In de afgelopen dagen bleek dat het contactloos betalen via de bankpas nog niet altijd vlekkeloos verliep. Met enige regelmaat moest één van de gastheren de automobilisten bijstaan bij de betaalautomaat omdat de slagbomen bij het uitrijden naar beneden bleven staan. Foto: Jan Hendriksen
In de afgelopen dagen bleek dat het contactloos betalen via de bankpas nog niet altijd vlekkeloos verliep. Met enige regelmaat moest één van de gastheren de automobilisten bijstaan bij de betaalautomaat omdat de slagbomen bij het uitrijden naar beneden bleven staan. Foto: Jan Hendriksen

Hackfort zet de parkeermeter aan

VORDEN - Het loopt nog niet altijd lekker met het contactloos betalen, maar parkeren bij Landgoed Hackfort is sinds 1 oktober niet meer gratis. Althans voor bezoekers die geen lid zijn van Natuurmonumenten. De komende tijd zijn gastvrouwen en gastheren op drukke dagen bij de slagboom present om de overgang te versoepelen en de kinderziekten rond het betalen op te lossen.

Door Jan Hendriksen

Geduldig vertelt één van de gastheren van de speciale welkomsgroep aan een automobilist die zondagmiddag zijn voertuig op de parkeerplaats bij Landgoed Hackfort aan de Baakseweg wil parkeren dat Natuurmonumenten hier nu parkeergeld vraagt. “Maar wij zijn lid van Natuurmonumenten”, zegt het Zutphense echtpaar dat ondanks de wat herfstachtige weersomstandigheden een wandeling op het landgoed wil maken. “Maar dan bent u geen parkeerbijdrage verschuldigd. Leden van Natuurmonumenten hebben namelijk gratis toegang tot deze parkeerplaats”, antwoordt de gastheer met een grote glimlach.

Uitgesteld
Sinds 1 oktober betalen bezoekers aan Landgoed Hackfort 1,75 euro per uur met een maximum van zeven euro per dag voor een plek voor hun auto of camper op de vorig jaar nieuw ingerichte parkeerplaats. Dat zou al eerder ingaan, maar door de coronaperikelen en enkele andere redenen van meer technische aard was de introductie, die Natuurmonumenten afgelopen voorjaar aankondigde, uitgesteld tot na de zomer. In september werd er eerst een testfase ingesteld. Hierbij stonden de slagbomen wel dicht, maar deze gingen open zodra men ervoor stond, bij zowel in- als uitrijden. Op 1 oktober ging de betaalfase via contactloos betalen in. “Op drukke dagen zullen er in de komende weken extra gastheren en -vrouwen aanwezig zijn om vragen te beantwoorden en te ondersteunen bij het uitrijden”, aldus boswachter Communicatie en Beleven Anouk Ballot van Natuurmonumenten Achterhoek. In de afgelopen dagen bleek namelijk dat het contactloos betalen met de bankpas nog niet altijd vlekkeloos verliep. Met enige regelmaat moest één van de gastheren de automobilisten bijstaan bij de betaalautomaat omdat de slagbomen bij het uitrijden naar beneden bleven staan.

Natuurmonumenten zorgt ervoor dat Hackfort goed toegankelijk is door het aanleggen en onderhouden van onder meer wandel- en fietspaden, gemarkeerde routes en bankjes. “Deze basisvoorzieningen blijven gratis, voor iedereen. Het beheer van het landgoed met haar natuur, erfgoed en recreatieve voorzieningen is echter kostbaar. Om de kosten daarvan eerlijker te verdelen vraagt Natuurmonumenten nu een parkeerbijdrage aan de niet-leden bij een bezoek aan het landgoed”, legt Anouk Ballot uit.

Enkele leden van Natuurmonumenten die een bezoek brachten aan Landgoed Hackfort bleken zondag (nog) niet op de hoogte te zijn dat Natuurmonumenten een parkeerbijdrage vroeg. “Ik heb mijn ledenpas niet bij me”, zo excuseerde één van automobilisten zich naar de gastheren die op hun beurt de bezoekers adviseerden de ledenpas de volgende keer toch mee te nemen.
Bezoekers die geen lid zijn van Natuurmonumenten hebben wel begrip voor de parkeerbijdrage. “Een enkeling reageert minder positief”, aldus Ballot. Een aantal bezoekers vond het bedrag aan de forse kant. “Ze hadden misschien beter kunnen beginnen met één euro per uur en dan kijken hoe de bezoekers erop reageren", aldus een eveneens uit Zutphen afkomstig echtpaar dat met enige regelmaat gebruik maakt van de prachtige wandelroutes op het landgoed.

Kruisdijk
Wat zondagmiddag opviel was dat er enkele auto’s geparkeerd stonden langs de Kruisdijk, in de directe omgeving van het landgoed. Die wandelaars hadden er bewust voor gekozen om geen gebruik te maken van de betaalde parkeerplaats. Langs de Baakseweg konden ze niet staan want daar geldt een parkeerverbod. Natuurmonumenten heeft voorlopig alleen in Vorden het betaald parkeren ingevoerd. "Als je kijkt naar de Achterhoek en naar Gelderland dan hebben wij op dit moment geen locaties op het oog waar we dit ook gaan doen. Maar elders in het land gaan we wel op meerdere plekken, waar dat kan, een parkeerbijdrage invoeren”, zegt Ballot tot slot.