Het maken van hekwerk van de molenwieken, het ophekken, is handwerk door de molenmakers. Foto: Coops Molen
Het maken van hekwerk van de molenwieken, het ophekken, is handwerk door de molenmakers. Foto: Coops Molen

Vrienden van de Coops Molen gezocht

ZELHEM – De restauratie van de Coops Molen aan de Wiekenweg in Zelhem nadert zijn voltooiing. Na jaren van grote inzet en investeren in deze molen komt de datum dichtbij dat de molen al draaiend en malend zijn vertrouwde plek in het Achterhoekse landschap weer zal innemen. Om de molen in stand te kunnen houden, zoekt Stichting Coops Molen naar 'Vrienden van de Coops Molen'.

Voor de stichting, bestaand uit bestuursvoorzitter Hans Meijer, algemeen bestuurslid en eigenaar Hélène Pellegrini, penningmeester Suzan Besselink en algemeen bestuurslid en fulltime bijna-molenaar Arno Duitshof komt met het in werking zetten van de molen een grote droom uit. Daar zijn zij heel erg trots op. Toch blijft er ook nu nog veel te dromen. Ideeën, plannen en wensen te over die er voor moeten zorgen dat deze bijzondere molen met zijn imposante voorkomen in de toekomst weer verwordt tot het centrum van bedrijvigheid van weleer.
Dit kunnen zij echter niet alleen. Zij zijn daarin afhankelijk van de hulp en de toewijding van gepassioneerde molenaars en enthousiaste vrijwilligers die dit straks samen met hen mogelijk moeten gaan maken. Naast deze op korte termijn te werven onmisbare groep mensen is Coops Molen ook op zoek naar heel veel nieuwe vrienden die hem vanaf nu een warm hart toedragen. Molens draaien namelijk niet op wind alleen en zelfs de bijna geheel gerestaureerde Coops Molen heeft meer nodig dan dat.
Voor eenieder die de Coops Molen een warm hart toedraagt, bestaat er de mogelijkheid om 'Vriend van de Coops Molen' te worden, om hiermee de molen op de wind te houden. Deze kan dan tot in lengte van dagen weer veilig en met grote regelmaat draaien en malen, voor publiek worden opengesteld en kan bovendien het noodzakelijke onderhoud aan de molen worden gewaarborgd. Zonder onderhoud zal de Coops Molen binnen vijftien jaar opnieuw aan restauratie toe zijn. Regulier onderhoud zorgt ervoor dat de molen 25 jaar of langer mee kan, eventueel met alleen deelrestauraties om zijn monumentale waarde te behouden.

Als 'Vriend van de Coops Molen' wordt bijgedragen aan de instandhouding én het behoud van de molen, zodat de gemeenschap maar uiteraard ook volgende generaties kunnen blijven genieten van dit prachtige gerestaureerde Rijksmonument.

Op dit moment krijgen de wieken hun hekken; molenmakers noemen dit ophekken. In de week na Pasen, week 16, zullen de roeden worden gestoken. Vanwege corona helaas zonder publiek! Er zullen foto's worden genomen en filmopnamen gemaakt voor de site en facebook. Daarna kan, als de coronacrisis voorbij is, het openingsfeest worden gehouden. In de advertentie elders in dit blad staat hoe men kan aanmelden als 'Vriend van de Coops Molen'.


www.coopsmolen.nl

Facebook.com Coops Molen