Feiko Haggeman voelde zich dinsdag de koning te rijk. Hij kreeg in totaal 431 kaarten. Foto: Luuk Stam
Feiko Haggeman voelde zich dinsdag de koning te rijk. Hij kreeg in totaal 431 kaarten. Foto: Luuk Stam

Jubilerende Feiko ontvangt ruim 400 kaarten

Zorgboerderij De Mettemaat in Hengelo bestaat twintig jaar en Feiko Haggeman (37) uit Baak is er al vanaf het begin bij

Door Luuk Stam

HENGELO - Taart, bloemen, gehaktballen, een mooie pet en vooral heel veel kaartjes. Er heerste op dinsdag 1 september een flinke feeststemming op zorgboerderij De Mettemaat in Hengelo. Niet alleen vierden ze hier het twintigjarig bestaan van de zorgboerderij, ook stonden Jan en Joke Groot Roessink, hun personeel en de cliënten uitgebreid stil bij het feit dat Feiko Haggeman uit Baak hier al vanaf het allereerste moment actief is.

De inmiddels 37-jarige Feiko was hier bij de start in 2000 de allereerste gecontracteerde zorgvrager. Anno 2020 is hij niet alleen een zeer gewaardeerde kracht op de zorgboerderij, hij is op zijn fietsroute van Baak naar Hengelo ook uitgegroeid tot een begrip. Vaak zit hij zingend op de fiets en groet hij bekenden langs de route al van grote afstand om vervolgens enthousiast zwaaiend te passeren.

Het was voor bewoners van onder andere de Beekstraat, de Wichmondseweg en de Kervelseweg dinsdagochtend reden om de trouwe fietser in het zonnetje te zetten. Op zijn route trof Feiko – voor de gelegenheid vergezeld door zijn moeder Ria – flink wat slingers en andere versieringen. “Het is door de jaren heen zo ontstaan”, vertelt Jan Groot Roessink. “Zoveel mensen hebben een zwak voor ’m. Voor Feiko is dit een onvergetelijke dag.”

Daar dragen ook zeker de kaarten aan bij. Aan de oproep op Facebook om de jubilaris een kaartje te sturen – het leeghalen van de brievenbus is op de zorgboerderij één van zijn taken – hebben mensen in Hengelo en omgeving ruim gehoor gegeven. In totaal komen er 431 kaarten vol felicitaties binnen, die de hoofdrolspeler stralend in ontvangst neemt. “Hij is de koning te rijk”, reageert Groot Roessink. “Al die mooie reacties en versieringen langs de weg, dit doet ons allemaal heel erg goed.”

Op de zorgboerderij is Feiko vooral de man van de ezels. Al sinds jaar en dag neemt hij de verzorging van deze dieren voor zijn rekening. “We noemen hem ‘chef ezels’ en daar is hij hartstikke trots op”, vertelt Groot Roessink. “Als mensen hier komen voor een rondleiding, dan neemt Feiko ze mee het terrein op en vertelt hij op zijn manier alles over de ezels. Dat vindt hij prachtig om te doen.”

Jan en zijn vrouw Joke Groot Roessink begonnen hun zorgboerderij twintig jaar geleden. “Uit een stukje idealisme”, blikt de eigenaar terug. “Je wil iets betekenen voor een ander voor wie niet alles vanzelfsprekend is. Iedereen verdient een kans. Wij kijken ook niet naar beperkingen, wij kijken naar uitdagingen. Als je dan ziet dat jouw aanpak werkt en dat je die mensen een boost kunt geven, dan krijg je daar zelf ook veel energie van.”

Jan stopte met zijn werk als boer. Joke nam afscheid van haar werk in het ziekenhuis. Nu zijn ze al jaren fulltime actief op hun zorgboerderij, die steeds verder groeide. In totaal bezoeken zo’n honderd zorgvragers wekelijks De Mettemaat. Sommigen zijn hier iedere dag, anderen twee of drie dagen in de week. In het weekend komen hier ook jongeren van 4 tot 17 jaar naartoe, die kunnen blijven logeren.

Naast de activiteiten op de boerderij zijn de mensen actief in de keuken, gaan ze het park in, helpen ze met de boodschappen of zijn ze actief in de horeca op locatie De Edelingen in Zelhem, sinds 2014 onderdeel van De Mettemaat. Centraal staan steeds het opbouwen van zelfvertrouwen en het leren nemen van eigen verantwoordelijkheid. Structuur is daarbij belangrijk. In de vrije uren is er ruimte om bijvoorbeeld te mountainbiken of te voetballen.

Het is een gemêleerd gezelschap, iedere dag weer. De doelgroep is breed, de zorgvraag divers en de leeftijd loopt enorm uiteen. De oudste van het stel is al 90 jaar. En Feiko? “Hij kan hier ook nog heel lang blijven”, aldus Groot Roessink. “En hij wil ook niets liever. Hij zou hier het liefst oud worden achter de rollator. Daar heeft hij nu al schik van.”

Zorgboerderij De Mettemaat bestaat twintig jaar. Links Joke en Jan Groot Roessink, rechts Feiko Haggeman. Foto: Luuk Stam