Britney (l.) en Hetty Toonk (m.) en Desirée Deckert steken op de begraafplaats in Zelhem de kaarsjes aan tijdens Wereldlichtjesdag. Foto: Liesbeth Spaansen
Britney (l.) en Hetty Toonk (m.) en Desirée Deckert steken op de begraafplaats in Zelhem de kaarsjes aan tijdens Wereldlichtjesdag. Foto: Liesbeth Spaansen

Wereldlichtjesdag in de harten van mensen

ZELHEM – Wereldlichtjesdag wordt wereldwijd georganiseerd op de tweede zondag van december. “Vanwege corona kunnen we het dit jaar hier niet organiseren”, vertelt Hetty Toonk uit Zelhem. “Daarom steek ik, met een aantal vrijwilligers de lichtjes op de kindergraven aan.”

Door Liesbeth Spaansen

Hetty Toonk organiseerde in 2019 voor het eerst de Wereldlichtjesdag op de begraafplaats in Zelhem met hulp van de organiserende leden van afgelopen jaren, de begraafplaatsbeheerder en het uitvaarcentrum. “De organisatie in Bronckhorst bleek te zijn gestopt, net nu Zelhem aan de beurt was. Oorspronkelijk werden alleen overleden jonge kinderen herdacht, maar het herdenken van oudere overledenen kan ook. Iedereen is wel een kind van zijn of haar ouders”, laat Hetty Toonk weten. Zij verloor haar toen zevenjarige dochter Demi aan hersenvliesontsteking.
Dit jaar mag het vanwege corona niet worden georganiseerd. “Ik wilde met een paar mensen een simpele herdenking organiseren, want ik vond wel dat deze dag niet zomaar voorbij moest gaan. Er zouden twee tafeltjes met lichtjes bij de ingang komen, zodat de mensen op afstand een kaarsje konden halen. Helaas gaf de gemeente Bronckhorst geen toestemming. Daarom heb ik bedacht om met drie vrijwilligers de lichtjes te ontsteken en op graven te zetten.”
Zondagochtend 13 december waren Hetty Toonk en haar dochter Britney op de begraafplaats. Zij herdachten op deze dag hun dochter en zus Demi. Vrijwilligster Desirée Deckert stak een lichtje aan bij het grafje van haar overleden dochtertje Nienke. Ellen Helmink is eveneens vrijwilliger van de organisatie van Wereldlichtjesdag. Zij herdacht haar overleden zoontje Faas, maar kon deze ochtend niet aanwezig zijn.

“Wereldwijd werden nu de lichtjes ontstoken, Nederlandse tijd 19.00 uur. Het is een mooi idee dat voor de kinderen die in de hele wereld in de harten van mensen worden herdacht, steeds opnieuw lichtjes zullen branden.”


Facebook.com wereldlichtjesdag - wld