De schouwburg in Doetinchem is vanaf januari de naamgever van het Doetinchemse cultuurbedrijf, Amphion Cultuurbedrijf. Foto: Bram Wassink

De schouwburg in Doetinchem is vanaf januari de naamgever van het Doetinchemse cultuurbedrijf, Amphion Cultuurbedrijf. Foto: Bram Wassink

Bram Wassink

Cultuurbedrijf Doetinchem gaat Amphion Cultuurbedrijf heten

DOETINCHEM - Schouwburg Amphion, De Gruitpoort en Muziekschool Oost-Gelderland hebben een nieuw, ambitieus cultuurbedrijf opgericht. Een cultuurbedrijf dat een centrum voor talentontwikkeling, culturele broedplaats en professioneel podium ineen is.

Met de naam Amphion Cultuurbedrijf wordt gekozen voor het behoud van het sterkste merk, maar met Amphion Muziekschool en Amphion Film in de Gruitpoortzaal blijven ook de andere merken voor de Achterhoek behouden.

'Het nieuwe

bedrijf is

straks beter

in staat de

forse

uitdagingen

waar de

culturele

sector zich

gesteld ziet

te lijf te gaan'


Directeur-bestuurder Ester van de Haar: “Door onder deze prachtige naam écht een nieuwe organisatie te worden, leveren we meer cultuur voor hetzelfde geld. Juist in deze tijd van afstand houden en veel digitaal contact, ervaren we meer dan ooit hoe belangrijk het is om elkaar echt te ontmoeten. Hoe je geïnspireerd raakt in een theater of een filmzaal, of als je samen muziek maakt. Het is fantastisch om dat vanaf nu als Amphion Cultuurbedrijf te mogen doen.”

Ook Henk Lubberdink, die nu nog directeur van de muziekschool is blij met de ontwikkelingen: “Samen staan we sterker in de uitdagingen die er zijn in het culturele veld. Amphion Muziekschool is straks ingebed in een bredere cultuuromgeving waardoor we muziek(educatie) makkelijk kunnen gaan koppelen aan de andere functies.”
Met deze samenwerking en bundeling van krachten is het nieuwe bedrijf straks beter in staat de forse uitdagingen waar de culturele sector zich gesteld ziet te lijf te gaan. De corona slaat ook een grote bres in de exploitatie van met name de theateractiviteiten en filmvertoningen.

Directeur-bestuurder Charles Droste: “Ik ben vereerd dat de anderen voorstelden om de sterke naam van Amphion te gebruiken, maar laat duidelijk zijn, wij hebben de anderen twee instellingen minstens zo hard nodig daar waar het gaat om de culturele inhoud en bagage. Ook voor het vinden van draagvlak voor de coronasteun staan we als één bedrijf steviger dan drie losse culturele organisaties.”

Vanaf 1 januari 2021 wordt de nieuwe naam stap voor stap in de verschillende onderdelen van het Cultuurbedrijf doorgevoerd en krijgt het complete aanbod zijn plek op de gezamenlijke website.


www.amphion.nl