Familieblad 't Spekkink Warken en 't Wiel Baak van duurzame waarde

VORDEN/WARNSVELD/BAAK – Het ‘Familieblad Wiel’ van de families Spekkink uit de Warnsveldse buurtschap Warken en Het Wiel uit Toldijk is een belangrijk bindmiddel binnen deze families. De oorspronkelijke kerngebieden van de families zijn Warken bij Warnsveld en Toldijk/Baak. Vandaar zijn verschillende personen uitgevlogen en wonen verspreid over het land.

Het familieblad wordt twee keer per jaar uitgegeven, meestal in juli en december, in een oplage van ruim vijftig exemplaren met gemiddeld achttien pagina’s. Het eerste blad verscheen in augustus 1999 en het laatste nummer in juli 2020. De meeste exemplaren worden door de redactie bezorgd, terwijl de verst afwonende leden per post worden bezorgd.

Het blad wordt door de leden, verspreid wonend over het land, erg op prijs gesteld en goed gelezen. Daarnaast is er een bestuur van de vereniging en een ‘Raad van Advies werkzaam’, die het reilen en zeilen van de vereniging voor zijn rekening neemt.

De redactie bestaat uit Dinie Maalderink-Jansen, Bennie de Greef, beiden woonachtig in Hengelo (G) en Jan Olthaar uit Vorden, terwijl zoon Arnoud de Greef de samenstelling en het kopieerwerk voor zijn rekening neemt. Voorzitter Jan Harmsen uit Hengelo schrijft meestal een voorwoord. De laatste keer met onder andere een bezoek aan familieleden in Oostenrijk en de bezienswaardigheden die daar zijn bezocht.

Verder is er een vaste rubriek ‘Op de koffie bij….’ één van de familieleden, waarbij een link wordt gelegd naar de stamboom van de familie Eggink/Spekkink. Twee redactieleden nemen dit interview af en publiceren deze rubriek in het Familieblad Wiel. Ook neemt de voorzitter jaarlijks de burgerlijke stand op van de hoogtijdagen van de leden van de verschillende stamhuizen van de families Spekkink en van ’t Wiel.

Familieband
Dinie Maalderink pluist de kranten nauwkeurig na of er berichten in de pers voorkomen waarbij één van de familieleden betrokken is, bij bijvoorbeeld sportwedstrijden en andere gebeurtenissen, zoals het uitgeven van een boek of afscheid van een vrijwilligersclub. Ook een bezoek van de koninklijke familie in de regio, waarbij een familielid is betrokken, wordt niet vergeten. Jubilea van boerderijen of als er jubilea van bedrijven aan de orde zijn worden vermeld.

Een keur aan

lezens-

waardige

berichten,

versierd met

foto’s in kleur

of zwart/wit

Kortom een keur aan lezenswaardige berichten, versierd met foto's in kleur of zwart/wit. Soms komen er ingezonden berichten in voor of gedichten, tijdens de feestdagen. "Wij hebben de indruk dat dit orgaan de familieband erg bevordert”, zo verklaart redactielid Jan Olthaar. Eén keer per twee jaar wordt een uitstapje gemaakt. Uiteraard komt daarvan ook een verslag in het familieblad. In het algemeen is er voldoende kopij beschikbaar. Bijdragen van leden worden altijd op prijs gesteld.

Continuïteit
Aangezien er ook oudere leden overlijden, doet de redactie er moeite voor om ook jongere leden van kinderen en kleinkinderen bij het familieblad te betrekken zodat de continuïteit blijft gewaarborgd. Deze actie slaat gelukkig aan. Wellicht zijn er meer van deze familiebladen in ons land, die de ronde doen om de familieband te versterken? ‘Familieblad ’t Wiel ‘heeft het al ruim twintigjaar volgehouden. Dit mag best een prestatie worden genoemd.