Still van Ons Dorp - Zelhem 1966: aan de bar bij Zaal De Ploeg. Foto: Boudewijn Bleekman
Still van Ons Dorp - Zelhem 1966: aan de bar bij Zaal De Ploeg. Foto: Boudewijn Bleekman Boudewijn Bleekman

Zelhemse dorpsfilm 1966

Trekkers, Volkswagens, melkbussen en een eigen motorheld

ZELHEM - In de aflevering van Ons Dorp op donderdag 19 maart is het 'dorpse' Zelhem nog volop te zien; de ons-kent-ons-sfeer blijft overeind tot in de jaren zeventig. Boeren, bouwvakkers en andere vakmensen bepalen het karakter. Het verenigingsleven is er sterk en het wemelt er van de kleine middenstanders.

Wat voertuigen betreft ziet men weinig auto's, maar vooral trekkers en een enkele Volkswagen voorbij komen. Op deze zonnige dag is ook de boer veel op straat, met vee of om nieuwe klompen te kopen. Ook als de boer zijn arm breekt wordt er doorgewerkt en wordt de koe alsnog naar de wei of de slachterij gebracht. De melk wordt gehaald en gebracht in melkbussen met paard en wagen. Voor boeren en andere klanten werd op de terugweg ook boter en kaas geleverd. De klant liet het geld zonder toeziend oog achter op de melkbus, maar dat werd eigenlijk nooit gestolen.

Biljarten bij De Ploeg, met de jukebox aan
In Zaal De Ploeg staan de mannen aan de bar en zijn biljartspelers bij de jukebox te zien. Bij Becking kon men ijsjes kopen uit een vrieskist die voor de winkel stond en voor de zadels en andere lederwaren kwamen klanten van heinde en verre naar zadelmaker Hulshof. Bij Kranen kon alles, hij was loodgieter en verkocht ook fietsen en allerlei andere producten.

Cross-kampioen met Kreidler in optocht
De brandweeroefening loopt uit op het natspuiten van de jeugd en zowaar ziet men twee toeristen die hun weg zoeken onder het ANWB-bord. In de optocht zetten alle verenigingen (gym, korfbal, voetbal) hun beste beentje voor en zijn het tamboerkorps en de muziekvereniging van Union nadrukkelijk aanwezig. Bij de crossclub valt met motornummer 27 Jan van Beek op met zijn omgebouwde cross-Kreidler. De motorcrosser werd een internationale klasbak en in Zelhem wordt nog jaarlijks de Jan van Beek-rit gehouden.

Ons Dorp Zelhem is donderdag 19 maart om 17.20 uur te zien bij Omroep Gelderland. Aflevering online (terug)kijken? Dat kan via Uitzending Gemist.