De toneelgroep doet tijdens de kermis van 1930 mee aan de optocht als 'de vuurspuwer'. Foto: PR
De toneelgroep doet tijdens de kermis van 1930 mee aan de optocht als 'de vuurspuwer'. Foto: PR

Kermis en meer in derde uitgave Um Zellem

Leden van Salehem ontvangen het blad rond 28 augustus

ZELHEM – Rond 28 augustus verschijnt de derde uitgave van 'Um Zellem', het tijdschrift van Oudheidkundige Vereniging Salehem. De redactie is er in geslaagd weer een boeiend, 32 pagina’s tellend boekje vol historische verhalen, verenigingsnieuws van Salehem en Museum Smedekinck en meer samen te stellen.

Net als in de omliggende gemeenten gaat vanwege de dreiging van het coronavirus ook in Zelhem de kermis dit jaar niet door. Maar dat de kermis een onuitroeibaar fenomeen is, wordt duidelijk uit één van de artikelen in 'Um Zellem'. In het verleden heeft de kermis in Zelhem namelijk vaker aan een zijden draad gehangen, toen vanwege vermeende losbandigheid (!), die sommige gemeenteraadsleden een doorn in het oog was. Maar pogingen om het volksfeest te verbieden hebben nooit resultaat gehad.

Andere artikelen gaan over de 'levendige' afdeling Zelhem van de Bijzondere Vrijwillige Landstorm (een uit burgers bestaand leger) en over het Wolfersveen. Deze vrijwel onbegaanbare, maar vanwege de turf toch heel interessante woestenij werd in het jaar 1639 door de markegenoten van Zelhem en Hengelo gezamenlijk gepacht. Het artikel 'Van Kruuspolka tot Drikusman' beschrijft de historie van de folkloristische dansgroep Wi’j eren ’t Olde, die dit jaar 65 jaar bestaat.

Kermis is een

onuitroeibaar

fenomeen,

wordt

duidelijk

uit één

van de

artikelen


In de rubriek 'Uit de kranten van 75 jaar geleden' deze keer aandacht voor het Achterhoeks Nieuwsblad, een uitgave van de Zelhemse drukker Hendrik Jan Remmelink. De krant had enige tijd een speciale Engelstalige rubriek voor de in Doetinchem gelegerde Canadese troepen. In 'Toen en nu' staat de Dorpsstraat in Halle – in vroeger tijden beter bekend als Heelweg – centraal. Veel is er veranderd, maar sommige aan de Dorpsstraat gelegen panden hebben de jaren vrijwel onveranderd doorstaan.
Het dialectverhaal gaat over Stefken van ’t Broekhuus, die als kind wordt ontvoerd, maar bij toeval toch zijn oude moeder weer treft. Marian Oosterink, tenslotte, maakte het gedicht 'Ait vedan', met 'de wederopbouw na de oorlog' als thema.

Leden van Salehem ontvangen 'Um Zellem' rond 28 augustus in de brievenbus. Voor niet-leden is het blad vanaf die datum voor 5 euro verkrijgbaar bij de Read Shop en Museum Smedekinck in Zelhem.