'De oorlogsfilm van het Oosten' in de
Hummelose kerk

HUMMELO - Op vrijdag- 20 en zaterdagavond 21 maart zal in de Hummelose kerk de film Mirrewinter worden gedraaid. Kaarten à 7,50 euro zijn vanaf 1 maart te koop bij de Spar in Hummelo. De film is de verfilming van het boek 'Mirrewinter op het platteland' van schrijver Gert-Jan Oplaat, is in 2018 in première gegaan en heeft inmiddels duizenden mensen een bijzondere avond bezorgd.

Mirrewinter is een streekproductie welke is opgenomen in Markelo en omgeving en gaat over een boerenfamilie op een afgelegen boerderij in het laatste oorlogsjaar, winter 1944. Vader Hennek is een ontevreden brompot, die moeite heeft met zijn levenslot, het geloof, de oorlog en zijn gehandicapte zoon Gètje. Hennek bewondert stilletjes zijn vrouw Marie, die vol liefde is voor iedereen, de boel altijd maar weer sust, doorzet, met een onwankelbaar geloof in de hemel en in de goede afloop der dingen. Marie herinnert hem aan zijn moeder, aan de dagen toen de wereld nog in orde was. "Ieder kaarsje wordt toch gezien" is Maries lijfspreuk. Dat slaat met name op Gètje, 13 jaar, met een verstandelijke beperking. In het laatste oorlogsjaar duikt de Joodse vluchteling Sarah onder op hun boerderij. Gètje blijkt een verzetsheld en vader Hennek komt in het reine met zijn zoon. Het verhaal wordt verteld aan de hand van enkele spannende gebeurtenissen vlak voor het eind van de oorlog.

De avond zal worden ingeleid door schrijver en producent Gert-Jan Oplaat. De organisatie is in handen van het bestuur van Stichting Openluchtspel Hummelo 'Het Enghuizen'.