Michel Menting mag zich een jaar langer schutterskoning van Keijenborg noemen. Naast hem zijn vrouw Barbara. Foto: Arno Wolsink
Michel Menting mag zich een jaar langer schutterskoning van Keijenborg noemen. Naast hem zijn vrouw Barbara. Foto: Arno Wolsink

Michel Menting blijft de koning van Keijenborg

Keijenborgse kermis gaat niet door; er komt ook geen nieuwe schutters-koning

Door Luuk Stam

KEIJENBORG – Of de Keijenborgse schutterskoning van 2019 in een jaar zonder kermis automatisch de schutterskoning van 2020 wordt? “Automatisch zou er helemaal niets zijn gebeurd”, zegt Martijn Pietersen, voorzitter van het Keijenborgse schuttersgilde St. Jan. “Want we hadden hier als schutterij geen regels voor. Dit hebben we sinds de oorlog niet meegemaakt en we weten niet hoe ze er toen mee om zijn gegaan.”

Toch was het bestuur van St. Jan er nu snel uit. De traditionele door de schutterij georganiseerde kermis in juni is vanwege de coronamaatregelen in z’n geheel afgelast. Geen kermis betekent geen nieuwe koning en een jaar zonder koning, dat zag het gildebestuur niet zitten. Daarom kreeg Michel Menting (50) de vraag of hij nog een jaar koning van Keijenborg zou willen zijn. De hoofdrolspeler zelf stemde daarmee in.
Daarmee is Menting de eerste Keijenborger die zich twee jaar achtereen schutterskoning mag noemen. “Er is al vaak geprobeerd om de vogel er twee keer achter elkaar af te schieten, maar dat is nog nooit iemand gelukt”, vertelt voorzitter Pietersen. “Dit is een unicum.” De schutterskoning krijgt naast zijn vrouw Barbara versterking van knuppelkoningin Nancy en jeugdkoningin Anouk, die hun taken ook een jaar langer zullen vervullen.
Menting kijkt er met gemengde gevoelens naar. “Ik had mijn koningschap graag ingeruild voor de kermis”, laat hij weten. “Het is doodzonde dat het niet doorgaat. Ik heb wel heel veel waardering voor hoe het schuttersgilde met deze situatie omgaat. Ik kreeg netjes het verzoek: ‘Wil je nog een jaar koning worden?’ Ja, graag. Natuurlijk. Wat moeten ze anders? Maar heeft het voor mij extra waarde? Nee. Ik had iedereen liever de kermis gegund.”
Dat neemt niet weg dat Menting met veel plezier terugkijkt op zijn afgelopen jaar als schutterskoning. Hij was erbij tijdens het driejaarlijkse Koningschieten in Bekveld, hij ging twee keer mee naar een groot concours en was van de partij tijdens de Bokbierdagen in Zutphen. “Het was hartstikke leuk”, klinkt het. “De schutterij laat je heel vrij in wat je wel en niet doet. Het verplichtingsniveau waar toch vaak tegenaan gekeken wordt, dat is nihil.”
Een extraatje voor Menting was zijn vijftigste verjaardag in december vorig jaar. “Bijna het voltallige schuttersgilde stond hier toen voor de deur om een serenade te brengen”, blikt hij terug. “Dat was wel heel mooi en dat doen ze ook goed. Dat soort dingen maken ook andere mensen enthousiast. Dat is voor een dorp als Keijenborg cruciaal. Je hebt een aantal pijlers in zo’n dorp en daar is de schutterij er zeker één van.”
Wat zijn tweede jaar als schutterskoning in de praktijk gaat inhouden, is nog zeer de vraag. Tot 1 september zijn alle evenementen afgelast en ook daarna is het afwachten wat er mogelijk is. “Als ik eerlijk ben, denk ik dat we een compleet schuttersjaar overslaan”, zegt Menting. “Vorig jaar hebben we in het najaar de laatste concoursen gedraaid. Dat zie ik dit jaar niet gebeuren.”
St. Jan heeft nog wel overwogen om in september in plaats van de kermis een Keijenborgse schuttersdag met koningsschieten te organiseren. Daar is toch vanaf gezien. “Want koning word je op de kermis met veel publiek, een spannende competitie, een huldiging en daarna een flink feest”, aldus Pietersen en zijn medebestuursleden. “Die omstandigheden zullen in september niet aanwezig zijn.”
Ook houdt de schutterij rekening met de ruim dertig ereschutters, die vijftig keer of vaker mee hebben geschoten. Zij zijn allemaal 70 jaar of ouder. “Die breng je als risicogroep in een heel lastig parket om zich in een menigte te begeven”, klinkt het. “Daarnaast heeft de schutterij van oudsher een taak om de bevolking te beschermen. Dan moeten we juist nu de mensen uit Keijenborg niet bijeen willen brengen.”