In de sporthal in Hoog-Keppel laat de Noord-Hollandse Jaap zijn turnkwaliteiten op de evenwichtsbalk zien. Foto: PR

In de sporthal in Hoog-Keppel laat de Noord-Hollandse Jaap zijn turnkwaliteiten op de evenwichtsbalk zien. Foto: PR

‘Ik wilde er direct aan meewerken, al wist ik nog niet goed hoe’

Noord-Hollander in turnpakje siert in sporthal Hoog-Keppel

Door Ceciel Bremer

HOOG-KEPPEL – “Hebben jullie een turnpakje voor een kerel van bijna twee meter en hebben jullie een evenwichtsbalk?" Het waren geen alledaagse vragen voor Alec Lansink, voorzitter van gymnastiekvereniging De Sperwer in Hoog-Keppel. Maar hij bedacht zich geen seconde toen hij de vragen kreeg voorgelegd van een man uit Noord-Holland die een weddenschap was aangegaan met zijn vrienden. “Dit wil ik zien. Hier werken wij graag aan mee”, lacht de voorzitter achteraf over de totstandkoming van de bijzondere turnact.

Alec Lansink kan er nog steeds om lachen. “Zoiets maak je toch maar zelden mee. Onze gymnastiekvereniging telt zo’n twintig volwassen leden die wekelijks turnen maar nog nooit heb ik een van hen in een turnpakje zien sporten. En nu word ik ineens gebeld door een boomlange vent van de andere kant van het land met de vraag of wij een turnpakje hebben in zijn maat? Echt bizar.“

Velours automatjes
Even terug naar het begin. Een Noord-Hollander - laten we hem Jaap noemen want hij kan vanwege zijn beroep niet met naam en herkenbare foto in de krant - is op Marktplaats op zoek naar velours automatjes en stuit op een verkoper van velours turnpakjes. Jaap snapt er niets van want hij is ervan overtuigd dat er alleen velours automatten bestaan. Zijn collega’s melden dat er wel degelijk velours turnpakken bestaan maar Jaap beweert dat velours geen andere toepassing heeft. Hilariteit alom bij zijn collega’s. Van het een komt het ander, de ene collega overtroeft de ander en Jaap roept in een opwelling: “Als ik in een velours damesturnpakje pas, dan zal ik in zo’n pakje een turnoefening doen totdat ik op een wedstrijd een goed cijfer behaal!”

En zo gaat Jaap de weddenschap aan met zijn collega's. Via Google kiest hij gymnastiekvereniging De Sperwer in Hoog-Keppel uit om zijn weddenschap in te lossen. Voorzitter Alec Lansink krijgt uiteindelijk de vraag van Jaap per e-mail voorgelegd: "Ik schrijf uw vereniging aan zodat u mij kunt terugmailen dat er geen velours turnpakje in mijn maat bestaat. Dan kan ik dat laten lezen aan mijn collega's en win ik de weddenschap. Ik ben zo'n twee meter dus ik weet dat er geen turnpakjes zijn in mijn maat, laat staan in het velours. Mocht dat niet zo zijn dan heb ik van mijn collega's vijf lunchbonnen en een dinerbon tegoed.”

Turnpakje op maat
“Ik vond het direct hilarisch en wilde eraan meewerken, al wist ik nog niet goed hoe”, vertelt Lansink die vervolgens contact opnam met TT-Gymnastics, de fabrikant van de turnpakken. “Ook hij had geen pakje in die maat voorradig, die bestaan namelijk niet. Maar hij zag de humor ervan in en zegde mij toe er dan maar gewoon één op maat te maken en gratis aan ons toe te zenden. Geweldige reactie natuurlijk.”

En zo werd er een uniek turnpakje in de clubkleuren van De Sperwer gemaakt precies op maat voor de Noord-Hollandse Jaap. Onlangs was het zover en kwam Jaap naar de Hessenhal in Hoog-Keppel om zijn turnkwaliteiten te laten zien. Daar bleek de evenwichtsbalk nog best wel lastig te zijn maar na wat oefenen bleef de Noord-Hollander goed in balans. Lansink: “We hebben er flink om gelachen. En Jaap zelf gelukkig ook. Dit is echt een man van zijn woord. Super leuk om hieraan mee te werken.”