Het monument aan de Monumentenweg in Hoog-Keppel waar de comitéleden op 4 mei een eerbetoon brengen aan de slachtoffers. Foto: PR
Het monument aan de Monumentenweg in Hoog-Keppel waar de comitéleden op 4 mei een eerbetoon brengen aan de slachtoffers. Foto: PR

'Samen stilstaan bij 75 jaar vrijheid'

Aangepaste herdenking 4 mei Comité Hummelo, Keppel en Drempt

Door Ceciel Bremer

HUMMELO – "Het is mooi en belangrijk dat de Dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei doorgaan. Altijd. In aangepaste en waardige vorm, rekening houdend met de bijzondere periode die wij nu allemaal meemaken", aldus het Nationaal Comité 4 en 5 mei. En dus zorgde ook het 4 mei Comité Hummelo, Keppel en Drempt voor een aangepaste herdenking.

"In het jaar dat we 75 jaar vrijheid vieren, zijn we door de coronamaatregelen juist in onze vrijheid beperkt. Maar dat weerhoudt ons er niet van om stil te staan bij dit jubileum", zegt het Nationaal Comité 4 en 5 mei. En dus riep het Comité alle lokale comités op om te zorgen voor een aangepaste herdenking zonder publiek. Hummeloër Henk Maalderink is voorzitter van het 4 mei Comité Hummelo, Keppel en Drempt:

"Op 4 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers en op 5 mei vieren we onze bevrijding. Het zijn belangrijke dagen en ook al is de herdenking dit jaar anders, de betekenis blijft hetzelfde. Daarom roept het Nationaal Comité op om 4 mei tussen zonsopgang en zonsondergang de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers. Ons comité zorgt ervoor dat dit ook gebeurt op de begraafplaats in Hummelo aan de Zelhemseweg en bij het monument in Hoog-Keppel aan de Monumentenweg."

Herdenking zonder publiek
De herdenking vindt dit jaar weliswaar zonder publiek plaats maar de zes comitéleden zijn wel aanwezig. Voorzitter Maalderink: "We splitsen ons op; drie van ons leggen op 4 mei bloemen op de begraafplaats in Hummelo en drie van ons doen dat bij het monument in Hoog-Keppel. Daar houden wij twee minuten stilte. Daarna gaan de comitéleden die in Hummelo waren naar Hoog-Keppel om de oorlogsslachtoffers te herdenken en gaan de comitéleden die in Hoog-Keppel waren naar Hummelo. Uiteraard houden we ons hierbij aan de 1,5 meter-norm." Van deze aangepaste herdenking maakt het 4 mei Comité Hummelo, Keppel en Drempt bovendien foto's om later via hun Facebookpagina te verspreiden. "Het is een aangepaste herdenking maar we geven ook op deze manier een eerbetoon aan de slachtoffers en houden 2 minuten stilte", gaat de voorzitter verder.

"En uiteraard zijn inwoners vrij om in de dagen na 4 mei ook hun respect te tonen bij het monument of de oorlogsgraven mits ze de RIVM-regels daarbij in acht nemen."