De entree van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Foto: PR
De entree van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Foto: PR Foto:

Fusie afblazen óf fuseren en afdelingen SKB opheffen

Bij fusie gaan er afdelingen uit het SKB verdwijnen

Door Clemens Bielen

DOETINCHEM/WINTERSWIJK- De aap lijkt uit de mouw. Bij een fusie tussen SKB en Slingelandziekenhuis gaan er afdelingen uit het SKB verdwijnen. Volgens Jan Bart Wilschut van de Stichting Behoud van het SKB, heeft Rolf de Folter, de interim bestuurder van de Raad van Bestuur van Santiz aan de ondernemersraad laten weten, dat er twee opties zijn om uit de crisis tussen beide ziekenhuizen te geraken. Eén optie is het ontbinden van de fusie, de andere optie is het doorzetten van de fusie met daaraan verbonden de bouw van een nieuw ziekenhuis in Doetinchem, zoals dat nu gepland staat. De Folter erkende daarbij, dat bij de laatste optie de spoedeisende hulp (SEH), de geboortezorg en de Intensive Care (IC) uit Winterswijk zullen verdwijnen. Een tussenweg is er niet, volgens de Folter.

De drie afdelingen zijn cruciaal voor het in stand houden van een volwaardig basisziekenhuis. Een onheilspellende uitspraak maar eindelijk is er wel duidelijkheid, volgens Wilschut: "De aap is uit de mouw: de oorspronkelijke belofte en de opzet van de fusie om tot twee gelijkwaardige, volwaardige basisziekenhuizen te komen, kan niet worden nagekomen en met deze uitspraak van de Folter verliest het aangaan van een fusie tussen beide ziekenhuizen zijn bestaansrecht."
"De geheimzinnigheid rond en de ontkenning van de hogere ambitie van het Slingeland Ziekenhuis is hiermee weggenomen en het doorzetten van de fusie zou in ieder geval betekenen, dat afspraken niet worden nagekomen."
De noodzakelijke nieuwbouw van een ziekenhuis in Doetinchem in de geplande omvang, duidde volgens Stichting Behoud van het SKB al op het bestaan van een grotere ambitie, maar tot nu toe werd dat door Santiz ontkend. Volgens Santiz zou het nieuwe ziekenhuis 200 miljoen gaan kosten, terwijl Stichting Behoud van het SKB bij monde van ziekenhuisdeskundige Ad Huijsmans voorrekende dat er voor de bouw van een basisziekenhuis slechts ongeveer 70 miljoen nodig zou zijn. De nieuwbouw van het ziekenhuis in Doetinchem wordt niet ter discussie gesteld en is ook in de Regio-groep niet geagendeerd. De Folter wil in oktober tot een definitieve beslissing komen.

Hoor en wederhoor
De Raad van Bestuur van Santiz neemt afstand van de inhoud van dit artikel en betreurt het dat er geen hoor en wederhoor is gepleegd, zo is te lezen op de site van het SKB. Uiteraard heeft de redactie contact opgenomen de communicatieafdeling van Santiz om nadere uitleg te krijgen. De heer de Folter laat weten, via woordvoerder Saskia Steenbergen dat hij het bij dit bericht wil laten en geen nadere mededelingen wil doen. Hij wil eerst intern communiceren. Jan Bart Wilschut laat desgevraagd weten dat hij geen afstand neemt van zijn eerdere beweringen. De redactie kan zich niet vinden in het verwijt van het nalaten van het plegen van hoor en wederhoor en zoekt juist steeds naar commentaar van Santiz, maar krijgt steeds nul op het request.