Voor de Keijenborgse ondernemer Joost Jansen staat de hele maand december in het teken van oliebollen. Foto: Luuk Stam
Voor de Keijenborgse ondernemer Joost Jansen staat de hele maand december in het teken van oliebollen. Foto: Luuk Stam

Joost Jansen opent oliebollendrives in Hengelo en Zelhem

Drives komen bij de BP in Hengelo en op de Markt in Zelhem

Door Luuk Stam

HENGELO/KEIJENBORG/ZELHEM - Oliebollen of appelbeignets kopen terwijl je in de auto of op de fiets kunt blijven zitten, dat is op de laatste dagen van dit jaar mogelijk in Hengelo en Zelhem. Bij tankstation BP Wenting in Hengelo en op de Markt in Zelhem opent eind december een coronaproof oliebollendrive, opgezet door Keijenborger Joost Jansen. In de drives zijn oliebollen en appelbeignets te koop.

Voor Jansen zijn de drives een aanvulling op zijn bestaande verkooppunten. Voor de Keijenborgse ondernemer staat de hele maand in het teken van oliebollen. Zo is hij met zijn karakteristieke houten kramen ook te vinden op de parkeerplaats bij de PLUS-supermarkt in Hengelo, bij de COOP in Steenderen en bij tuincentrum GroenRijk (Steentjes) tussen Zelhem en Doetinchem.

Oliebollen bakken doet Jansen zelf al achttien jaar. Dat begon ooit nadat zijn broer een bakkerij in Lichtenvoorde overnam. Nadat Jansen voor zijn broer oliebollen verkocht in Lichtenvoorde en Ruurlo begon hij negen jaar geleden zelf bij de PLUS in Hengelo, waar zijn kraam uitgroeide tot een jaarlijks terugkerend begrip. “We doen hier alles op bakkersrecept”, geeft hij aan. “Dat is wat bewerkelijker, maar de kwaliteit is daardoor wel heel goed.”

Het bezig zijn met een ambachtelijk product is iets dat de Keijenborger elk jaar weer graag doet. Hij houdt van de decembermaand. “Onze houten huisjes passen ook goed bij deze tijd van het jaar”, stelt hij. “En ik ken heel veel mensen, het is de hele dag een feest der herkenning aan de kraam. Even een praatje maken, wat muziek erbij. Dat je die gezellige sfeer in de regio kunt brengen, dat is altijd mooi.”

Met zijn bedrijf in marktwerken houdt Jansen zich door het jaar heen bezig met de verkoop van onder meer patat, snacks en vis op evenementen. Dit jaar stonden er 54 evenementen op de planning, maar die werden vanwege corona alle 54 afgelast. “En dus zijn we ons helemaal gaan richten op de oliebollen”, vertelt Jansen. “Als je dan gaat kijken hoe je iets moois op kunt zetten dat op dit moment goed en veilig kan, dan kom je al snel uit bij zo’n drive.”

Alles op wielen heeft toegang tot die drives. Zowel in Hengelo als in Zelhem kunnen mensen een aangegeven route volgen, die hen langs twee grote tenten leidt. Bij de eerste tent is de bestelling te plaatsen en vindt het afrekenen plaats. Bij de tweede tent liggen vervolgens de oliebollen of appelbeignets klaar. “Dit is iets dat je met het hele gezin kunt doen”, stelt Jansen. “En in deze tijd is zoiets natuurlijk een uitje.”

In de drives gaat de verkoop van de oliebollen per zak van elf stuks. De appelbeignets zijn per vijf te verkrijgen. De drive bij de BP in Hengelo is geopend op 29, 30 en 31 december vanaf 8.00 uur, de drive in Zelhem op 30 en 31 december vanaf 8.00 uur. De vaste kramen in Hengelo, Steenderen en Zelhem zijn vanaf maandag 21 december dagelijks geopend.