De vijftienjarige Zoë Heeg uit Velswijk. Foto: Annabel van den Berg
De vijftienjarige Zoë Heeg uit Velswijk. Foto: Annabel van den Berg

'Woorden zijn als messteken'

Zoë Heeg in 'Op weg naar het Lagerhuis'

Door Annabel van den Berg

VELSWIJK - Zoë Heeg, vijftien jaar, uit Velswijk is een van de kandidaten die mee doet aan 'Op weg maar het Lagerhuis', de speechwedstrijd van BNN/VARA. Op 5 mei houdt zij een speech over hoe woorden mensen pijn kunnen doen. "Woorden zijn als messteken", vertelt de scholier in haar krachtige betoog. Ze wil aan mensen overdragen hoeveel pijn woorden kunnen doen.

De 15-jarige Zoë vindt dit een belangrijk onderwerp, ook omdat mensen soms racistische opmerkingen over haar maken. Maar haar eigen ervaring is niet haar enige drijfveer, ze ziet ook bij anderen hoe woorden hen raken. "Mensen maken vaak nare opmerkingen en denken dan dat dit niet erg is omdat het maar een grapje is. Ik wil mensen laten inzien dat ze twee keer moeten nadenken voordat ze iets zeggen."

Met haar speech wil Zoë ook mensen die pijn hebben gehad door de woorden van anderen steun geven en hen laten zien dat ze er niet alleen voor staan. Ze hoopt dat mensen er kracht uit kunnen halen.

Vanuit haar omgeving heeft Zoë veel positieve reacties gekregen. Mensen bewonderen haar omdat ze nog maar vijftien is en toch al op zo'n sterke manier kan vertellen. "Soms hebben mensen het niet eens zelf meegemaakt dat anderen hen pijn doen met wat ze zeggen en toch worden ze geraakt door wat ik zeg."

'Ik wil mensen

laten inzien

dat ze twee

keer moeten

nadenken

voordat ze

iets zeggen'

Dit is niet de eerste keer dat Zoë bezig is met het onderwerp van discriminatie. Voor een geschiedenisles moest ze een werkstuk schrijven. Van haar docent kreeg ze toen een boek over slavenhandel in de zeventiende eeuw, dat ze toen heeft gebruikt voor haar werkstuk. Ze vond dit een interessant onderwerp omdat ze haar eigen ervaring met discriminatie erbij kon gebruiken.

Haar geschiedenisleraar is ook haar debatcoach. Hij helpt haar met het perfectioneren van haar speech. "Ik mocht mijn eigen onderwerp uitkiezen. Ik wist al meteen waarover ik het wilde doen. Ik had al snel zestien pagina's volgeschreven, maar de speech mocht maar twee en een halve minuut duren. Er moest dus veel geschrapt worden. Uiteindelijk is het één pagina geworden. Ik ben heel trots op wat er is uitgekomen. Als je na veel kijken wat wel en niet werkt uiteindelijk tot een goed verhaal komt geeft dat echt een kick."

Vanwege de coronacrisis kan Zoë niet naar school toe om te oefenen met haar leraar, en dus oefent ze voor de spiegel. "Voor de spiegel kan ik mijn gezichtsuitdrukkingen en gebaren zien en weet ik hoe mijn verhaal overkomt." Wel belt ze af en toe met hem om te overleggen over bepaalde elementen. "Hij heeft me heel goed geholpen. Ik weet niet wat er uit was gekomen als ik het alleen had moeten doen."

Metzo College
Zoë zit bij debatteam van het Metzo College in Doetinchem. Met dit team doet ze vaak mee aan debatwedstrijden. Ze vertelt over haar eerste debat in het provinciehuis van Arnhem. Hoewel ze nu geen problemen heeft met spreken voor een groep mensen was Zoë toen nog wel heel zenuwachtig.

"Ik stond op om wat te zeggen maar er kwamen geen woorden uit mijn mond, enkel gestotter. Maar ik heb mezelf snel ontwikkeld, en word steeds beter. Nu doe ik mee aan de grootste speechwedstrijd van Nederland, dat is een groot verschil met waar ik vorig jaar stond."

Zoë zit bij

debatteam

van het

Metzo

College in

Doetinchem

Ze is niet erg zenuwachtig voor het speechen. "Wat ik vertel is echt mijn eigen verhaal. Ik ga dan ook niet voor de winst, maar ik wil mijn verhaal graag overbrengen aan de mensen die kijken. Hoewel het natuurlijk leuk zou zijn om te winnen, vind ik mijn boodschap overbrengen het belangrijkste."

Zoë Heeg is op 5 mei te zien in de finale van 'Op weg naar het Lagerhuis' bij BNN/VARA op NPO 2.