Reini Groot Nuelend is ervan overtuigd dat een wolf de schade aan zijn schaapskudde heeft aangericht. Foto: Jan Hendriksen
Reini Groot Nuelend is ervan overtuigd dat een wolf de schade aan zijn schaapskudde heeft aangericht. Foto: Jan Hendriksen

Lammeren Vorden en Ruurlo gedood door wolf?

Uit DNA-onderzoek van beetplekken lammeren moet blijken of het daadwerkelijk een wolf betreft

Door Jan Hendriksen

VORDEN/RUURLO – Naar alle waarschijnlijkheid zijn vorige week zowel in Vorden als Ruurlo lammeren doodgebeten door een wolf. Daarvan is zowel Vordenaar Reini Groot Nuelend als Ruurloër Wim Neerlaar overtuigd. Uit nader onderzoek door Wolvendata, dat direct door zowel Reini Groot Nuelend als Wim Neerlaar werd ingeschakeld om van de beetplekken bij de lammeren DNA-materiaal af te nemen, moet blijken of het ook daadwerkelijk een wolf betrof die de schade aan de jonge schapen aanrichtte.

Nadat zaterdag 18 april Wim Neerlaar aan de Formerhoekweg op de grens met Vorden ontdekte dat een van zijn lammeren zwaar was aangevreten en er een spoorloos was, ontdekte dinsdagmorgen 21 april Reini Groot Nuelend aan de Schoneveldsdijk op de grens van de Vordense buurtschappen Medler en Wiersse tot zijn grote schrik dat er maar liefst vijf jonge lammeren uit zijn weiland waren verdwenen.

Na een korte zoektocht vond Groot Nuelend een van de lammeren zwaar gehavend en dood terug in een hoek van het weiland. "Heel vervelend allemaal. Enkele ooien missen nu hun lammeren. En dat laten ze ook duidelijk horen." Tot op heden is er geen spoor van de vier andere vermiste lammeren gevonden. Groot Nuelend is ervan overtuigd dat een wolf de schade aan zijn schaapskudde, die uit zeven ooien en vijftien lammeren bestond, heeft aangericht.

Mede omdat medewerker Jan Regelink uit Barchem van de Lochemse Coöperatieve Werktuigenvereniging Elweco-Medo op diezelfde morgen tijdens werkzaamheden op landgoed Medler bijna letterlijk en figuurlijk een wolf tegen het lijf liep.

'Toen hij

dichterbij

kwam, was ik

er van

overtuigd dat

het een wolf

was'

"Ik was met besproeiingswerkzaamheden bezig toen op een van de zandpaden van het landgoed plots iets mijn kant op kwam lopen. Ik dacht in eerste instantie in de spiegel van de tractor een herdershond te zien. Maar toen hij dichterbij kwam, was ik er van overtuigd dat het een wolf was. Ik was verbouwereerd en had niet direct het benul om een foto van de wolf te maken."

"Toen ik bekomen was van de schrik heb ik mijn mobiele telefoon gepakt en snel een foto gemaakt. Maar toen had de wolf inmiddels de benen genomen. Ik heb hem op afstand nog kunnen fotograferen."

Signalen
Ook boswachter Jan Vos van Landgoed 't Medler heeft sterk het vermoeden dat een wolf verantwoordelijk is voor de dood van de lammeren. "Of de wolf al lang op het landgoed vertoeft, is niet duidelijk. Wel heb ik sterke signalen dat er al een aantal dagen een wolf in deze omgeving vertoeft. Want er zijn meldingen uit onder meer Ruurlo, Borculo en Barchem dat men daar ook een wolf heeft gezien", aldus Vos.

Wim Neerlaar heeft voor alle zekerheid een deel van zijn veertig ooien en negentig lammeren, die elders op locatie waren ingeschaard, naar zijn huisperceel gehaald en 's nachts opgehokt. "Dat is niet praktisch, Maar ik wil elk risico voorkomen dat de wolf nogmaals toeslaat", aldus de Ruurlose schapenhouder.

Beschrijving
Wolvendata, waar Groot Nuelend en Neerlaar de aangebeten lammeren meldden, handelt in opdracht van uitvoeringsorganisatie BIJ12, die voor de twaalf provincies in ons land ondersteunend werk verricht bij de uitvoering van hun gemeenschappelijke taken, met name op het gebied van vitaal platteland. Hiertoe behoort ook de melding van dode en/of gewonde schapen. "We vragen de schapenhouder foto's en/of video-opnamen te maken. Op basis van deze beelden en de situatiebeschrijving van de schapenhouder doet een panel van deskundigen, in overleg met BIJ12, een eerste beoordeling of het mogelijk om een aanval van een wolf gaat. En in de gevallen in Vorden en Ruurlo lijkt het daar verdacht veel op", zo laat een woordvoerder van BIJ12 weten.

'Enkele ooien

missen nu hun

lammeren. En

dat laten ze

ook duidelijk

horen'

Uitslag
Het DNA-monster wordt vervolgens geanalyseerd door Wageningen Environmental Research (WENR). Een keer per maand worden de DNA-analyses uitgevoerd van de monsters die door de taxateurs zijn verzameld. De uitslagen hiervan maakt BIJ12 vervolgens maandelijks bekend. De eigenaar van de dode of gewonde dieren en de betreffende provincie krijgen altijd als eerst de DNA-uitslag te horen.

De uitslagen worden daarna aan het overzicht op de website toegevoegd. Hoelang Groot Nuelend en Neerlaar op deze uitslag moeten wachten is nog niet duidelijk.

Het dode lam dat waarschijnlijk door een wolf is gedood. Foto: Reini Groot Nuelend
De wolf die op grote afstand gefotografeerd is. Foto: Jan Regelink