Projectcoördinator Heidi de Ruiter overhandigt de prijzen aan de winnende scholen. Foto: Euregio Rijn-Waal
Projectcoördinator Heidi de Ruiter overhandigt de prijzen aan de winnende scholen. Foto: Euregio Rijn-Waal

Almende College Isala valt in de prijzen bij Euregionale Scholenwedstrijd

ULFT - 31 verschillende inzendingen, gemaakt door 470 leerlingen van 20 Nederlandse en Duitse scholen. Dat is het indrukwekkend resultaat van de tweede Euregionale Scholenwedstrijd, waarin dit jaar het thema ’75 jaar vrijheid – Leven in de grensregio’ centraal stond. Inmiddels zijn de winnaars bekend. Ook het Almende College uit Silvolde en het Duitse Euregio-Gymnasium uit Bocholt vielen in de prijzen: de scholen gingen er met de 1e prijs in de categorie partnerscholen vandoor. Hiermee hebben de deelnemende scholieren €750,- voor de hele klas gewonnen.

De Euregio Rijn-Waal in Kleve organiseerde de wedstrijd dit schooljaar voor de tweede keer. De scholieren gingen aan de slag met vragen als ‘Hoe zou de grensregio eruitzien als Nederlanders en Duitsers niet in vrijheid (samen) konden leven?’, ‘Wat kunnen Nederlanders en Duitsers van elkaar leren?’ en ‘Hoe zien de komende 75 jaar eruit?’ en werden uitgedaagd om hier een creatieve inzending over in te sturen. Vervolgens boog een vijfkoppige jury zich over de veelzijdige bijdragen, die dit jaar vooral uit filmpjes, posters en Instagramstories bestonden.

Trap naar de vrijheid
De scholieren van het Almende College maakten samen met de leerlingen van het Euregio-Gymnasium een ‘trap naar de vrijheid’. De leerlingen begonnen op de onderste traptrede met de Tweede Wereldoorlog. Met elke nieuwe traptrede kwam het heden dichterbij – totdat de scholieren bovenaan de trap hun eigen toekomstverwachtingen weergaven. Een interessant project, dat de leerlingen tijdens twee projectdagen samen gemaakt en uitvoerig gedocumenteerd hebben. De jury was erg onder de indruk van de grote hoeveelheid tijd en energie die de leerlingen in hun project hadden gestoken.

Persoonlijk bezoek aan scholen
De winnaars zouden eigenlijk tijdens een grote prijsuitreiking in Nijmegen bekend worden gemaakt. Door het coronavirus kon deze helaas niet doorgaan – dus is de Euregio Rijn-Waal persoonlijk bij het Euregio-Gymnasium in Bocholt langsgegaan. Projectcoördinator Heidi de Ruiter werd hier ontvangen door docenten Jan-Bernd Lepping en Tim Pohle van het Euregio-Gymnasium en Sebastian Baumann, aardrijkskundedocent van het Isala College. Ook schooldirecteur Christoph Schultheiß van het Euregio-Gymnasium was erbij. Met inachtneming van 1,5 meter afstand zijn de prijzen aan de leerkrachten overhandigd. Ze kijken er nu naar uit om hun leerlingen met het nieuws te verrassen en hopen dat ze snel weer een gezamenlijke activiteit kunnen ondernemen.