Het boek van Natasja Esmeijer uit Zelhem: ‘BEELDDENKERS, Als kwartjes vallen…’. Foto: PR
Het boek van Natasja Esmeijer uit Zelhem: ‘BEELDDENKERS, Als kwartjes vallen…’. Foto: PR

Thuisonderwijs voor beelddenkers

ZELHEM/REGIO - Beelddenkers en het huidige onderwijs gaan niet zo goed samen. Daar komen ouders die hun kind nu, tijdens de coronacrisis, zelf les moeten geven ook achter. School biedt de lesstof stap voor stap aan, wat prima past bij kinderen die in taal denken (linkerhersenhelft). Een vijfde van de kinderen denkt echter in beelden (rechterhersenhelft) en die kunnen niet zoveel met het stap voor stap onderwijs. Een beelddenker werkt op begrip, associatie en gevoel. Niet eindeloos herhalen maar begrijpen waarom je het moet doen en hoe je dat moet doen. Automatiseren zit niet in hun pakketje.

In het boek 'BEELDDENKERS, Als kwartjes vallen…' legt Natasja Esmeijer uit Zelhem, precies uit waarom deze kinderen anders denken en welke problemen zij daardoor tegenkomen tijdens het leren. Omdat het onderwijs geen aanspraak maakt op hun vaardigheden maar wel vaardigheden verlangt die zij (nog) niet kunnen aanspreken is school een stressvolle omgeving wat nogal wat frustratie oplevert die zich, nu de kinderen thuis les krijgen en zich veilig voelen, eruit kan komen. Wees dus niet boos als jouw kind in huilen uitbarst bij het zien van het rekenboek maar ga in gesprek en ga samen op zoek naar een manier die wel past.

"Nu de kinderen thuis, zonder stress, zelf kunnen leren merk ik bij de klantjes in mijn praktijk, Beeldig Brein, dat zij grote sprongen voorwaarts maken", vertelt de schrijfster. "Rust en weinig prikkels en ontspanning levert deze kinderen geen leerachterstand maar eerder een grote inhaalslag of zelfs voorsprong op."

Een andere eigenschap van beelddenkers is dat zij veel gevoel hebben, ze zijn vaak hooggevoelig voor licht, kleding maar ook voor nieuwe situaties en voelen vaak aan wat een ander voelt. Dit gevoel zit door het hele denkproces verweven en zorgt ervoor dat zij het altijd goed willen doen, vooral voor een ander. Zij laten op school dus niet altijd zien hoeveel stress de aanpak van school hen oplevert.

Deze coronacrisis biedt ouders een mooi inkijkje hoe hun kind leert en kan het kind veel zelfvertrouwen opleveren. Zelfvertrouwen dat ook na de coronacrisis, als de kinderen weer naar school gaan, zou moeten blijven groeien. Door beter inzicht hoe jouw kind leert en dit te bespreken met de leerkracht geef je jouw kind het mooiste cadeau dat het kan krijgen: Zelfvertrouwen.

Het boek is te koop in de Readshop te Zelhem of te bestellen bij de schrijfster.


www.natasjaesmeijer.nl