In de historische Dorpsstraat in Laag-Keppel zorgt sluipverkeer voor gevaarlijke situaties. Foto: bewoner Dorpsstraat

In de historische Dorpsstraat in Laag-Keppel zorgt sluipverkeer voor gevaarlijke situaties. Foto: bewoner Dorpsstraat

Gebrek aan bestuurlijk handelen zorgt voor gevaarlijke sluiproute dwars door historisch Laag-Keppel

Open brief (ingekort, red.) aan de bestuurders van provincie en gemeenten inzake de Dorpsstraat Laag-Keppel en Omgeving

LAAG-KEPPEL - De steden in de Achterhoek groeien sterk en dat is een positieve ontwikkeling. Onlangs werd duidelijk dat de gemeente Doetinchem de ambitie heeft om in 2036 ruimte te bieden aan 70.000 inwoners. Het wegennet sluit echter op sommige plekken nog niet bij die verwachte groei aan. Zo is er tussen Doetinchem en Doesburg geen geschikte route voor het verkeer om de Oude IJssel over te steken. Het verkeer moet ver omrijden of door de uitbreidende wijken van Doetinchem slingeren. Een weinig aantrekkelijke optie, waardoor het merendeel van de automobilisten voor de kortste route kiest over een van de bruggen in Hoog-Keppel of Laag-Keppel, daarin bijgestaan door het navigatiesysteem. Dit geldt overigens ook voor andere wegen in dit gebied, zoals Eldrik, die bestemd zijn voor alleen aanwonend- en landbouwverkeer.

Logisch. Iedereen wil op tijd op het werk zijn, daarna snel naar huis, en vooral niet nodeloos omrijden of stil staan. Maar de provincie heeft de smalle historische Dorpsstraat in Laag-Keppel bestuurlijk gepromoveerd tot provinciale weg, terwijl er tegelijkertijd een snelheidsbeperking ligt tot 30 km/u. Hierdoor worden meerdere normen voor verkeersveiligheid, geluidshinder, luchtkwaliteit en leefbaarheid overschreden. Twee kerntaken van de overheid: haar burgers beschermen door te voorzien in een leefbare en veilige leefomgeving en economische groei te faciliteren, worden in dit geval onvoldoende uitgevoerd. Wij, de inwoners van de Dorpsstraat Laag-Keppel, eisen snelle en structurele actie.

De bewoners hebben in 2020 als eerste van drie initiatieven, op advies van Veilig Verkeer Nederland zelf onderzoek gedaan. Blijkt dat er per dag 4000 tot (voor corona) 5000 gemotoriseerde weggebruikers door de straat rijden. In de spits staat het verkeer hier stil en op rustigere tijden razen auto’s door het smalle straatje dat noch berekend is op het aantal, noch op de gebruikte snelheden. Dat zorgt voor grote risico’s op het gebied van de verkeersveiligheid, fietsers op de stoepen, irritatie, afgereden spiegels, bovenmatige fijnstofuitstoot en lawaai. Maar bovenal een gemiste kans om een schitterend historisch dorpstraatje te creëren waar mensen op af komen en gemeente en provincie trots op kunnen zijn.

Ten tweede hebben bewoners Veilig Verkeer Nederland (VVN) gevraagd een risicoanalyse uit te voeren naar de verkeerssituatie in de Dorpsstraat. Zij rapporteert op 9 november 2020 dat de wegbeheerder, provincie Gelderland, een niet openbaar rapport heeft gemaakt. Ook gaf de wegbeheerder aan dat het geen optie is om een andere route aan te leggen, omdat er dan een nieuwe brug over de Oude IJssel moet worden aangelegd. Er zou in overweging genomen kunnen worden om de Dorpsstraat bij de brug over de Oude IJssel af te sluiten voor doorgaand gemotoriseerd verkeer in beide richtingen, met handhaving bijvoorbeeld met kentekenregistratie. Een route naar Wehl via Doetinchem aangeven door aangepaste A.N.W.B. bewegwijzering op de N317 en de N814. De inrichting van de Dorpsstraat vereist nader overleg tussen betrokken partijen, zoals de gemeente Bronckhorst en de provincie Gelderland.

Tot slot regent het overtredingen, van het gebruik van de straat door vrachtwagens, tot verkeer dat gebruik maakt van de stoep en grove snelheidsovertredingen. Handhaving is een simpele maatregel om de straat enigszins veiliger te maken en de betrokkenheid van de gemeente te bevestigen. De gevraagde matrixborden om met de weggebruiker te communiceren over snelheid is niet gehonoreerd, vanwege het probleem dat deze kunnen worden aangereden en beschadigd. Waarmee de situatie ook door de provincie wordt bevestigd.

Wij vinden: trek de rotonde bij de Sliekstraat door naar Wehl, zodat de rondweg bij Hummelo direct aansluit bij de A18 en de buitenwijken van Doetinchem en Wehl. Deze oplossing zorgt voor een win-winsituatie: het verkeer tussen de steden stroomt vlot door en de Achterhoek is schitterend historisch dorpsstraatje rijker. De urgentie wordt niet werkelijk gedeeld door provincie en gemeente.

Wij willen graag benadrukken dat deze levensgevaarlijke situatie, die steeds gevaarlijker wordt, ons primaire bezwaar is. Wij maken dit dagelijks mee. Onze drijfveer is dat een einde moet komen aan het toenemende gevaar en daarmee de onveiligheid voor bewoner én weggebruiker.

Gezien het feit dat de provincie verantwoordelijk is voor de weeffout in de verkeersstructuur, ligt daar ook de sleutel voor de structurele oplossing. Om deze reden dient ook de gemeente Doetinchem uitdrukkelijk bij de realisatie van een verbeterde hoofdstructuur te worden betrokken. Kortom: voor ons blijft het absoluut noodzakelijk dat de provincie, in samenwerking met de betrokken gemeentes, haar politieke, bestuurlijke maar ook ethische verantwoordelijkheid neemt en actie onderneemt.

Het gebruik van de Dorpsstraat in Laag-Keppel als sluiproute vormt al vele jaren een probleem, dat alleen maar groter wordt en niet weggaat. Bestuurlijk handelen om dit probleem op te lossen blijft echter uit, daarom via deze weg een oproep aan de Gemeente Bronckhorst, de Gemeente Doetinchem en de Provincie Gelderland: heeft u naast het vastgestelde structuurplan, ook inhoudelijke redenen om de rondweg niet aan te leggen?

Op welke termijn kunnen we een naast structurele oplossingsrichting ook concrete actie verwachten? Hoe kunnen wij u bijstaan? Niets doen is geen optie en bovendien niet in lijn met bestuurlijke verantwoordelijkheden rondom verkeersveiligheid, leefbaarheid en milieu.

Wij hopen dat uw morele kompas u richting geeft om een vlotte verkeersstroom te realiseren, gezonde inwoners te hebben en houden en een prachtig historisch dorp in de Achterhoek haar allure terug te geven. We horen graag van u.

Met vriendelijke groet,
Laag-Keppel, 23 november 2020
De bewoners van de Dorpsstraat te Laag-Keppel