Afbeelding

Participatieraad gemeente Bronckhorst zoekt nieuwe leden

BRONCKHORST - Al bijna tien jaar is de participatieraad van de gemeente Bronckhorst actief. Deze groep vrijwilligers adviseert het college van de gemeente over allerlei onderwerpen in het sociale domein. Van huishoudelijke hulp, vervoer, werk, welzijnswerk en jeugdzorg, tot vluchtelingenwerk, maatschappelijke opvang, wonen met zorg en leven met een beperking.

De vrijwilligers brengen ervaringsdeskundigheid mee of zijn werkzaam op een van deze terreinen, maar denken vooral vanuit de inwoners. Wat betekent het voor hen wat in een beleidsstuk wordt opgeschreven? Hoe gaat de gemeente die plannen uitvoeren? Hoe wordt die uitvoering ervaren? De participatieraad heeft het afgelopen jaar stug, meestal digitaal, doorgewerkt. De raad kon, vanwege de coronaregels, geen werkbezoeken doen, maar heeft wel meerdere adviezen uitgebracht aan het college van B&W. Die adviezen gingen over de nieuwe inkoopregeling van de zorg, de huisbezoeken in coronatijd, de TONK-regeling, het klanttevredenheidsonderzoek van de WMO en het beleid om een dementievriendelijke gemeente te worden.

Het is fijn om te merken dat het college deze adviezen serieus neemt, laten de vrijwilligers weten. En dat ze samen met de ambtenaren steeds van gedachten kunnen wisselen en hun inbreng kunnen doen. Meedenken is soms kritische vragen stellen, soms ideeën aanreiken en uiteindelijk gevraagde en ongevraagde adviezen uitbrengen. De participatieraad bestaat uit maximaal 13 deelnemers. Er zijn op dit moment plaatsen beschikbaar voor nieuwe enthousiaste vrijwilligers die zich, met kennis of ervaringsdeskundigheid, willen inzetten voor de thema’s in het sociale domein rond ouderenbeleid, jeugdbeleid of werk en inkomen. Denk aan WMO, Jeugdzorg, bijstand, mantelzorg en dergelijke. Iemand met enige juridische kennis of affiniteit met communicatie/website is ook welkom. De plaatsen vallen dit jaar vrij omdat een lid tussentijds is gestopt, van een lid de termijn is verstreken en de termijn van twee andere leden binnenkort afloopt. Men mag maximaal tweemaal vier jaar lid zijn van de participatieraad.

Belangstellenden kunnen contact opnemen met voorzitter Mieke Douwstra (06-52513722) of mailen naar info@participatieraadbronckhorst.nl.

Afbeelding