Programma 4 mei herdenking

Programma 4 mei herdenking

ZELHEM - De 4 mei herdenking dit jaar krijgt een heel ander karakter dan de voorgaande jaren. Door het coronavirus kan de bijeenkomst in de Lambertikerk dit jaar niet doorgaan. Bij het Oorlogsmonument zullen wel kransen worden gelegd. Er worden ook bloemen gelegd bij het Nederlands-Indië monument en het Joodse monument.

De kransen worden gelegd door een aantal leden van het 4 mei comité. Deze ceremonie zal plaatsvinden nadat Nathalie Menkhorst het taptoe signaal heeft gespeeld. Het 4 mei comité vraagt mensen dringend thuis met hen mee te gedenken en niet naar het monument in het dorp te komen.

"Wij hopen dat iedereen zich aan deze maatregelen wil houden", zegt Louise Runia, lid van het 4 mei comité. "En dus ook niet op afstand komt kijken naar de ceremonie. We hebben dit jaar geen verkeersregelaars en we willen geen onveilige situatie creëren."

Edwin Bosman zal namens het 4 mei comité bloemen bij de graven van de oorlogsslachtoffers zetten. Op een later tijdstip kunnen mensen eventueel langs deze graven lopen. Het 4 mei comité vraagt mensen ook hierbij rekening te houden met elkaar en de maatregel van anderhalve meter afstand die door de regering is ingesteld in acht te nemen.

Om 19.50 zullen de kerkklokken in Zelhem luiden als begin van de herdenking. Daarna zal in heel Nederland het taptoe signaal klinken. Aan alle Nederlanders die een blaasinstrument bespelen wordt gevraagd dit mee te spelen vanuit huis. Na de twee minuten stilte wordt aan alle Nederlanders gevraagd het Wilhelmus mee te zingen.