Bij Visclub De Liemers steeg de vraag naar vispassen de afgelopen weken aanzienlijk. “De meeste vissers willen graag dicht bij huis vissen. Spullen pakken en gaan. Dat kan hier in de regio volop”, zoals deze twee vissers bij de brug in Laag-Keppel. Foto: Ceciel Bremer
Bij Visclub De Liemers steeg de vraag naar vispassen de afgelopen weken aanzienlijk. “De meeste vissers willen graag dicht bij huis vissen. Spullen pakken en gaan. Dat kan hier in de regio volop”, zoals deze twee vissers bij de brug in Laag-Keppel. Foto: Ceciel Bremer

‘Met vissen kom je volledig tot rust’

Toenemende interesse voor de hengelsport

Door Ceciel Bremer

HUMMELO – Toen heel het land medio maart op slot ging, konden veel Nederlanders ineens niet meer hun favoriete hobby of sport uitoefenen. Maar vissen kon nog steeds binnen de regels van het protocol en daardoor nam de belangstelling landelijk flink toe. Een gesprek met Hummeloër Bennie van Til, voorzitter van Visclub De Liemers, over de toenemende interesse voor de hengelsport.

Hoewel in landen om ons heen de hengelsport aan het begin van de corona-crisis werd verboden, bleef sportvissen in Nederland toegestaan. En zo werd de hengelsport ook (her)ontdekt door vele nieuwe liefhebbers. Dat merkte Bennie van Til ook. De Hummeloër is voorzitter van Visclub De Liemers met onder andere leden uit Drempt, Hummelo en Keppel. “In april had de website van Sportvisserij Nederland ineens 300% meer bezoekers dan normaal. Dat is ongekend. Binnen onze vereniging steeg de vraag naar vispassen aanzienlijk. Ik denk dat veel mensen nu ze meer tijd hadden, dachten: wat kan ik wel doen. Vissen kon wel binnen de regels en veel liefhebbers hebben vroeger wel eens gevist maar bij gebrek aan tijd kwam het er niet meer van. Ineens was die tijd er weer en pakten ze het weer op. Daarnaast speelde het thuiswerken denk ik ook een rol. Daarbij zit je continu op elkaars lip en heb je geen moment van rust. Als je gaat vissen, ervaar je die rust wel. Dat is gewoon genieten.”

Genieten
Het gemak waarmee je tegenwoordig een vispas of vergunning aanvraagt, speelt misschien ook wel een rol bij de toenemende belangstelling, gaat Van Til verder. “Als je vroeger wilde vissen, vroeg je een visakte aan en die kon je vervolgens ophalen op het postkantoor. Daarna moest je nog bij een lokale vereniging toestemming vragen om in bepaalde wateren te kunnen vissen. Tegenwoordig vraag je een vispas aan bij de lokale hengelsportvereniging en dan is het geregeld. Een vispas heb je al voor nog geen vier tientjes en geeft je recht op een jaar lang vissen in 80% van de Nederlandse wateren. Je kunt er een nachtvergunning bij kopen om ’s nachts te gaan vissen. Ook mooi. Een weekvergunning heb je al voor 12 euro. Je koopt een hengel en wat spulletjes en dan ben je er klaar voor. We zien nu heel veel jongeren die dat doen; geen vispas maar een weekvergunning. Veelal met vrienden, radio mee en dan vissen in de Baakse Beek of bij de Weppel in Hummelo. Prima toch, iedereen geniet ervan op zijn eigen manier.”

IJsvogel
Genieten doet de Hummeloër zelf ook volop. “Vissen is voor mij net mediteren. In de natuur kom je volledig tot rust. Je gaat je zinnen verzetten, nadenken over dingen; zou ik dat anders doen, hoe ga ik daarmee om. Je komt in een rustige sfeer die je thuis niet hebt want daar is altijd wel wat te doen of word je afgeleid. Ik denk ook dat juist in deze tijd mensen naar die rust verlangen en besluiten te gaan vissen. Het is zo relaxed. Meestal kom je dan tot de beste ideeën.” Regelmatig is Van Til te vinden langs de Oude IJssel of de dode arm ervan rond het kasteel in Laag-Keppel. “Daar kwam ik de laatste weken vissers tegen die voor het eerst een ijsvogel zagen. Ze vonden het schitterend. Vissen gaat niet alleen om het vissen, maar ook om de natuur. Veel van onze leden zijn recreatieve vissers; een visje vangen is leuk maar is voor velen bijzaak. Als je alleen vist, kan de natuur je onverwachts verrassen. Ik heb meegemaakt dat er ratten om mij heen liepen, dat er een egel of een bunzing dicht bij me kwam. Ik heb reeën zien lopen tijdens het vissen en een uil zien azen op een nest met jonge ratten aan de waterkant. Daar geniet ik van.”

Visstand
Karper, snoek, voorn, brasem, zeelt, meerval en winde. Je vindt ze allemaal in de Achterhoekse wateren. Al heeft de droogte van de laatste jaren wel behoorlijk invloed gehad op de visstand erkent Van Til, die ook lid is van het Federatiebestuur voor de Sportvisserij Midden-Nederland, de overkoepeling van de hengelsportverenigingen. “De laatste twee jaar hebben we veel problemen gehad met beken in de Achterhoek. Omdat je van Winterswijk naar Zutphen een verval hebt van zeven meter speelt de droogte een grote rol. Daar liggen beken die van regenwater afhankelijk zijn, en als er geen regen valt… De vissen die er leven zoals snoeken en karpers hebben we geprobeerd te redden door ze tijdelijk op te vangen in cementkuipen en ze vervolgens snel te verplaatsen naar een grote rivier zoals de Oude IJssel of de Berkel.”

“En in de beken die twee jaar geleden al droog vielen, zijn geen nieuwe vissen uitgezet dus daar waren nog wel stuwvakken waar de vissen naar toe konden vluchten. Het Waterschap heeft diepe kuilen gemaakt waar het water in blijft staan. Daar kan de vis ook terecht. Blijft het nu langer droog, dan zouden we ze moeten weghalen en naar plekken toe moeten brengen waar wel water is. Je ziet dat al in de Baakse Beek en de Weppel. De waterstand is daar heel laag. Daar heb ik karpers gevangen en naar de Oude IJssel gebracht.”

Ligplaatsen
De Oude IJssel tussen Hoog-Keppel en Laag-Keppel en de dode arm bij het kasteel in Laag-Keppel zijn gewilde visplekken. Van Til: ”De meeste vissers willen graag dicht bij huis vissen. Spullen pakken en gaan. Dat kan hier in de regio volop. We hebben met onze vereniging 56 ligplaatsen om vanaf een bootje te vissen. Daar is in Laag-Keppel veel belangstelling voor dat we zelfs een wachtlijst hebben. In Hoog-Keppel is er nog plek. Vissen is gewoon een mooie sport die je tot op hoge leeftijd kunt doen. Het vergt geen fysieke inspanning mits je maar voldoende mobiel bent om bij het water te kunnen komen. Dan kan het genieten beginnen.”