Overpeinzingen van een oude molen

In mei 2020 is het zover, dan wordt de Coops molen aan de Wiekenweg in Zelhem heropend. Kijk eens op www.coopsmolen.nl en facebook. Derk Coops bouwde deze molen in 1818. Na succesvolle jaren stond de molen jarenlang stil en kwam het verval. De molen vertelt hier zijn levensverhaal.

Dag mevrouw, dag meneer, goeijendaaag,

U weet ondertussen dat mijn herrijzenis aanstaande is. Ik wilde u juist wat meer vertellen over die stemmen die Frans spraken.

Hoe kan dat, na anderhalve eeuw? Was hij weer terug, die basbender, die hork, Koning Lodewijk de broer van de Keizer? Ben ik weer terug in de 19de eeuw? Of ik hem heb gekend die lamme Koning? Nee, natuurlijk niet en z'n grote broer Napoleon ook niet. En daar ben ik blij van, mag ik wel zeggen. Als ik dat voorrecht had gesmaakt, hadden ze van mij de welbekende klap van de molen gekregen, allebei. Nee, dat genoegen had ik helaas niet, dat kon ook niet. Ik ben van 1818 weet u nog? Napoleon en zijn broer, de kromme, waren toen al weg. Maar Derk mijn molenaar had het nog vaak over ze, met zijn vrienden. Zo na het werk, bij een glaasje brandewijn. Ja, dan kon hij opeens wél praten die Derk.

Ik ben een beetje afgedwaald geloof ik, ik hoorde dus Frans. Vrolijke kinderstemmen. Ik ben geboren, nou ja gebouwd, in een tijd dat men nog volop Frans sprak, dus ik versta ze goed. Die stemmen. Ik sta stil te luisteren en geniet van hun plezier. Ik weet inmiddels wie ze zijn, deze kinderen. Ik heb ze inmiddels goed leren kennen.

Ze wonen in Parijs bij hun families. Maar in de vakantie, zestien weken per jaar wonen ze bij Hélène, Arno en mij. Ze spreken inmiddels een aardig mondje Nederlands, want ze komen hier van kleins af aan. Soms spreken ze onderling Frans. Ze zitten dan tegen mijn brede molenlijf en denken dat niemand ze verstaat. Maar ik natuurlijk wél. Ik laat echter niets merken. Dat is een klein geheimpje van een oude man, zucht molen.

Wij kennen elkaar inmiddels zo goed, mevrouw en meneer, dat ik volgende keer enkele zeer persoonlijke dingen met u durf te delen.