Sporthal De Pol in Zelhem. Foto: Mirjam Rensink
Sporthal De Pol in Zelhem. Foto: Mirjam Rensink

Vitale Kernen Zelhem: ''Geen geld naar nieuwbouw school en sporthal in Vorden''

ZELHEM - Werkgroep Vitale Kernen Zelhem vraagt de gemeenteraad niet in te stemmen met het plan voor nieuwbouw van het gebouw voor het voortgezet onderwijs in Vorden en de daarbij behorende sporthal. Het budget wat dan vrij komt moet gebruikt worden voor alle Vitale Kernen in de gemeente Bronckhorst.

Door Mirjam Rensink

Vitale Kernen Zelhem maakt zich hard voor het in stand houden van voorzieningen in Zelhem. Daarbij telt voor hen ook de kwaliteit van de voorzieningen.

“Wij constateren dat het kwaliteitsniveau van basisvoorzieningen in Zelhem in verontrustende mate achterblijft bij de andere kernen. Dit terwijl Zelhem de grootste kern is binnen Bronckhorst. Wij vinden het zorgelijk dat er (veel) te weinig geïnvesteerd gaat worden in school- en sportvoorzieningen in Zelhem”, zegt Henk Hollak namens Vitale Kernen Zelhem. “We missen een evenwichtige en eerlijke benadering van de kern Zelhem door de gemeente. We willen graag inzichtelijk krijgen hoe de gemeente keuzes maakt. Dus, wanneer vindt de gemeente dat gebouwen, functies, wegen aan vervanging toe zijn en wanneer is de afschrijvingstermijn bereikt?”

Verbaasd
De gemeente Bronckhorst reageert verbaasd op het standpunt van Vitale Kernen Zelhem. “Wij hebben de ingewikkelde taak voor heel Bronckhorst afwegingen te maken die bijdragen aan de leefbaarheid en de voorzieningen van inwoners”, zegt een woordvoerder van de gemeente. “De werkgroepen Vitale Kernen Hengelo, Steenderen, Vorden en Zelhem werken samen met ons aan plannen om de kernen vitaal en leefbaar te houden. Ze hebben daarvoor per kern een centrumvisie opgesteld. We laten hiermee zien dat de leefbaarheid in alle kernen belangrijk voor ons is.”

Inzicht in onze investeringen is altijd mogelijk, vervolgt de woordvoerder van de gemeente. “Voor iedere inwoner uiteraard. Veel van de onderwerpen die wij bespreken komen ook aan de orde in onze gesprekken met de Vitale Kernen. Maar we moeten natuurlijk wel flexibel zijn omdat zich opeens kansen of acute vervangingsproblemen voor doen.”

Nieuwbouw scholen
Recent besloten burgemeester en wethouders de gemeenteraad voor te stellen om een combinatie van voortgezet onderwijs (VO) en sporthal te realiseren op de Almenseweg in Vorden. Er zouden dan nieuwe gebouwen komen ter vervanging van het verouderde schoolgebouw en de verouderde sporthal ‘t Jebbink. “Wij hebben daar bedenkingen bij”, zegt Hollak. “Allereerst vragen wij ons af hoe zwaar het belang is van voortgezet onderwijs binnen de gemeente Bronckhorst. Als we kijken naar de onderwijsvoorzieningen in Zutphen en Doetinchem is er daar voldoende kwalitatief aanbod om de toeloop vanuit Vorden, Hengelo en Zelhem op te vangen.
Ook het argument dat voorgezet onderwijs gevestigd in Vorden een positief effect heeft op het vestigingsklimaat voor gezinnen, vinden wij niet gelden. In beide kernen wonen evenveel gezinnen met kinderen, in Zelhem zelfs iets meer dan in Vorden. En ook de grote afstand naar de scholen in Doetinchem en Zutphen vanuit Vorden, Hengelo en Zelhem lijkt ons een gezocht idee.”

Volgens de gemeente Bronckhorst zou het sluiten van de middelbare school in Vorden direct gevolgen hebben voor ondernemers, de leefbaarheid in Vorden en de aantrekkelijkheid voor gezinnen. “Nieuwbouw zorgt ervoor dat we de komende jaren voortgezet onderwijs binnen onze gemeentegrenzen houden”, licht de woordvoerder van de gemeente toe.

“We vinden dat een eigen school voor voortgezet onderwijs vooral goed is voor Vorden en niet voor Zelhem”, reageert Hollak meteen. De kosten van de nieuwbouw van deze VO-school in Vorden wordt geschat op negen-en-een-half miljoen euro. Hollak vervolgt: “In schril contrast staat het bedrag van 2.700.000 euro dat geïnvesteerd gaat worden aan de huisvesting van alle basisscholen in heel Bronckhorst. De drie Zelhemse scholen bevinden zich al jaren in gedateerde gebouwen. Dit in tegenstelling tot enkele andere kernen binnen de gemeente waar al nieuwe schoolgebouwen zijn neergezet.”

Volgens de gemeente Bronckhorst hebben de besturen van de basisscholen ingestemd met het plan voor een gecombineerde school en sporthal in Vorden en geven zij aan dat breed voorgezet onderwijs in Bronckhorst zelf heel belangrijk is.

'Het budget
wat dan vrij
komt moet
gebruikt
worden voor
alle Vitale
Kernen in
de gemeente
Bronckhorst'


Sporthal De Pol
Naast het schoolgebouw is er ook het plan om een nieuwe sporthal te bouwen van bijna zeven miljoen. In Zelhem wordt de even oude sporthal uitgebouwd voor 275.000 euro. “Sporthal De Pol wordt hiermee slechts beperkt uitgebreid, de kans groot is dat er binnen afzienbare tijd geen plek meer is voor iedereen die de hal wil gebruiken. Nu al is de hal van maandag t/m vrijdag elke avond al structureel bezet.
Sporthal de Pol is verouderd en niet duurzaam. Dat zie je aan het ontbreken van een brandmeldinstallatie, scheuren in de vloeren, schimmel door slechte afzuiging, verouderde kleedkamers en bovendien asbest in spouwmuren. Ook is de lift niet goed toegankelijk voor minder validen. De stookkosten zijn hoog, 20.000 euro per jaar (in een zachte winter). Het pand heeft in alle vertrekken handbediende lichtschakelaars, dit zorgt voor onnodig energieverbruik. Het is geen ‘toekomstbestendige duurzame accommodatie’. Wij verwachten dat de sporthal niet nog eens twintig jaar mee zal kunnen. Daarmee is renoveren in feite veel duurder dan nieuwbouw.”

Investeren in sport
“Wij willen inzetten op bereikbare, toekomstbestendige duurzame binnensportaccommodaties die passen binnen de gemeente”, zegt de woordvoerder van de gemeente Bronckhorst. “Voor De Pol betekent dit dat we investeren in uitbreiding van de functionaliteit. In juli zal de raad beslissen of de genoemde investeringen financieel haalbaar zijn of dat andere keuzes gemaakt moeten worden.”

Vitale Kernen Zelhem blijft van mening dat het besluit van de gemeente niet evenwichtig is: “De verhouding tussen de bedragen die in Vorden aan sportaccommodatie worden uitgegeven staan in geen verhouding tot de bedragen in Zelhem. Deze onevenwichtigheid is aan inwoners van Zelhem niet uit te leggen. Maar zeker ook niet aan de inwoners van de kleine kernen, die hun eigen gymzaal op korte afstand zien verdwijnen, waarmee de leefbaarheid afneemt.”

Vitale Kernen heeft al een idee hoe het probleem van de verouderde sporthal kan worden opgelost: Sporthal de Pol nu niet grondig renoveren. In 2024, als de Thorbeckezaal wordt gesloten en verkocht, samen met het onderwijs (een van de hoofdgebruikers van een sporthal) zoeken naar een praktische oplossing. De ondergronden van de eventuele vrijkomende schoolgebouwen inclusief de Thorbeckezaal worden verkocht ten behoeve van woningbouw. Dit levert budget op. “Dit kan dan samen met het onderhouds- en renovatiebudget van de Pol worden geïnvesteerd in een nieuw gecombineerd sporthal- en onderwijsgebouw in Zelhem, in bijvoorbeeld 2026. Dan kan er nu al richting Zelhemse bevolking gecommuniceerd worden dat dit eraan gaat komen, een heldere boodschap waarmee onrust wordt voorkomen”, besluit Hollak het voorstel van Vitale Kernen Zelhem.