Atoombommen brengen wereldvrede

Atoombommen brengen wereldvrede

75 Jaar Bevrijding

Door Willy Hermans

HENGELO - Op 1 april 1945 zijn Hengelo en omliggende plaatsen bevrijd, maar wat gebeurde er in die maanden erna? Wekelijks volgen we met behulp van krantenknipsels en archiefstukken de loop van de gebeurtenissen in de zomer na de bevrijding waarin de oorlogstijd nog zijn sporen naliet.

Achterhoek, 6-12 augustus 1945: Atoombom, het nieuwe wapen der geallieerden
De Nieuwsbode, 10 augustus 1945 – “Maandag is van Amerikaansche zijde bekend gemaakt dat in den oorlog een proef is genomen met een nieuw wapen, de atoombom. Wanneer men de eerste gegevens omtrent de uitwerking van deze bom mag gelooven, dan moet het lot der Japanners spoedig bezegeld zijn. Volgens de eerste officiële berichten is deze bom uitgeworpen op de havenstad Hirosjima, een stad van ca. 300.000 inwoners, waarvan 60 pct. na waarneming volledig bleek te zijn platgelegd. De veroorzaakte vernieling moet even hevig zijn als die van 2000 bommen van 10 ton. Zelfs wordt van Engelsche zijde gezegd, dat de vernieling erger is dan de totale schade, welke van Duitsche zijde aan Engelsche steden in den geheelen oorlog is toegebracht. Een enkele atoombom is niet groter dan een klein soort kippenei en is in staat alles op een oppervlakte van 5 km2 volkomen in puin te leggen. Het aantal doden kon nog niet worden meegedeeld.

In den nacht van Woensdag op Donderdag is een tweede atoombom op Nagasaki geworpen, een groote havenstad aan de westkust van Japan. Reeds tijdens de worsteling in Europa doken telkens geruchten op over de uitvinding van de atoombom door de Duitschers en ongetwijfeld zijn Hitler c.s. wel in die richting werkzaam geweest. Gelukkig is het zover niet gekomen. Het zijn de geallieerden die er thans gebruik van maken en hopelijk zal het tot gevolg hebben dat de Japanners er sneller door op de knieën zullen worden gedwongen. Maar eveneens is het te hopen dat dit vreeselijke wapen, dat de menschheid de definitieven vrede bracht, in de toekomst nooit meer noodig zal zijn voor een oorlogvoering.”
Op 15 augustus capituleerde Japan waarmee er officieel een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.

Union-festival
Ondertussen kwam het leven in de Achterhoek weer op gang.
Radiosurrogaat, Zelhem 7 augustus – “Onder de welkome begunstiging van een warm zomerzonnetje heeft de fanfare Union haar 25-jarig bestaan herdacht met een tweedaagsch festival, waarvoor tot het welslagen alle factoren in ruime mate aanwezig zijn geweest. De officiële opening op het aan de Hovenstraat gelegen weideterrein van den heer Tenkink vond Vrijdagavond plaats, alwaar de eere-voorzitter dhr. Denkers de belangstellenden verwelkomde. De openingsrede werd uitgesproken door den Burgem. Ir. De Fremery. Het programma vermeldde voor beide dagen een deelname van 18 corpsen. Na afloop werd het Wilhelmus nog gespeeld en gezongen, gevolgd door een driewerf hoera ter eere van de verjaardag van prinses Irene.”