Tijdens de Memoriamtocht was er een roze-koeken pauze in Drempt. Foto: Liesbeth Spaansen
Tijdens de Memoriamtocht was er een roze-koeken pauze in Drempt. Foto: Liesbeth Spaansen

Nog een laatste roze-koeken-
moment

Memoriam toertocht voor overleden wielrenner Berry Huntink

Door Liesbeth Spaansen

VOOR-DREMPT - Zondagochtend 20 september. De zon scheen. In de Kerkstraat in Voor-Drempt heerste serene zondagsrust. De vlaggen wiegden halfstok aan de gevels van de buurt waar Sandra Huntink woont. Een stille ode aan haar man Berry, die bijna een half jaar geleden overleed. Hij begon 25 maart met zijn zonen Jentje en Binke aan een wielertraining, maar hij kon deze door een noodlottig ongeval niet afronden. Deze zondag eerden bijna honderd leden, oud-leden en andere genodigden tussen de 16 en 80 jaar van De Zwaluwen, De Meteoor, Cycling Team Achterhoek, De Kanjers en andere wielrenners hem met een memoriam toertocht.

Memoriam
De Memoriamtocht was een ingeving van enkele fietsvrienden. Voor Sandra is het een sportieve afsluiting na een bewogen, verdrietig en eenzaam half jaar. “We wilden voor Berry een herinneringstoertocht organiseren voor alle wielrenners die hem hadden gekend, als afscheid”, vertelt ze, terugkijkend op een mooie dag. “Bij de begrafenis, Berry ligt vijftig meter vanaf huis, mochten vanwege corona maar dertig mensen aanwezig zijn. Daarnaast was er wel een livestream waar anderen de dienst konden volgen, maar mensen uit de wielersport konden er niet bij zijn. De toertocht was nodig. Het is nu goed zo.”

Met veel hulp kreeg de dag vorm. Sandra maakt kransen en hing bij alle herkenningspunten een krans waar de kleuren van RTV De Zwaluwen, geel en blauw, in terugkomen. Berry was al jong topamateurwielrenner. Hij heeft jaren fanatiek gefietst en was later ook actief in verschillende bestuursfuncties in de wielersport, was bestuurder bij De Zwaluwen, richtte voor jeugdtalenten zoals zijn zoon Jentje het Achterhoek Cycle Team (CTA) op en was ploegleider.”

De route ging via voor hem belangrijke plaatsen: vanaf het clubgebouw van RTV de Zwaluwen Doetinchem naar Ulft, Gendringen, Montferland, Stokkum, Tolkamer, Loil en Drempt. Hier was een tussenstop, een roze-koeken-moment. Sandra deelde de roze koeken persoonlijk uit, vanaf de tafel die op de oprit stond met foto’s. “Berry was vaak om 3.00 uur ’s nachts wakker door een hongerklop en at dan roze koeken”, glimlacht ze. “Berry was een man van de vereniging. Daarvan neem je als groep afscheid en dat is zondag gebeurd. Mensen hebben nu een goed gevoel van afscheid, een eerbetoon aan Berry. Ik heb iedereen weer gezien, heel bijzonder. Jammer dat ik niet iedereen heb gesproken. Ik wilde ze bedanken dat ze er waren.” In Doetinchem stond een hapje en drankje klaar.

Het portret van Berry stond op een schildersezel naast de tafel. “Een werk van Lieve, nog geen twee uur werk en er staat gewoon Ber. Zij heeft niks met fietsen, maar wilde wel deze dag meedoen”, zegt Sandra trots.

De laatste foto
“25 maart was een week na de lockdown vanwege corona en niemand mocht meer in groepen fietsen. Een boer maakte een kwartier voor het ongeval een foto van Berry, Jentje en Binke en stuurde deze naar een bevriende Kanjer omdat hij dacht dat zij zich niet aan de regels hielden. Het is de laatste foto waar Berry op staat.”

Epiloog

“Berry vond coronatijd een mooie tijd. Mooi weer, geen bezoek, geen afspraken, alles telefonisch doen, lekker tekenen en fietsen”, begint Sandra haar verhaal. Het blijft lastig om over 25 maart te praten. “Die dag gingen Berry, Jentje en Binke trainen. Ik moest thuisblijven, voor geval zij pech zouden krijgen. Dan kon ik ze ophalen.”

Sandra kreeg die middag inderdaad een telefoontje van Binke. “Berry was van de weg geraakt tijdens een tussensprint en is hard tegen een boom beland. De inwendige bloeding is hem uiteindelijk fataal geworden.” Een voorbijganger stopte en bood hulp. Hij bracht de jongens en de drie fietsen thuis. In ziekenhuis in Zutphen kregen ze van de eerstehulparts te horen dat Berry was overleden. Hij was 57 jaar.

Voor wie steek jij een kaarsje op?
In juli bezochten Sandra, haar drie kinderen en Berry’s broer Rémy met zijn gezin de Mont Ventoux. Zij plaatsten een gedenkteken voor Berry. Een tekst, steen met afbeelding, een foto in het shirt van RTV De Zwaluwen en waxinelichtjes. “Berry was donateurslid van de KRO en voor het programma ‘Voor wie steek jij een kaarsje op?’ meldde ik me. Mijn verhaal raakte en in het weekend van de memoriam wielertocht kwamen Mark en Bianca van de KRO-NCRV voor filmopnamen. De uitzending is op 2 november.

Memoriamtocht door Drempt, waar de vlaggen half stok hingen. Foto: Liesbeth Spaansen