Halseweg in Zelhem is genomineerd voor mooist verlichte kerststraat van Nederland. Foto: Phil Strijthagen-Haarlink
Halseweg in Zelhem is genomineerd voor mooist verlichte kerststraat van Nederland. Foto: Phil Strijthagen-Haarlink

Halseweg in
Zelhem één na mooist verlichte kerststraat van
Nederland

Zelhem moest alleen Leeuwarden voor laten gaan

Door Liesbeth Spaansen

ZELHEM – Een geweldig filmpje en een ‘by far’ mooiste verhaal erbij -aldus Hart van Nederland- waren redenen om de Halseweg in Zelhem te nomineren als één van de vijf mooist verlichte kerststraten van Nederland. Na het tellen van de stemmen won Leeuwarden, maar eindigde de Halseweg in Zelhem op een mooie tweede plaats.

Tweede werd

de Halseweg

in Zelhem met

3500 van de

ruim 15.500

stemmen


Hart van Nederland schreef deze ‘Wie heeft de mooist verlichte straat van Nederland’-verkiezing uit. Astrid Berendsen, een van de vele actieve bewoners van de Halsestraat werd door twee vriendinnen gewezen op deze verkiezing. “Dat was wel wat voor onze straat, vonden ze”, laat Astrid enthousiast weten.

De bewoners van de Halseweg kunnen jaarlijks rond de kerst rekenen op belangstellenden uit Zelhem en omgeving. Zelfs de kleuterklassen hebben al een lichttour gemaakt en geposeerd bij de opblaaskerstmannen. Er branden meer dan 100.000 kerstlampjes in de tuinen van meer dan 25 versierde huizen. Van fairybellen tot lantaarns, van clusterverlichtingen tot netverlichtingen, van ijspegels tot kerstmannen, van 400 rode kerstballen in de boom tot verlichte bogen, van hertjes tot prachtig versierde luiken en van vallende sterren tot verlichte kerstbomen. Dit jaar is zelfs een licht- en muziekshow gemaakt met verlichte herten.

Voor de eerste helft van het jaar verstreken is, beginnen de buurmannen in de buurtapp ons alweer nieuwsgierig te maken naar hun nieuwste plannen. Meestal de eerst zaterdag na sinterklaas wordt de kerstverlichting opgehangen. Sommige buren hebben daar maar een uurtje tijd voor nodig, andere beginnen al eerder en hebben dagen lang werk. Het streven is naar een vast tijdstip van aansteken van de lampjes. Meestal op een zondag om half 5. Echt een happening. “Alleen de kerstbuurtborrel de avond na het versieren is dit jaar vanwege corona komen te vervallen.”
De bewoners van de Halseweg in Zelhem, die zich jaarlijks inzetten voor een verlichte straat meldden zich aan via een filmpje en een motivatie. De selectie was op basis van gezelligheid en creativiteit. “Ik heb er ingedoken en heb een heel verhaal geschreven over hoe het tien jaar geleden is ontstaan met de buurman op nummer 6 die één lichtjessnoer en één hertje plaatste in de tuin.”
Dit werd opgepakt door de overbuurvrouw en de naaste buurman en nu is het een traditie waar veel Zelhemmers even langslopen, stilstaan of foto’s en filmpjes van maken. Alle huizen in de straat doen mee. Ieder op zijn eigen manier en naar zijn eigen smaak. Alles wordt gewaardeerd en we zijn behulpzaam naar een ieder. De wat oudere buurvrouwen worden geholpen met het ophangen van de verlichting en bij het ophangen van fairybellen kun je een beroep doen op buren die er al meerdere jaren ervaring mee hebben. Nieuwe buren worden meestal welkom geheten met een stimuleringspakket.
Vijf straten zijn genomineerd en de Halseweg in Zelhem neemt het op tegen twee straten in Den Haag en straten in Arkel en Leeuwarden. “Dat is stevige concurrentie maar daar waren we niet bang voor. We hadden alle registers open om zoveel mogelijk stemmen te verzamelen. Er was aandacht voor op facebook, bij Ideaal, Contact, tv Gelderland is hier geweest en we waren in de uitzending van Ruud de Wild op radio 2”, lacht Astrid. Bij Hart van Nederland vonden ze het verhaal ‘by far’ het mooist en we werden genomineerd.”
Op Eerste Kerstdag om 17.50 uur werd in de vroege uitzending van Hart van Nederland de uitslag bekendgemaakt. De grote gouden Hart van Nederland-kerstbal ging naar de wijk De Wielenpôlle in Leeuwarden. Deze straat wist ruim de helft van de ruim 15.500 stemmen te verzamelen. Tweede werd de Halseweg in Zelhem met ruim 3500 stemmen en de derde plaats wordt bezet door de Bazuinstraat in Arkel, met ruim 1500 stemmen.

‘Een tikje teleurgesteld, maar bovenal erg trots op de straat'. Die woorden sluiten het beste aan hij het gevoel wat overheerst aan de Halseweg in Zelhem. "Het behalen van een tweede plek bij de wedstrijd was een prachtig resultaat. De deelname bracht een hoop plezier en een gezonde wedstrijdspanning in de straat. Her en der werden nog snel de puntjes op de i gezet”, aldus Olof Bos, namens het Comité Halseweg voor Goud. "Alle huizen in de straat waren prachtig versierd en vormden genoeg aanleiding voor een ‘last minute' inzending voor de wedstrijd Mooiste Kerststraat van Nederland. De deelname was een spontane actie en ondanks de beperkte voorbereidingstijd werd toch zilver behaald. Het was weer goed voor de saamhorigheid aan de Halseweg."
"We merkten ook het grote enthousiasme vanuit de rest van het dorp en wijde omgeving, dat was geweldig. Het werd daardoor ook meer een Achterhoek-deelname dan een Halseweg-project. We willen iedereen die op ons heeft gestemd heel hartelijk bedanken. We gaan eerst nog even rustig genieten de tweede plek en van onze mooie verlichte straat om daarna rustig na te gaan denken over deelname volgend jaar. Als we nog een keer meedoen gaan we zeker voor het hoogst haalbare, maar het plezier met de straat en wat we anderen er mee doen vinden we eigenlijk veel belangrijker. Tenslotte willen we als Halseweg de wijk Wielenpölle in Leeuwarden van harte feliciteren met de winst”, aldus Olof Bos.