Bronckhorst ‘breed met samenleving in gesprek’ over gevoelig onderwerp: hoge windmolens

BRONCKHORST – De mogelijke komst van twaalf grote windmolens, verdeeld over twee parken, houdt de gemoederen in de gemeente Bronckhorst flink bezig. Het recente besluit van de gemeenteraad te beginnen met het proces om tot kaders te komen voor windmoleninitiatieven zet veel kwaad bloed.

Door Rudi Hofman

Zo stellen de initiatiefnemers van Bronckhorst Windturbinevrij op hun site: ‘Het is treurig dat onze eigen volksvertegenwoordigers ons landschap voor veel belastinggeld verkwanselen en onze gezondheid te grabbel gooien’.

In een door 779 burgers getekende petitie deed Bronckhorst Windturbinevrij vergeefs de oproep aan de gemeenteraad zich te houden aan de afspraak om tot 2022 geen beleidsregels en kaders voor grote windmolens op te stellen. Twee andere actiegroepen die fel gekant zijn tegen grote windturbines zijn omwonenden van natuurgebied ’t Zand bij Hengelo en inwoners van Keppel en Eldrik.

Onhaalbaar
Volgens verantwoordelijk wethouder Paul Hofman (GroenLinks) moet Bronckhorst wel eerder met het thema windenergie aan de slag, omdat anders het doel in 2030 een energieneutrale gemeente te zijn, onhaalbaar wordt.

"We redden het niet alleen met maximaal besparen en zonnepanelen op alle daken. Dat is geen leuke boodschap, dat besef ik, maar anders halen we de opgave niet", zei Hofman onlangs in de Gelderlander. En in de ‘Routekaart Energieneutraal Bronckhorst toekomstklaar’ staat de passage: ‘Alleen op die manier houden we zelf regie en kunnen we lokale voorwaarden stellen voor participatie, gezondheid en landschap’.

Om voldoende draagvlak voor windenergie in de vorm van misschien wel 200 meter hoge windmolens te creëren, moet de gemeente Bronckhorst de komende tijd alle zeilen bijzetten en iedereen ervan zien te overtuigen dat zijn of haar mening telt in dit proces en serieus wordt genomen.

Gevoelig onderwerp
"We gaan daarom breed met de samenleving in gesprek. Ten eerste komt er een enquête onder alle inwoners van Bronckhorst, ten tweede gaan we interviews houden met belangengroepen en ten derde komen er expertbijeenkomsten over de thema's: landschap, participatie en gezondheid. Het is een gevoelig onderwerp, daar zijn we ons terdege van bewust. Vandaar dat we met alle betrokken partijen gaan praten", zegt een gemeentewoordvoerder.

Paul Kok en Willem Sleijster, respectievelijk voorzitter en secretaris/penningmeester van Vereniging ‘Uit-Zicht’, zijn sceptisch over de door de gemeente in het vooruitzicht gestelde ruime inspraakmogelijkheden. Vooral omdat de inspraak over het nieuwe 35 meter hoge vrieshuis van Aviko in Steenderen heeft ontbroken. Dit heeft de gemeente destijds bij de Raad van State beaamd.

Sleijster (Baak) en Kok (Bronkhorst) zeggen niet tegen windmolens te zijn, maar stellen als harde voorwaarde dat ze kleinschalig en goed inpasbaar moeten zijn. Kok: "We willen voorkomen dat er, net als bij Aviko, over onze hoofden heen wordt besloten."

Vuilnisbak
"Het gebied bij Vorden is Nationaal Landschap en daar is de plaatsing van windmolens dus uitgesloten. Wonen burgers in Vorden op een A-locatie en in Bronckhorst West (ten westen van de Zutphen Emmerikseweg) op een B-locatie? Wanneer Vorden het rendement van de windmolens moet (of wil) krijgen, moet het ook windmolens boven of tussen het bos accepteren. Ze kunnen tenslotte keurig in het landschap worden opgenomen zodat je ze amper ziet. In de open IJsselvallei zal dit nooit lukken. Windmolens blijven altijd duidelijk aanwezig. Onze hoek van de gemeente mag niet enkel de vuilnisbak van Bronckhorst worden. Samen het rendement? Dan ook samen een pijntje kunnen accepteren en vooral niet naar de ander verwijzen", betoogt Kok.

Brede commissie
De ‘Uit-Zicht’-voorzitter stelt voor een brede Bronckorster ruimtelijke commissie samen te stellen met (roulerend) 25 leden uit alle delen van de gemeente, die in diverse werkgroepen met het thema groene energie en duurzaamheid aan de slag gaan. Naast wind- en zonenergie noemt hij grondwarmte, waterkracht en isoleren als opties. "Er leven heel veel goede ideeën in deze gemeente, maak daar gebruik van!"

De gemeentewoordvoerder benadrukt dat als de kaders en beleidsregels voor windmolens zijn opgesteld, het vervolgens aan marktpartijen is met initiatieven te komen. ‘’We gaan ze niet zelf bouwen.’’