Pedagogisch medewerker Deborah Pothof kijkt hoe een clown figuurballonnen maakt voor de kinderen van groep 1 en 2 en daarmee de peuterspeelgroep officieel opent. Foto: Ceciel Bremer
Pedagogisch medewerker Deborah Pothof kijkt hoe een clown figuurballonnen maakt voor de kinderen van groep 1 en 2 en daarmee de peuterspeelgroep officieel opent. Foto: Ceciel Bremer

‘De rust van het landschap is toch geweldig voor kinderen’

Feestelijke opening voor peutergroep in Drempt

Door Ceciel Bremer

DREMPT – Op het schoolplein van basisschool de Klimtoren worden de leerlingen maandagochtend 31 augustus door hun leerkrachten warm onthaald met een ballonnenboog bij de ingang, muziek en knalvuurwerk. De zomervakantie is ten einde en dat betekent de start van een nieuw schooljaar. Tegelijkertijd start er in de school ook een nieuwe peuterspeelgroep die er specifiek op gericht is om taalachterstand bij Dremptse kinderen vroegtijdig te voorkomen. Met een clown die voor de leerlingen figuurballonnen maakt, wordt de peuterspeelgroep feestelijk geopend.

Het plan voor een peuterspeelgroep in hetzelfde gebouw als basisschool de Klimtoren kwam vanuit school en van het consultatiebureau. Bob van der Veen, directeur van de Klimtoren: “We merken dat er leerlingen zijn die geen voorschoolse voorziening zoals een kinderopvang of peuterspeelgroep hebben bezocht en duidelijk een onderwijsachterstand hebben. Bij sommige kinderen moet je heel goed luisteren om te kunnen horen en begrijpen wat ze zeggen. Bij deze kinderen is duidelijk sprake van een taal- en spraakachterstand. Kinderen kunnen daardoor gefrustreerd raken dat ze niet goed worden begrepen. Daarnaast kunnen ze met een taal- en spraakachterstand daar hun hele basisschooltijd last van houden.”

Maximaal 8 kinderen
Vlak voor de zomervakantie werd Deborah Pothof, pedagogisch medewerker van Stichting Spelenderwijs, gevraagd om de groep in Drempt op te zetten. “Een hele mooie kans waar ik niet lang over na hoefde te denken”, lacht Deborah. “Geweldig om hier zelf een groep op te zetten. Daar krijg ik mega veel energie van”, vertelt de enthousiaste Aaltense die speciaal geschoold is om de taal en spraak van jonge kinderen te verbeteren. Hoe gaat ze dat doen? “In alles wat ik doe, zoek ik zoveel mogelijk één-op-één contact met het kind; buiten spelen, spelletjes doen, creatief bezig zijn. Daarbij benoem ik alles wat we doen of wat we zien of het materiaal dat we gebruiken. De groep is klein met maximaal 8 kinderen vanaf 2 jaar. Zo krijgt ieder kind de aandacht die het nodig heeft.”

Groep 1 en 2
Deborah werkte voorheen in Aalten en Zelhem, maar Drempt bevalt haar nu ook al. “Heb je dit uitzicht gezien?” De peuterspeelgroep grenst aan een weiland met een geweldig uitzicht. “Regelmatig staan hier schapen of koeien in de wei. De rust van het landschap is toch geweldig voor kinderen. Alle kinderen vanaf 2 jaar uit Drempt en omgeving zijn welkom op deze prachtlocatie. Of ze nu wel of geen taalachterstand hebben, dat maakt niet uit", benadrukt Deborah. De pedagogisch medewerker - “de kinderen noemen me juf” - zoekt de samenwerking met de juffen van groep 1 en 2. “De gymlessen pakken we samen op en we gaan ook samen met de kinderen van groep 1 en 2 buiten spelen. Ook de thema’s die ze in die groepen behandelen, wil ik hier hanteren. Uiteindelijk komen de kinderen van de peuterspeelgroep in groep 1 als ze vier worden. Door nu samen te werken, raken de kinderen al vertrouwd met de juffen en de kinderen van die groep”, noemt Deborah als voordeel van de samenwerking.

Vertrouwd en veilig
De locatie van de peuterspeelgroep, in hetzelfde gebouw als de basisschool en de buitenschoolse opvang, biedt nog meer voordelen. “Voor ouders is het makkelijker om vertrouwd te raken met het team van leerkrachten hier. Andersom is het voor de leerkrachten van groep 1 en 2 fijn dat ze de kinderen al kennen die vanuit de peuterspeelgroep doorstromen naar groep 1. Ik zie aan alle kanten voordelen maar het belangrijkste voordeel is er voor de peuters zelf; want als kinderen zich vertrouwd en veilig voelen, ontwikkelen ze zich beter. Dat is toch een ideale basis voor hun tijd op school hier.”


www.spelenderwijs.org