Jan Dekker presenteert met veel plezier elke donderdagavond zijn Ideaal Country. Foto: Liesbeth Spaansen
Jan Dekker presenteert met veel plezier elke donderdagavond zijn Ideaal Country. Foto: Liesbeth Spaansen

Ideaal Country, live met Jan Dekker

ZELHEM/REGIO – Radio Ideaal heeft een nieuwe formule geïntroduceerd voor hun programma Ideaal Country op de donderdagavond van 20.00 tot 21.00 uur. Ideaal Country ging van een door een vrijwilliger vooraf opgenomen uurtje country- en westernmuziek naar een liveprogramma met presentator Jan Dekker achter de microfoon.

Door Liesbeth Spaansen

Donderdagavond na het journaal van 20.00 uur gaat het eerste countrynummer de ether in. “Trick Pony met ‘On a mission’. Een uptempo nummer, daar starten we mee”, vertelt Jan Dekker (73) enthousiast. Hij is in januari van dit jaar gestart als vrijwillig presentator voor Ideaal Country bij Radio Ideaal. “Ja, ‘out of the blue’, zeg maar. Na het bijwonen van een uitzending Ideaal 60's Cafe van Gerrie Evers bleef ik wat napraten. We kwamen in gesprek over country en Gerrie vroeg me toen of ik Ideaal Country wilde gaan presenteren. Met in gedachte de leuze van Pippi Langkous: ‘Ik heb dat nog nooit gedaan dus ik denk wel dat ik het kan’ heb ik ja gezegd.” Gerrie maakte met Jan een proefuitzending en hij bleek een goede radiostem te hebben. “Daarnaast word ik gecoacht door Peter Groeskamp die me de do’s en don’ts leert”, laat hij weten.

Jan Dekker, geboren in Zwolle, vanaf zijn vierde jaar woonachtig geweest in Doetinchem en nét een halfjaar geleden verhuisd naar Azewijn, was in zijn tienertijd fan van The Beatles en The Stones. “Ik had niks met country. Dat veranderde door mijn dochter die er wel liefhebber van was en mij de muziek van Shania Twain liet beleven. Dat is nu mijn grote favoriet, maar ik vind ook Carrie Underwood, Sugerland en Martina McBride ook geweldig”, lacht Jan. “En wat te denken van Danny Vera, Ilse de Lange, Sandra van Reijs, Dick van Altena, Ben Steneker, Boh Foi Toch, Normaal en Hanna Mae uit ons eigen land.”

Radio Ideaal

Country: elke

donderdag-

avond

van 20.00 tot

21.00 uur


Er zullen lezers zijn die Jan Dekker wel kennen. In zijn werkzame leven had hij een mediabureau, die de advertentie-exploitatie verzorgde van Achterhoekse magazines zoals Landleven en verschillende agrarische bladen. “Maar ik denk ook van Beatclub ‘Shabby’ in Doetinchem. Die heb ik in 1966 opgericht in het restaurant van toenmalige zwembad Groenendaal. Met Jazz Davenport organiseerden we om beurten een dansavond in het pre-discotijdperk. We hadden beatmuziek met bands als The Jibs uit Doesburg, Sound Magics uit Oosterbeek, maar ook The Motions en Golden Earring en met Hemelvaartsdag was er een beatmarathon in de markthal.” Jan kijkt terug op drie mooie jaren die een geweldige impact hebben gehad voor de jeugd van Doetinchem.

Jaren later is hij dan te horen op Radio Ideaal Country. “Ik ben geen discjockey geweest en omdat ik ook nog eens twee linkerhanden heb, doet Gerrie Evers de techniek. Binnen een half jaar heb ik veel countrymuziek verzameld. Ik ben de hele dag aan het luisteren voor een nieuwe playlist. Ik verzamel alle informatie van de artiesten en de covers want ik wil er wel iets zinnigs over zeggen. Door traditionele countrymuziek te vermengen met countryrock, countrypop, Bluegrass, Americana, folk, zydeco en cajun probeer ik country in de breedste zin van het woord te laten horen. Bijzondere covers zijn wel mijn stokpaardje en ik vind het leuk om livenummers te draaien. Die sfeer is geweldig, vaak wordt er geïmproviseerd en is er interactie met het publiek.”

In dit uurtje countrymuziek kwam veel sentiment voorbij, zoals Martina McBride’s cover van Sam Cooke: ‘Bring It On Home To Me’. In de playlist ook ‘Lyin' Eyes’ van de Eagles, ‘Trying to get over you’ van Vince Gill, ‘Blue eyes crying in the rain’ van Willy Nelson en de live uitvoering van ‘Two more bottles of wine’ met Sheryl Crow en Vince Gill. Dan start Gerrie op teken van Jan het laatste nummer in. “Eric Clapton met ‘Sweet home Chicago’. Een swingend nummer, dat is heel fijn om mee af te sluiten,” lacht Jan Dekker die tevreden zijn koptelefoon afzet.


www.radioideaal.nl