Makelaar Gerard Groot Roessink: “Het bezichtigen van een huis vraagt natuurlijk om voorzorgsmaatregelen. Ik schud geen handen, blijf op gepaste afstand van de kijkers en spreek met ze af dat zij niets aanraken. Dat gaat goed. Het weerhoudt kijkers er niet van een woning te bezichtigen.
Makelaar Gerard Groot Roessink: “Het bezichtigen van een huis vraagt natuurlijk om voorzorgsmaatregelen. Ik schud geen handen, blijf op gepaste afstand van de kijkers en spreek met ze af dat zij niets aanraken. Dat gaat goed. Het weerhoudt kijkers er niet van een woning te bezichtigen." Foto: PR

Woongenot speelt vooral nu een heel belangrijke rol

‘De crisis is niet te merken op de woningmarkt’

Door Ceciel Bremer

BRONCKHORST/STEENDEREN - In slechts een paar weken tijd heeft het coronavirus ervoor gezorgd dat de wereld er ineens heel anders uitziet. In welke sector je ook actief bent, de coronacrisis raakt ons allemaal. In hoeverre is dat te merken op de woningmarkt in onze gemeente? Een gesprek met makelaar Gerard Groot Roessink uit Steenderen.

Makelaarskantoren mogen ook na de landelijke maatregelen die op 15 maart werden afgekondigd, gewoon openblijven. “De eerste twee weken merkte ik toen wel dat er veel onrust en onzekerheid was. Mensen die op het punt stonden om een woning te kopen of te verkopen, belden met vragen en trapten even op de rem”, vertelt makelaar Gerard Groot Roessink die actief is in de hele gemeente Bronckhorst. Tot zijn verbazing duurde die relatieve stilte maar even en merkte hij daar in de maand april helemaal niets van. “Dat komt misschien ook wel door de krapte op de woningmarkt; het aanbod van woningen is nog steeds gering, en de vraag is groot. Natuurlijk is er een groep, met name ouderen denk ik, die nu wachten met het benaderen van een makelaar. Voor hen is de noodzaak misschien niet zo hoog waardoor ze het liever even aankijken. Maar als ik kijk naar hoeveel aanvragen ik ontvang en hoe snel woningen verkocht worden, dan kan ik niet zeggen dat de crisis van invloed is op de woningmarkt.”

Op

Bronckhorster

woningmarkt

weinig

merkbaar

van de

coronacrisis


Eerst verkopen, dan kopen
Eerst aankopen of eerst verkopen? Voor velen misschien een lastige keuze maar Gerard is daar duidelijk over: “Aan- en verkoop gaan in principe altijd samen. De laatste jaren zien we heel duidelijk dat mensen ervoor kiezen eerst aan te kopen zodat ze uitzicht hebben op iets anders, en dan pas hun woning willen verkopen. Mensen durven ook in deze tijd dat ‘risico’ te nemen. De meeste woningen verkopen we binnen drie maanden dus dat risico is dan ook wel te overzien. En eigenlijk is het ook niet zo gek dat mensen nu ook nog steeds een makelaar benaderen. Van huis veranderen is vaak een heel proces. Bij sommigen gaat dat heel snel, maar meestal gaat daar wel een of twee jaar overheen. Een van de partners oppert het een keer, er wordt samen over gepraat, de voor- en nadelen worden afgewogen en uiteindelijk hakt men de knoop door. En dan wil je eigenlijk ook niet meer wachten en direct actie ondernemen.”

Tijdsdruk
Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Gerard: “Afgelopen week werd ik gebeld door een echtpaar dat aangaf liever toch nog even te wachten met verkopen en hun huis open te stellen voor kijkers omdat meneer tot een risicogroep behoort. Dat is een legitieme reden natuurlijk. Bij hen is de noodzaak om te verkopen ook niet zo hoog. Maar ik heb ook voorbeelden van mensen die een woning hebben gekocht en nu hun woning willen verkopen maar daarmee willen wachten. Dat moet wel een keer gebeuren. Op een gegeven moment speelt tijd of tijdsdruk dan wel een rol. Dan gaan mensen een afweging maken: in hoeverre loop ik een gezondheidsrisico en in hoeverre moeten we verkopen.”

Niets aanraken
Ook al merkt Gerard qua aanvragen niets van een crisis, toch heeft corona wel degelijk invloed op zijn werk, gaat de Steenderense makelaar verder: “Het bezichtigen van een huis vraagt natuurlijk om voorzorgsmaatregelen. Daarin volgen we uiteraard de maatregelen van het RIVM. Ik schud geen handen, blijf op gepaste afstand van de kijkers en spreek met ze af dat zij niets aanraken in het te bezichtigen huis. Dat gaat goed. Iedereen is zich daar ook wel bewust van, merk ik. Het weerhoudt kijkers er niet van een woning te bezichtigen. En de verkopers zijn bij een bezichtiging nooit aanwezig. Zij geven mij vooraf de sleutel dus contact tussen verkopers en kopers is er niet”, legt Gerard uit.

Daarnaast is een open huis houden nu niet mogelijk, gaat hij verder. “Daarmee krijg je teveel mensen tegelijk bij elkaar, dus dat doen we in deze tijd absoluut niet.”

Makelaar niet bij notaris
Een bezoek aan de notaris is er tegenwoordig niet meer bij voor makelaars. Ontzettend jammer, vindt Gerard. “Het contact dat ik heb met kopers of verkopers duurt soms weken maar meestal maanden. Tijdens zo’n traject gebeurt er veel. Met ze meegaan naar de notaris is dan een afsluiting van die periode. Mensen vinden het vaak ook prettig dat hun makelaar ook bij het officiële gedeelte bij de notaris aanwezig is. Maar in deze tijd redeneert de notaris dat de aanwezigheid van een makelaar niet noodzakelijk is en daarom mag ik er nu niet bij zijn. Begrijpelijk maar wel jammer, het is geen ideale afsluiting van een aan- of verkooptraject. Ook de aanwezigheid van de verkopende partij bij de overdracht is door notarissen niet langer gewenst. Dat wordt via een volmacht geregeld.“

Andere inzichten
Over het algemeen is er dus op de Bronckhorster woningmarkt weinig merkbaar van de coronacrisis, met uitzondering van de voorzorgsmaatregelen bij een bezichtiging en de afwezigheid van een makelaar bij de overdracht van de woning bij de notaris. Sterker nog, misschien is de crisis wel van positieve invloed op de huizenmarkt, redeneert Gerard: “Ik hoor van klanten de laatste weken dat nu ze meer thuis zijn en thuiswerken tot andere inzichten komen; past dit huis nog wel bij ons, wonen we hier nog wel prettig? Daarmee komen ze sneller tot de conclusie dat ze willen verhuizen. Woongenot speelt in deze tijd voor veel mensen een heel belangrijke rol.”