Bouke Hollak heeft een verspillingsmeubel bij Jumbo geplaatst: ‘Samen tegen voedselverspilling’. Foto: PR
Bouke Hollak heeft een verspillingsmeubel bij Jumbo geplaatst: ‘Samen tegen voedselverspilling’. Foto: PR

Jumbo Hollak plaatst verspillingsmeubel

ZELHEM - Jumbo Hollak Zelhem is afgelopen week gestart met het verspillingsmeubel. Deze is gevuld met producten die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten maar nog wel verkocht mogen worden en dus ook gebruikt mogen worden. De vers garantie die Jumbo normaal hanteert is niet van toepassing op de goederen in deze koeling.

"Het 'samen minder verspillen' is iets wat wij als bedrijf al langer belangrijk vinden", zegt Bouke Hollak. "In de basis begint dit al bij zo goed mogelijk bestellen van de producten en zorgen dat de juiste datums verkocht worden. Daarnaast leveren wij al heel lang aan de voedselbank. Toch ga je nog verder kijken naar de mogelijkheden die er zijn om de verspilling van voedsel verder te verminderen. De vers garantie van de zeven zekerheden van Jumbo was één van de drempels die er voor zorgde dat wij goederen met de datum van vandaag niet konden uitverkopen. Door nu samen met Jumbo de goederen van het verspillingsmeubel uit te sluiten van de vers garantie kan je deze goederen alsnog uitverkopen waardoor er minder zal worden weggegooid. Dat is natuurlijk een goede ontwikkeling."

Hoe werkt het verspillingsmeubel?
Het verspillingsmeubel is te herkennen aan de stickers 'Samen minder verspillen'. In het meubel worden versproducten met de houdbaarheidsdatum van vandaag aangeboden tegen tarieven van 0,50 euro, 1 euro of 2,50 euro. Deze producten worden in de ochtend in deze koeling gevuld. In de loop van de dag kan het dus zijn dat de koeling leeg gaat en alle producten zijn verkocht.

"De eerste week zien wij al goede resultaten en is de koeling bijna elke dag leeg gegaan. Het streven van Jumbo is als deelnemer van de stichting 'Samen tegen voedselverspilling' om in 2030 de helft minder aan voedselverspilling te hebben", zegt Bouke Hollak.