In Manege Zandewierde maakt fjord Daanje kennis met Litania Blom. Foto: PR
In Manege Zandewierde maakt fjord Daanje kennis met Litania Blom. Foto: PR

Stichting Litania schenkt paard aan Manege Zandewierde

HENGELO/NIEUW WEHL – Op Manege Zandewierde in Nieuw-Wehl vond op zaterdag 7 maart de officiële overdracht van een nieuw paard plaats: Daantje. Na een korte toespraak van de voorzitter werd zij officieel overgedragen aan Manege Zandewierde in het bijzijn van Litania Blom, haar ouders Arie en Petra Blom, begeleiders en medewerkers van Stichting Litania, de familie Seegers, en bestuursleden en vrijwilligers van Manege Zandewierde.

De voorganger van Daantje brak door een noodlottig ongeluk zijn voorbeen en de dierenarts heeft hem moeten laten inslapen. Het verlies van het paard was voor iedereen bij Manege Zandewierde een enorm verdrietig moment. Daarnaast ontstond er ook direct een probleem doordat het paard veel ingezet werd door zijn kwaliteiten.
Eén van de ruiters die op dit paard reed was Litania Blom uit Hengelo. Haar ouders hebben in 2010 Stichting Litania opgericht om een fiets voor haar aan te schaffen. Zij wilden samen met hun dochter kunnen fietsen, maar werd dit niet vergoed door de zorgverzekeraar of gemeente.
Hiervoor zijn ze een kringloopwinkel gestart in Hengelo Gld. Inmiddels is de stichting gegroeid tot vier locaties, twee in Hengelo Gld., een in Brummen en een in Doesburg. Met de opbrengsten hiervan helpt de stichting kinderen met een beperking aan materialen die niet worden vergoed door de zorgverzekeraar of de gemeente.
Toen Petra en Arie Blom via Litania het verdrietige nieuws hoorden, besloten zij via de Stichting Litania om de kosten voor de aanschaf van een nieuw paard voor hun rekening te nemen. Manege Zandewierde is de stichting enorm dankbaar voor de hulp.

De familie Seegers uit Winterswijk hebben Daantje alles geleerd. Na een korte proefperiode bleek zij geschikt voor Manege Zandewierde. De fjord-merrie van dertien jaar heeft een schofthoogte van 1.35 meter en daarmee is zij ideaal om een ruiter ernaast te begeleiden. Haar sociale karakter maakt haar perfect voor de manege.

Stichting Manege Zandewierde in Nieuw-Wehl is een manege voor mensen met een beperking. Het doel van de manege is om mensen met een beperking op een recreatieve manier te laten sporten. Naast paardrijden onder het zadel is er de mogelijkheid tot huifbed-rijden of rolstoelmennen. Zowel Stichting Litania als Manege Zandewierde draaien hoofdzakelijk op vrijwilligers. Zonder hen kunnen zij niet de activiteiten doen die zij op dit moment doen.


www.stichtinglitania.nl

www.manegezandewierde.nl