Door de sponsorzegels in de daarvoor bestemde bus bij de ingang van de supermarkt te doen, kan iedereen meesparen. Foto: PR
Door de sponsorzegels in de daarvoor bestemde bus bij de ingang van de supermarkt te doen, kan iedereen meesparen. Foto: PR

Amnesty maakt bezoek groepen 8 aan Westerbork weer mogelijk

ZELHEM - Diverse achtstegroepers van basisscholen in Zelhem krijgen vrijdag 17 april van Amnesty International dit bezoek aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork aangeboden. Dit project wordt bijgestaan door vele instanties die een financiƫle bijdrage leveren. Ook doen de leerlingen klusjes tegen een kleine vergoeding. Verder doet Jumbo Hollak mee met de Sponsoractie. Door de sponsorzegels in de daarvoor bestemde bus bij de ingang van de supermarkt te doen, kan iedereen meesparen. De statiegeldbonnen die niet eerst 'gedoneerd' worden, zijn ook geld waard.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden veel Joden en Roma's met de trein naar Westerbork gebracht om na enige tijd verder te moeten reizen naar concentratiekampen in Oost-Europa. Weinig mensen hebben dit overleefd. Hoe mensen in het kamp leefden en moesten omgaan met de spanning zullen deze leerlingen zien in het Herinneringscentrum. Onder begeleiding van de medewerkers krijgen ze te zien hoe mensen daar woonden en leefden. Er wordt een film vertoond en er wordt gewandeld naar het voormalig kampterrein. Ook hier wordt uitleg gegeven en zullen ze met ons bij vele gebeurtenissen en plaatsen letterlijk en figuurlijk stil blijven staan. In de dagen voorafgaand aan het bezoek aan Westerbork komt er in de klas iemand van Amnesty International op iedere school. Dat mensen- en kinderrechten van groot belang zijn in deze tijd vormt de aanleiding tot het gesprek met de leerlingen. Als afsluiting van het project 'Zelhem Westerbork Toen & Nu' komt er iemand in de klas om uit eigen ervaring wat te vertellen over de Tweede Wereldoorlog. Ook gebeurt het dat iemand vertelt over wat er in hun gezin of met hun ouders is gebeurd.

Meer weten over het project 'Zelhem Westerbork Toen & Nu' neem dan een flyer mee die aan de zijkant van de grote spaarbus hangt.