Super-supporters

Voetbal zonder publiek, ik kan er maar slecht aan wennen. De stadions zaten de voorbije weken dan wel niet vol, maar de mensen die er waren zorgden in ieder geval voor een beetje sfeer. En voor geluid, want dat is het vooral: zonder mensen verandert elk stadion in een galmende bak en elk schot in een doffe dreun. Ook in de amateursport moeten de toeschouwers thuisblijven, rijdende ouders van uitspelende kinderen uitgezonderd.

Geen aanmoedigingen aan de rand van het voetbalveld, ook niet in de sporthal bij een volleybal- of handbalwedstrijd. Toen ik die maatregel hoorde, moest ik uiteraard denken aan al die ouders, opa’s en oma’s die het talent van hun kinderen en kleinkinderen de komende tijd niet kunnen aanschouwen. Maar ik dacht ook direct aan Sidney en Damian, zonder twijfel de meest fanatieke supporters van voetbalvereniging Vorden.

Beide jongens kennen elkaar van de zorgboerderij voor begeleid wonen en werken, waar ze samen actief zijn. Doordeweeks, want de weekenden staan in het teken van hun geel-zwarte trots. Allebei zijn ze verknocht aan de dorpsclub. Sidney is steevast aanwezig met zijn in stijl gekleurde trommel. Damian is zelfs van plan om het gehele sportcomplex op schaal na te bouwen. Bij de voetbalvereniging zijn ze trots op hun ‘super-supporters’, getuige het geel-zwarte supportersvest dat de jongens hebben gekregen.

Sidney en Damian zijn er niet alleen voor het eerste elftal. Ze moedigen zo mogelijk elk team aan, van vroeg in de zaterdagochtend tot laat op de zondagmiddag. De junioren, de dames, Vorden 3, Vorden 7, het maakt voor hen geen verschil. Overal – bij thuis- én uitwedstrijden – staan ze langs de kant met hun trommel, hun vlaggen en soms zelfs vuurwerk. Dit weekend lieten ze via Facebook weten ervan te balen dat ze zaterdag niet aanwezig konden zijn bij de uitwedstrijd van Vorden JO13-2 in Lochem.

Zondag waren ze er vanwege de maatregelen ook niet bij, toen het eerste van Vorden in Gaanderen tegen VVG’25 speelde. Normaal geen probleem: Sidney en Damian gaan bijna overal op de fiets naartoe. Dat ze juist nu niet meer mogen gaan kijken, komt op een slecht moment. De trommelkar van Sidney is namelijk net klaar, zelf gebouwd en geel-zwart geverfd. Zo kan zijn trommel achter de fiets mee naar de uitwedstrijden. Alleen nu dus even niet.

Ik zou het die jongens zo gunnen. De maatregelen zijn zeer begrijpelijk, maar meneer van de KNVB, meneer Rutte, meneer De Jonge, wie er ook over gaat: is er geen uitzondering te maken? Gewoon een zinnetje toevoegen. Een bordje bij de ingang: ‘Geen publiek, alleen super-supporters.’ De jongens van Vorden JO13-2 zullen er vrijwel zeker baat bij hebben. Zij verloren zaterdagochtend in Lochem met 6-1.