Um Zellem nummer 2 is verschenen

ZELHEM - Vijfenzeventig jaar geleden werd Zelhem bevrijd. In het nieuwste nummer van Um Zellem wordt die hectische periode aan de hand van krantenartikelen weer tot leven gewekt. De Graafschap-bode verscheen weliswaar niet meer, maar dankzij drukker en uitgever Hendrik Jan Remmelink had Zelhem in die dagen na de bevrijding een eigen krant in de vorm van de Oranje Bode.

Het nieuwste nummer van Um Zellem bevat weer een scala aan historische artikelen uit en over Zelhem en omstreken. Het eerste nummer is goed ontvangen en met dit tweede nummer bouwen we daarop voort. Natuurlijk is er ruim aandacht voor de bevrijding van 75 jaar geleden. Met een ontroerend en persoonlijk verhaal van Gerda Wassink (in de Zelhemse spraoke) over het wel en wee van haar familie in en na de oorlog. Duidelijk wordt dat de bevrijding niet voor iedereen weer vrijheid betekende. Sommige wonden werden nooit geheeld.

In de vorm van een fotoreportage ook aandacht voor de expositie in museum Smedekinck over Zelhem in de Tweede Wereldoorlog, die is samengesteld onder leiding van Bert Schieven. Het bezoek aan de tentoonstelling is door de coronamaatregelen momenteel niet mogelijk. In dit tweede nummer van Um Zellem alvast een impressie van deze roerige tijd.

Interessant is een artikel over het ontstaan van het kerkje in de Slangenburg. De aanzet tot de bouw ervan blijkt te zijn gegeven doordat er in Halle problemen ontstonden met het verpachten van de kerkbanken aldaar.

Verder een boeiende bijdrage over Kroene krane, een kinderliedje dat meer dan een eeuw geleden in Zelhem werd opgetekend. Een leuk verhaal is dat over het (on)kruid zevenblad, waarvan de reputatie door de eeuwen heen nogal heeft gevarieerd. De rubriek Toen en nu is deze keer gewijd aan de molen in de Wittebrink, de enige maalvaardige molen die Zelhem op dit moment heeft. Ook is er ruimte voor het actuele verenigingsnieuws van de Oudheidkundige Vereniging Salehem en museum Smedekinck. Het nieuwste nummer van Um Zellem besluit met het gedicht ‘Bevrijding anno 2020’ van Ankh Gussinklo uit IJzerlo.

Leden van de Oudheidkundige Vereniging Salehem ontvangen Um Zellem rond 28 mei in de brievenbus. Voor niet leden is het blad vanaf die datum verkrijgbaar bij de Read Shop.