De Bronkhorster Molen heeft al meer dan 10 miljoen omwentelingen gemaakt. Foto: Liesbeth Spaansen
De Bronkhorster Molen heeft al meer dan 10 miljoen omwentelingen gemaakt. Foto: Liesbeth Spaansen

Bronkhorster Molen de 10 miljoen omwentelingen voorbij

STEENDEREN/BRONKHORST – Op zaterdag 7 maart startte de Bronkhorster Molen aan de Spaensweertweg 1 in Steenderen bij Bronkhorst met een tellerstand van 9.994.623 as-omwentelingen. Met een zuidoosten wind kracht 4 kon de molen goed draaien en stond na sluiting van de dag een tellerstand van 10.001880 in het logboek.

De Bronkhorster Molen werd in het jaar 1482 gebouwd als houten standaardmolen, die in 1803 door F.A. Graaf van Limburg Stirum verkocht werd aan Jan Breukink. Helaas brandde in de nacht van 17 op 18 mei 1844 de molen af. Zoon Christiaan Breukink en zijn echtgenote Wendelina Hermina Kets lieten de huidige stenen beltmolen als opvolger van de verbrande molen bouwen. Na Breukinks dood was zijn weduwe tot 1860 eigenaresse. Tot vlak na de Tweede Wereldoorlog is de molen als maalwerktuig in bedrijf. Toen de wieken stil werden gezet, werd de molen een prooi van het verval. In 1958 werd door een comité geld ingezameld om de molen deels te laten restaureren. In 1960 kreeg dit zijn beslag. De Bronkhorster Molen kreeg als eerste molen in Nederland een teller waarmee de as-omwentelingen konden worden afgelezen. Deze telling werd noodzakelijk om de draaipremie vast te stellen. Belangrijk omdat de overheid daarmee bepaalde hoeveel ze moesten meebetalen aan de exploitatie van de molen, die in particuliere handen bleef. Deze constructie gaf aanleiding tot een conflict, waardoor de molen weer stil kwam te staan. Ir W. ten Duis kocht daarna de molen om aan de impasse een eind te maken en bracht de molen onder in een Stichting.

Stichting De Bronkhorster Molen wist allerlei geldbronnen aan te boren, waardoor de molen weer in bedrijf kon komen. De molen werd in de jaren 1986 en 1996 nogmaals gerestaureerd. Al jarenlang onderhouden vrijwillige molenaars de Bronkhorster Molen. Zij draaien en/of malen elke zaterdag bij voldoende wind. Zij zijn trots op het behalen van de mijlpaal: 10 miljoen omwentelingen.