - Johan en Rieki Klein Gotink lopen al een tijdje rond met de wens een ecologisch huis te kunnen bouwen in Zelhem of Vorden. Zij roepen de gemeente op om haast te maken met de verruiming van de woonvisie, om zo onder andere hun plan mogelijk te maken. Ze maakten gebruik van de mogelijkheid in de commissievergadering, voor het inbrengen van niet-geagendeerde onderwerpen. Maar het had volgens hen al op de agenda moeten staan. "De media staan er vol mee dat er in de komende tien jaar een miljoen woningen bijgebouwd moeten gaan worden. De regering stelt hiervoor ook gelden beschikbaar. Maar hoe en wat gaat de gemeente Bronckhorst doen?"

Landelijk is het woningtekort een steeds groter wordend thema. Er is inmiddels een tekort ontstaan dat volgens de geleerden de ‘Woningnood’ van de jaren tachtig van de vorige eeuw inmiddels overstijgt. Duidelijk is dat er nauwelijks woningen op de markt zijn. En als er al eens een woning te koop komt, dan is deze binnen no time verkocht. Het aantal gegadigden is niet zelden overweldigend, waardoor de verkopende partij steeds vaker meer voor de woning ontvangt dan de vraagprijs.
De prijzen stijgen dan ook snel. Gevolg is dat voor een steeds groter wordende groep Nederlanders het ook financieel onmogelijk wordt om een huis te kopen. Maar ook in de huursector gaan de prijzen fors omhoog, zeker sinds de overheid in 2012 de handen ervan af heeft getrokken.

De oplossing volgens velen is bouwen. Aantallen van 500.000 tot een miljoen woningen worden genoemd. Echter in de praktijk wordt het jaarlijks beoogde aantal van 100.000 niet eens gehaald. In het landelijke dagblad De Telegraaf onderschrijft het artikel van Martin Visser de problemen. Een complex aan problemen liggen volgens het artikel ten grondslag aan het achterblijven van de nieuwbouw. Er is te weinig bouwcapaciteit beschikbaar voor de genoemde aantallen, met name door een gebrek aan vakmensen.

'Wij en met

ons meerdere

Bronkhorst-

enaren hebben

de plannen,

maar tot op

heden niet de

medewerking

van het

gemeente-

bestuur'


Geld is een ander probleem; lang niet alle bouwprojecten zijn kostendekkend. Bouwlocaties lijken wel voor handen maar de gemeentes hebben onvoldoende mankracht om de planprocedures vlot te kunnen doorlopen. De vele belangen die moeten worden afgewogen (het belang van groenvoorzieningen binnen de bebouwde kom, natuur of recreatie is op de beoogde bouwlocatie heel belangrijk en hoe zit het met de kosten van het project; leveren die geen grote verliezen op?). Dan zijn er ‘last-but-not least’ ook nog de milieuaspecten die belemmerend kunnen werken. Er wordt gesteld dat gemeentes zo vaak het tempo uit de projectontwikkeling halen.

Voor mensen als Johan en Rieki Gotink is het lage tempo heel herkenbaar. Zij proberen de gemeente Bronckhorst aan te sporen vaart te maken met het verruimen van de woonvisie. Er was even hoop toen zij dit thema op de agenda zagen staan van de commissievergadering in april. Tot hun grote spijt en frustratie werd het agendapunt eraf gehaald en ging het over de aanleg van rode fietsstroken. "De verantwoordelijke wethouder Blaauw heeft toegezegd dat de woonvisie in maart of april ter sprake/discussie zou komen. De lokale (Bronckhorster) politiek lijkt wel de landelijke politiek van het zich niet meer kunnen herinneren. Dus bij agendapunt 2 willen wij hiervoor alsnog de woonvisie inbrengen zodat die, zoals door wethouder Blaauw beloofd, zal worden geagendeerd."

Familie Gotink zocht contact met de raadsfracties. "Bij D66 en ChristenUnie SGP wordt de noodzaak erkend van het uitbreiden, dan wel soepeler hanteren van de woonvisie. De ChristenUnie SGP schreef hierover zelfs in de rubriek Contact met de Politiek."

Johan en Rieki Gotink blijven aandringen op het agenderen, bij de fracties. En hopen vurig dat de wethouder zijn toezegging alsnog gestand doet. "We vragen de gemeente Bronckhorst haar verantwoordelijkheid te nemen en niet te wachten op Den Haag. Wij en met ons meerdere Bronkhorstenaren hebben de plannen, maar tot op heden niet de medewerking van het gemeentebestuur. Dus onze oproep aan de gemeentes, en dus zeker ook aan Bronckhorst luidt: laat deze mensen niet in de kou staan maar stimuleer/faciliteer deze plannen want alleen zo bereiken we de doelstelling die de landelijke politiek aangeeft."